Naleśniki z komosy ryżowej Złapałem lenia… Na początku namoczyłem komosę (quinoa), żeby zrobić sobie jakieś fajne placuszki, polane sosem doprawionym ambicją i ekstrawagancją. Zalałem ją rano, ale gdy wróciłem z zajęć na uczelni, nie miałem ochoty nic kreatywnego wymyślać. Nie chciałem się babrać, kroić, siekać, gotować i testować. Szybko rzuciłem okiem do lodówki co z niej jeszcze nie uciekło
BlendmanSmaczne, kolorowe placuszki, tym razem z rybą i warzywami. Składniki: -25 dkg ryby -2 jajka -15 dkg mąki -150 ml mleka -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -czerwona papryka -cebula -kawałek brokuła -sól, pieprz ziołowy i naturalny -olej Rybę przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i naturalnym, lub gotową przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i pozostawiamy na godzinę
Maminek kulinarnysmaki. W plackach lubię to, że praktycznie zawsze się udają. Wiadomo, czasem są bardziej smaczniejsze, a czasem mniej. Ale zawsze zjadliwe i sycące. Tym razem wyszło coś przesłodkiego! Te placuszki to połączenie mąki owsianej z gryczaną. Niby nic nadzwyczajnego. Ale jednak! Placki w środku są wręcz naładowane pysznymi bakaliami! Owoce suszone i orzechy w środku to pyszny pomysł na zdrową
Zdrowie na języku :Psolą i pieprzem. Po wystudzeniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i starty ser – dokładnie mieszamy. Do zimnej masy ryżowej dodajemy rozkłócone jajko – łączymy składniki. Bierzemy małą porcję masy ryżowej, formujemy placuszek, na środek kładziemy masę pieczarkową. Całość zamykamy w formie kulki. Aby sobie ułatwić pracę można wykorzystać kawałek folii spożywczej, na którym rozkładamy masę ryżową, nakładamy farsz. Zbieramy rogi folii, zwijamy
mojewypiekiinietylkokokosowa, która jest tłuściutka i idealnie nadaje się na śniadania BT. Do tego słodka odżywa białkowa, trochę kreatywności i można wyczarować super słodki posiłek z małą ilością węgli. PLACUSZKI BT Z TRUSKAWKAMI Składniki : - 20g mąki kokosowej - 15g WPI (u mnie kokosowy) - jajko - 30g serka śmietankowego (u mnie bieluch naturalny) - łyżeczka proszku do pieczenia - 5g oleju kokosowego - 5g wiórków kokosowych
Zgrabne Gotowanieplacki to coś fenomenalnego! Chyba pierwszy raz wyszły mi w 100% idealne, jeżeli chodzi o placuszki w wersji wegańskiej. Aż sama się zdziwiłam efektem końcowym. Po pierwsze są bardzo puszyste , po drugie mają całkiem prosty skład , a po trzecie smakują obłędnie pysznie ! Może to dzięki użyciu ekologicznego banana 😂 W każdym bądź razie polecam tę recepturę, na pewno nie będziecie mieć
Zdrowie na języku :Paromatyczny, pełen witamin dressing świetnie pasuje do sałatek, placuszków warzywnych np. placków z batatów i cukinii , ryb i mięsa a także jako salsa do nachosów. Ziołowa salsa verde z awokado Drukuj Porcje: 200ml Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 awokado 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 fileciki anchois, wypłukane, osuszone i drobno pokrojone (w wersji wegańskiej pomijam
Book of spellsmieszamy (białko powinno się lekko ściąć), a gdy troszkę przestygnie można dodać starty ser. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam
Rozpustne gotowaniekwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn sodu, przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące (sacharyny, acesulfam K ). POWIDŁA Z RUMEM http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem Idealny dodatek do ciast, naleśników,placuszków czy do pieczywa. SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków. SKŁADNIKI: czarne
Gotowanie PatkiDokładnie mieszamy do połączenia składników. ( Uwaga: gdyby masa była zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody ) 2. Na posmarowaną olejem kokosowym, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. 3. Do kompotu wiśniowego dodać łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszać. Wlać na rozrzana patelnię i chwilę podgrzać. 4. Placki podawać z frużeliną wiśniową. INSTRUKCJA
Atlas SmakówTakie placuszki świetnie pasują do ziołowego "gziku" z twarożka , wymieszanego z czosnkiem, miętą, startą cebulką i odrobiną bazylii. Ciasto: ***************** 1 mały pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach 1 kg.ziemniaków 0.5 cebuli Sól morska 1 jajko Pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek 2 łyżki mąki pszennej Gzik: ********************** 1-2 kostki twarogu Śmietana 0.5-1 Mięta 1 mały
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPyszne racuszki. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać sól, cukier i mąkę. Wlać ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na
Kuchnia Pokoleńbardzo smaczny placek , omlet , nazwy ma różne, znakomicie nadaje się na śniadania , można podawać z owocami, warzywami , na różne sposoby według upodobań smakowych , ja pamiętam jak mój tata takiego placuszka przygotowywał z dżemem, był zawsze pycha, a dziś zapraszam was do wyprobowania przepisu . Składniki 2 szklanki mąki 2 jajk a 1,5 szklanki mleka Sól do smaku
Mój Smaksmaczne śniadanie. Puszyste, delikatne, wprost rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie polane syropem klonowym, z konfiturą i owocami. Przepis sprawdzony przeze mnie już wielokrotnie :) Składniki na około 10 placuszków: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka * 1,5 szklanki mleka * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 łyżki oleju * 2-3 łyżki cukru * szczypta soli Wykonanie: Jajka wymieszać mikserem, dodać
Zrób to smacznieochotę i są w zasięgu ręki, sięgajcie:) zimne też są ok. Wersja wytrawna? - proszę bardzo, dodajcie tartą cebulkę, pieczarki i dowolną kiełbaskę, zrezygnujcie z cukru a otrzymacie placuszki - mini omlety. Można? Można!:) Smacznego:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (3 szklanki 250 ml od herbaty) 400 ml mleczka kokosowego 2 łyżeczki miodu lipowego 2 opakowania cukru wanilinowego 1 opakowanie
Zasmakuj Kuchni