placuszki - 9050 przepisów (strona:367/604)

Imprezowe mini tarty z kajmakiem i solonymi migdałami 156

proszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi). Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta

Słodkie okruszki
Wallenbergare- szwedzkie kotleciki z mielonej cielęciny 131

czasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam na okrągłe placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Usmażone kotleciki przełożyłam do naczynia żaroodpornego.   Przykryłam   i wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 136

ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut

kuron.com.pl
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 166

ciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut

kuron.com.pl
Kanapka z tuńczykiem,sałatą, ogórkiem i czerwoną cebulą 146

zjeść dobrej, wypełnionej wieloma dodatkami kanapki. Ale jedzone codziennie nudzą się (nic dziwnego!). Sama mam czasem ochotę zakrzyknąć: "Śmierć kanapkom!"i stworzyć śniadaniową opozycję antykanapkową smażąc na śniadanie naleśniki, placuszki, robiąc gofry czy gotując owsianki. Jednak gdy dopada mnie choroba lub niedoczas kanapki wracają do łask ;) Kanapka zainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem

U Fiolki
Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 134

wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy

SMYKWKUCHNI
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 146

zrobienie knedli : Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, po obraniu przepuściłam przez praskę. Wystudziłam, wsypałam obie mąki, wbiłam jajko. Wymieszałam. Ręką wyrobiłam ciasto na zwartą kulę,   kroiłam na kawałki formowałam placuszki i na   środek każdego kładłam łyżeczkę farszu. Potem   zlepiałam tworząc kulki wielkości dużej mandarynki. Przygotowałam osolony wrzątek i wkładałam pojedynczo moje knedle. Mieszałam delikatnie, żeby nie przywarły

Kuchnia u Krysi
Mielone z brokułem i serem 187

sztuk do 60 min Łatwe Przystępne Przepis na placuszki z mięsa mielonego z brokułem i serem Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w kuchni. Jednak bardzo często zdarza się, że tradycyjne kotlety mielone zaczynają nam się zwyczajnie nudzić. Ten przepis jest doskonałą alternatywą oklepanych mielonych, który musisz koniecznie wypróbować. 🙂 Takie kotlety, podane z […] Artykuł Mielone z brokułem i serem

PysiaGotuje.pl
Kluski, kopytka-praktyczne porady 148

mleka i połową mąki. Poczekać aż urosną. Następnie dodać pozostałą mąkę, mleko, jajka. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wycinamy placuszki. Ponownie czekamy, aż wyrosną. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Podstawowe ciasto na pyzy(z surowych kartofli): Składniki: 1 kg kartofli 150 g mąki 2 jajka Połowę kartofli ugotować

Ciasta z tradycjami
Naleśniki z jogurtu naturalnego 191

Przepis na delikatne naleśniki z jogurtu naturalnego to moja propozycja na pyszne śniadanie. Placuszki jogurtowe dla dzieci to takie idealne śniadanie dla dzieci. Polecam podać te naleśniki z bananem. Od czasu do czasu można też sobie pozwolić na odrobinę kremu orzechowego lub czekoladowego

AniaGotuje.pl
Egzotyczne placuszki drożdżowe z patelni 142

Pyszyste, słodkie, owocowe placuszki na drożdżach, smażone na patelni - na rodzinne weekendowe śniadanie. Składniki: 10 g świeżych drożdzy 3/4 szklanki mąki + łyżka, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli, łyżka masła, 1/2 szklanki mleka, jajko, banan, 4 łyżki wiórków kokosowych, skórka z połowy pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego ok 7-8 łyżek oleju do smażenia Przygotowanie: 1/4 szklanki mleka podgrzewamy

Lena Gotuje
Placki z pasternaku z piekarnika - bezglutenowe 187

oczkach, ziemniak na najmniejszych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy.  Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy placuszki. Z podanego przepisu zrobiłam 9 sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo

Szkrab Je Sam
Skorzonera w naleśnikach 122

Skorzonera pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką tartą.  Składniki 1 kg skorzonery 2 łyżki mąki 2 łyżki octu Sos : cytryna 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki

R'n'G Kitchen
Ciastko-placki albo placko-ciastka jaglane (bezglutenowe) 135

sezam, jajko, cukier z wanilią. 4. Mieszamy blenderem na jednolitą masę. 5. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (z termoobiegiem), wykładamy blachę papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ciasteczka vel placuszki. 6. Pieczemy okołu 20 minut na najwyższym poziomie i to powinno wystarczyć. Ale wszystko zależy od rodzaju piekarnika. W moim (Bosch) trzeba jeszcze dopiekać od spodu jakieś 15 minut

Kawa z mlekiem
Placuszki owsiane 137

banan oliwa do smażenia Wykonanie: Do miski wsypać płatki, dodać jajka, mleko, cynamon, miód i pokrojony na kawałeczki banan. Wszystko razem wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, łyżką kłaść placuszki. Smażyć na złoty kolor

Olga Piecze i Gotuje