Uwielbiam słodkie śniadania. Rozsmakowuję się zarówno w gorących owsiankach, jaglankach, gryczankach. Ze smakiem zajadam puszyste placuszki, pankejki i naleśniki. Nie gardzę grzankami z domowym dżemem. Jednak moim śniadaniowym hitem są omlety...oczywiście, że te na słodko ! Z jakimi dodatkami przygotowuję słodkie omlety ? Zwykle wykorzystuję to co mam pod ręką, w szafce, lodowce lub zamrażarce. Dodaję świeże owoce, bakalie, czekoladę, masło
kolorowotorcikowoszafce z mąkami znalazłam końcówkę mąki kukurydzianej, której termin ważności zbliżał się ku końcowi. Żeby nie zmarnować produktu, a należycie go spożytkować wykorzystałam ową mąkę do zrobienia śniadaniowych placuszków. Ku mojemu zdziwieniu (robiłam je po raz pierwszy) wyszły świetne! Bardzo smaczne, delikatne, z nutką kukurydzianego akcentu. Pysznie smakuję na przykład z dodatkiem dżemu lub owoców. Składniki: 140 g mąki
Zdrowie na języku :Ppieczarek jest dodawany do wielu dań np.klusków,ziemniaków czy placuszków. SKŁADNIKI 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 500 ml wody 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula sól ewentualnie sos sojowy do smaku (wtedy nie dodajemy soli) Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno pokrojoną
Mała w garnku mieszaWspaniałe placuszki na śniadanie i kolacje. Można dodać kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki : 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży 1,5 szkl. mleka
Różne smaki w kuchniUmytą, nieobraną cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i pozostawić na chwilę Obrany batat również zetrzeć Cukinię odcisnąć, połączyć z batatem, dodać mąkę, jajko, odrobinę soli- wymieszać Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najsmaczniejsze na ciepło. A w ogrodzie coraz piękniej jest
Proste Potrawykorzenne placki (pancakes) z mąki jaglanej podane z jagodami Placuszki są ciut suche, więc polecam podanie ich np. z jogurtem. przepis: / 1 porcja - przepis własny / 40 g mąki jaglanej szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej 1/4-1/5 łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego 30-35 g jogurtu naturalnego małe/średnie jajko Suche składniki mieszam dokładnie w miseczce
tost z dżememDelikatne placuszki z posmakiem budyniu waniliowego. Z przepisu wychodzi 10 średniej wielkości placków (smażone pojedynczo na małej patelni). Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajko, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, miód
Bulliosuszonym oregano i pastą pomidorową. Na koniec dodałem ubitą pianę z białka. Usmażyłem na patelni posmarowanej oliwą. Pomidora i mozzarellę pokroiłem, część w plastry, część w kostkę. Na każdy placuszek położyłem pomidora, mazzarellę, posypałem posiekanym czosnkiem i startym parmezanem
R'n'G KitchenSłonecznie żółta w kolorze. Podstawa bezglutenowych chlebów i bułek, ciast, najlepiej tłuszczowych i ucieranych. Ze zmielonej bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona
Karo in the Kitchenodkryłem, że moja lodówka i szafki świecą pustkami i nie mam co zjeść na śniadanie, a pobliskie sklepy były już zamknięte. W lodówce znajdowało się tylko mleko kokosowe, Artykuł Placuszki owsiane z owocami — szybkie śniadanie na słodko pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastebardzo sucha ale niech was nie skusi dodawanie jakiegoś płynu. Po chwili ziemniaki puszczą sok i masa zrobi cię rzadka. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Łyżką nakładać masę - na jeden placuszek mniej więcej czubata łyżka masy. Lekko rozgnieść na patelni i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z sosem czosnkowym/ chrzanowym lub śmietaną. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuczasie obrać jabłka, pokroić w cienkie plasterki lub słupki. Ciasto wyjąć, wałkować dość cienko, wycinać szklanką kółeczka, na nie położyć jabłko posypać z lekka cynamonem i sklejać placuszek z jabłkiem pośrodku. Układać na blaszce, piec w temp. 180 st. około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewooraz cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i dokładnie ubić. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką owalne placuszki, kształtem przypominające jajka. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 500ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe, 200g masła. 400ml mleka
Z miłości do słodkościsoli i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki sosu miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy ziemniaczanej dodajemy ugotowaną wcześniej kapustę włoską. Mieszamy z jajkiem. Niezbyt grube placuszki, obtoczone w mące, smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki wkładamy do piekarnika (temp. 120 st.C), tak aby w chwili podania były ciepłe. Gotowane
Moja Mama Gotuje