placuszki - 9050 przepisów (strona:383/604)

pancakes gryczane – bezglutenowe, bez nabiału 125

mnie podane z masłem orzechowym i posypane wiórkami kokosowymi ale równie dobrze sprawdzą się z owocami, konfiturą itp. Według tego przepisu możemy na patelni możemy wylewać kilka mniejszych placuszków, wtedy będzie nam łatwiej je przewracać na drugą stronę

Gar Zdrowia
Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi 145

cukru (zastąpiłam syropem z agawy) i świeżej papryczki chilli. Takie kotleciki, to kolejne sprawdzone przeze mnie danie samego Gordona Ramsay’a , na którym jak zwykle się nie zawiedliśmy. Placuszki są przepyszne, świetne na lato, delikatnie orzeźwiają (dzięki obecności mięty). W oryginalnym przepisie jest aż 500 g sera Halloumi, ale ja dałam połowę – 250 g (czyli jedno opakowanie

Moja Delicja
Jak zrobić idealne wegańskie placki ziemniaczane? 148

sitku i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż odsączone ziemniaki do dużej miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Wymieszaj. Nakładaj na rozgrzany olej porcje ciasta, powiedzmy czubata łyżka i uformuj placuszki. Smażę zawsze po 2 razy na każdą stronę, tj. 3-5 minut na jednej, potem 3-5 minut druga, i znów obracam dosmażając na każdej stronie 3-5 minut

greenscarf
Placki z młodej kapusty 122

Przepyszne placuszki z młodej zielonej kapusty. Dodatek sosu pomidorowo-paprykowego sprawia że danie jest jeszcze smaczniejsze. Składniki : 0,25 kg młodej kapusty 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej 10-12 dag startego sera żółtego majeranek sól pieprz Przygotowanie : Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do misy. Do pojemnika wbijamy 2 jajka dodajemy śmietanę oraz mąkę

Mechanik w kuchni
Szakszuka z soczewicą na patelni WOLL KONKURS 159

preferuję kuchnię zdrową, z radością zauważyłam, że korzystając z patelni WOLL Saphir Lite mogę przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet eliminować go z wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent zapewnia

Be Fit Be Strong
Kartacze czyli ziemniaczane kluski z mięsem drobiowym 144

dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę. Formowanie kartaczy – rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można było mięso przykryć masą ziemniaczaną. Dokładnie zamknąć kartacza. Ręce lekko obtoczyć w mące, ułatwi nam to formowanie kartaczy. Gotowanie – do garnka wlać dużo

Kuchnia Pokoleń
Słodkie bułeczki z jabłkiem i kajmakiem 103

łyżki mąki i raz jeszcze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odrywać kawałki ciasta, spłaszczyć je lekko na okrągłe placuszki. Każdą porcję smarować kajmakiem i kłaść pokrojone w kostkę jabłka. Zlepiać końce ciasta i formować okrągłe bułeczki. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek smarować delikatnie mlekiem. Piec

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe racuchy z jabłkami, ricottą i skórką cytrynową 80

wąchanie róż”.   Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości.  Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki:  2 jabłka 250g mleka 2 jajka 100g serka ricotta 50g cukru 50g oleju + do smażenia

Raj dla Podniebienia
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 95

bardzo delikatnie oprószamy mąką. Krótko wyrabiamy. Powinno być elastyczne i lśniące, łatwo odchodzące od dłoni. Odrywamy kawałki ciasta, turlamy w dłoni w kształcie kulki, a następnie spłaszczamy, tworząc okrągły placuszek. Za pomocą łyżki nadziewamy konfiturą, zlepiamy brzegi, formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułeczki zostawiamy jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Białko jajko roztrzepujemy za pomocą miotełki

Raj dla Podniebienia
Płatki owsiane - jedz na zdrowie! 168

można z nich przygotować owsiankę z dodatkiem ulubionych owoców lub bakalii, którą możemy ugotować na mleku sojowym, migdałowym, krowim lub na wodzie. Z owsa przygotowuje również różnego rodzaju ciasteczka, placuszki lub czasem dodaje do naturalnego jogurtu lub do wypieku chleba. Uwielbiam każdą wersje wykorzystania płatków... Owies jest bardo zdrowy, a dodatkowo bardzo smaczny. Często widzę, gdy dzieci jedzą na śniadanie

kulinarne odsłony pati
Placuszki z ziemniaków i cukinii 147

Pyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale można też polać odrobiną śmietany. Szybkie ,proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków 7-8 łyżek

Różne smaki w kuchni
PULPECIKI Z KASZY JAGLANEJ Z WARZYWAMI 168

wiecie uwielbiam kaszę jaglaną i wszelkiego rodzaju kotleciki, klopsiki, placuszki z niej zrobione! Zarówno na ostro, jak i na słodko! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące klopsiki z warzywami , które są świetnym pomysłem na obiad. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują. Podane z sosem jogurtowo – czosnkowym stworzą danie, które zachwyci nawet mięsożerców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
Puszyste, bananowe pancakes. Coś sycącego na kolację. Przemycamy jajo. 139

jest prędkość z jaką je robimy, prostota i mała ilość bałaganu. Jeśli tak jak ja użyjecie do mieszania blendera kielichowego, to nie musicie brudzić nawet chochli. Wylewacie sobie takie placuszki prosto z kielicha. Wspaniałe, czyż nie? Robicie ich więcej i macie gotową przekąskę na wynos. Myślę, że każda mama i tata doceni wielofunkcyjność tego dania. Przepis i zdjęcia wywołujące ślinotok

Krupeczki
Z ŁĄKI NA TALERZ: Chwaściaki 157

gdzieś głęboko w Bieszczadach ;)), to wciąż blisko nas rosną dzikie zioła, o których nie pamiętamy, a które mogą wnieść do naszego kulinarnego życia nowe smaki i aromaty. Dziś racucho- placuszki wypełnione po brzegi rosnącymi w mojej okolicy ( i Waszej z pewnością też! ;)) jadalnymi 'chwastami'. Całość zainspirowana przepisem z Kuchni Słowian , Państwa Lis, a w środku pokrzywa, aromatyczny czosnaczek i radosne

Kuchnia w Słońcu Skąpana