robiłam! Ale od pewnego czasu (chyba z wiekiem to przychodzi) jadam śniadania i staram się, aby za każdym razem było co innego do jedzenia. Tym razem zrobiłam szybkie placuszki jajeczne. Mieliście okazję posmakować ich? Składniki: 2 jajka 1 kromka chleba (może być czerstwy) 1-2 plasterki ulubionej kiełbasy(szynki) szczypiorek (według uznania) szczypta soli pieprz zioła ( ja dałam majeranek
My World by Dagmara Rekwszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy ok. 6-10 cm o grubości do 2 cm i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut dopóki lekko się nie zarumienią. Następnie
Kate's KitchenUmyj kalafiory i zetrzyj na tarce albo zmiksuj w blenderze. Wysyp na blaszkę do pieczenia. Posyp przyprawami, skrop olejem i wymieszaj. Krok 3 Z mięsa uformuj placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni, połóż na środku szpadelek do szaszłyków. Artykuł Domowy shish kebab i kuskus z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzjednego kokosa otrzymamy około 80 ml wody kokosowej (a czasem nawet i więcej!). Do czego wykorzystać wodę kokosową? Można ją wypić od razu lub wykorzystać do deserów, owsianek, placuszków itp. Ja zrobiłam z niej koktajl bananowy z miętą (przepis opublikuję na dniach). Jak otworzyć kokosa? Teraz etap wymagający odrobinę cierpliwości. Świetny dla osób, które chcą się wyżyć ;). Bierzemy do ręki
Nastoletnie WypiekanieMoja dzisiejsza propozycja nie należy do wyszukanych, to raczej przepis codzienny choć można go też wykorzystać na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Te pasty doskonałe są do kanapek, naleśników, placuszków wytrawnych, ale też jako farsz do jajek. Na wiosnę, a szczególnie w okolicach świąt zawsze jemy ich nieco więcej niż normalnie. Ja się przyznam, że jem sporo jajek i chętnie
Przysmaki Karolkigorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam
Dziś Ja gotujezupa, nie placuszki, to może babeczki dyniowe? Dziś kolejna odsłona bohaterki tego tygodnia, i ostatnia... w tym tygodniu :). Dynia jest bardzo zdrowa, ma duży potencjał w kuchni i może ktoś z Was, kto jej nienawidzi, jednak się przekona! Składniki (16 muffinek): 2 szklanki startej dyni na dużych oczkach 1,5 szklanki mąki pszennej Budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku
Pause Gotowanie!szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki i podsypujemy mąką, rozwałkujemy na okrągłe cienkie placki, wykrywamy szklanką placuszki na każdy nakładamy łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie brzegi robiac falbankę. Przygotowane pierogi odkładamy na podsypaną mąką tacę. W garnku zagotowujemy posoloną wodę, gotujemy ok 4 minut od wypłynięcia
Wylizany Rondelząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i suszymy. Ścieramy je na tarce wraz z cebulą, odlewając nadmiar soku. Masę zalewamy wrzącym mlekiem, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, jajka i sól. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Podjemy z łyżką kwaśnej śmietany oraz ząbkiem czosnku roztartym z solą. Warmińskie pulpety rybne w jarzynowym sosie Nie jestem wielka fanką ryb, jednak
Życie ze smakiempachą i mieszałam mleko z cukrem na domowy solony kajmak :) A w książce tyle dobrych rzeczy, że zostanę z nią jeszcze chwilę. Co mnie uwiodło? Różnorodność przepisów, od placuszków bananowych, humus, po krupnik grzybowy z soczewicą, a przy okazji dział deserów ma świetne propozycje na zimowe wieczory (ciepłą czekoladę, ciasto drożdżowe, sernik), ale również na upalne dni (koktajle, lemoniady, lekkie
Blondynka Gotujeproszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, żółtka i mleko, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach, chociaż najlepiej delikatnie mieszać używając np trzepaczki. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju i przede wszystkim na niezbyt dużym ogniu do zrumienienia. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą lub z czymkolwiek chcecie. SMACZNEGO
Taste of imaginationFormowanie Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje. Podzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać solidną łyżkę farszu pieczarkowego oraz parówkę na wierzch. Dokładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zlepienie
Grunt to przepis!czasu, to staram się z latoroślą spędzać poranki razem. Staram się również szykować takie śniadania, żeby Miśka również je smakowała. Jednak Jej podniebienia w weekendowe poranki jednak wybierają placuszki. Moje za to z miłą chęcią pastę na kanapki. A że uwielbiam jaja to i takie śniadanie dzisiaj polecam. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że jeśli mamy już ugotowane jajko
Gotowanie z pasjąSobotni poranek bez dziecka jest jakiś inny :) Nie ma pośpiechu we wstawaniu, można trochę dłużej poleżeć. I jakoś tak inaczej bez placuszków. Tym razem śniadanie było typowo dla mnie. Tosty z warzywami i mozzarellą. Pyszne, chrupiące i bardzo sycące. Składniki: mała cukinia 1/2 niewielkiego bakłażana niewielka cebula 2 łyżki pomidorów z puszki chleb żytni kilka plasterków mozzarelli
Gotowanie z pasjąPuszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże
The Slow Life Wife