placuszki - 9092 przepisów (strona:375/607)

Racuchy z jabłkami 179

ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na mniej więcej 30 minut. Po upływie tego czasu na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz kładź porcje ciasta i smaż racuszki. Kiedy placuszki z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe racuszki oprósz cukrem pudrem

blog.moje-pasje.info
Placki budyniowe z jabłkiem 608

Kolejna propozycja placuszków na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 budyń waniliowy (40 g proszku budyniowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 2 jabłka Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Następnie dodajemy jajko, jogurt naturalny, cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć

talerz przyjemności
Kluski ze słodkich ziemniaków 207

troszkę innego. Dzisiaj zrobiłam zwykłe kluski, które mogą być alternatywą dla makaronu. Moje inne propozycje na danie z batatami to: Frytki z batatów Indyk zapiekany z warzywami i batatami Placuszki z cukinii i batatów Składniki  dwa średniej wielkości bataty 1 jajko 3/4 szklanki mąki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie rozgniatamy

Delusional Trine
Drożdżowe a'la racuchy 171

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej

Różne smaki w kuchni
Pyszne placki ziemniaczane z marchewką 172

mieszamy , żeby połączyć wszystkie składniki i już na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku . I teraz już tylko zostaje nam smażenie i delektowanie się pięknym zapachem smażonych placuszków a póżniej chrupanie złocistych pyszności :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem 221

lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki. Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :). Składniki: około 1,5 kg ziemniaków, 2 duże garście rukoli, 1 szklanka zielonego groszku, jasna część dużego pora, 3 ząbki czosnku

Nie tylko w kuchni
Limonkowe deserniczki ze śliwellą 183

środku deseru trafiamy na słodką niespodziankę – Śliwellę, czyli śliwki w czekoladzie. Polecam Wam Śliwellę Eterno , jak dla mnie coś wspaniałego. Idealny dodatek do ciasteczek, ciast, gofrów, naleśników, placuszków, czy takich właśnie deserów Limonkowe deserniczki ze śliwellą, to wspaniała alternatywa dla wypieków. Szybko, łatwo i co najważniejsze smacznie. Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 125 g schłodzonego mascarpone 1/2 limonki

Słodkie okruszki
Placki z kiełbasą słoikową, suszonymi pomidorami, polędwicą i serkiem topionym. 205

macie pomysłu na obiad to zapraszam na takie oto placuszki na słono z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI , polędwicą, serkiem topionym i suszonymi pomidorami.Placki podałam z wyśmienitym ketchupem FOLWARK . Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki typ 550 1/2 słoika  kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki   4 suszone pomidory z oleju 1 podłużny serek Hohland z papryką 1 mała cebulka

Sama słodycz i szczypta chili
Placki z fileta z kurczaka, z papryką, kukurydzą... 255

Witajcie :) Kolejna propozycja na danie z fileta z kurczaka w formie placuszków - filet pokrojony w kostkę, do tego papryka również pokrojona w kostkę, kukurydza, starkowany ser w cieśnie a'la naleśnikowym ! Zainteresowani?? Zapraszam dalej :) Składniki: -1 filet z kurczaka -1 papryka -2-3 łyżki kukurydzy z puszki -3 łyżki starkowanego żółtego sera -sól -pieprz -przyprawa np. do gyrosa -oregano

Gotuj z Mąką
Miodownik (Stefanka) 317

razem polecam przepis na Miodownik. Od kilku dni chodziła za mną ochota nie tylko na wypróbowanie, ale i na zrobienie takiego ciasta. Jest odrobinę pracochłonne, ponieważ trzeba upiec 4 placuszki, a następnie przełożyć je masą, ale poświęcony na pieczenie czas zdecydowanie bardzo się opłaca. Miodownik rozpieszcza kubeczki smakowe! Ponadto w przepisie polewa do ciasta jest domowa i przyznam, że pasuje

Mojewlasne.pl
RACUSZKI ZE SMIETANA 125

miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dlatego śmiało możecie zabrać te racuszki na piknik. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem, oprócz tego na każdym placuszku możemy położyć po łyżce dżemu np. jagodowego, hmmm...naprawdę pycha :) Takie właśnie racuszki przygotowywała moja mama i niezmiennie właśnie z Nią bardzo mi się kojarzą. Porywałyśmy je z moją siostrą

Moja Książka Kucharska
PLACKI ZIEMNIACZANE 150

śmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody.Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką.  Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę

Moja Książka Kucharska
PANCAKES WANILIOWO - POMARANCZOWE 145

PANCAKES WANILIOWO - POMARAŃCZOWE Dzisiaj przedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny.   SKŁADNIKI: 250g śmietany 18% (małe

Moja Książka Kucharska
PYZY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE MIESEM 211

wyrabiamy go. Krok 6. Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości 3 cm, formujemy z nich okrągłe placuszki, kładziemy na nie po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem i formujemy kuliste pyzy. Gotujemy 3 litry osolonej wody, partiami kładziemy pyzy na wrzątek, gotujemy 3 minuty od chwili

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK 228

dzień wiele potraw powstaje według starych receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Podkarpacie oferuje wiele specyficznych potraw tradycyjnej kuchni jak np.: Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania