placuszki - 9050 przepisów (strona:354/604)

Placki z cukinii z jajkiem w koszulce 114

Cukinia to niedocenione warzywo, a przecież można z niej stworzyć pyszne danie obiadowe, w dodatku wegetariańskie. My lubimy cukiniowe placuszki w różnej formie. Ja dzisiaj postanowiłam wam zaproponować placki z jajkiem w koszulce, które po przekłuciu delikatnie wyleje się na placki i podkreśli ich smak. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto z borówkami 123

przepisami na sernik na zimo z borówkami , pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy . A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego . Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki

Ciastkozercy
Placuszki jogurtowe z borówkami 134

Pyszne placuszki idealne na deser dla całej rodziny. Borówki można zastąpić innymi owocami np. jagodami lub porzeczkami. Przepis dziecinnie prosty i nie wymaga użycia miksera. Polecam ! Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)                                         / https://www.facebook.com

Kulinarne przygody
Drożdżowe racuszki z wiśniami 124

wiśniami, bo je uwielbiam :) Postanowiłam zrobić trochę inne niż pancakes , więc zdecydowałam się na ciasto drożdżowe. To była bardzo dobra decyzja, bo racuszki wyszły obłędnie pyszne. Zazwyczaj takie placuszki typu panacakes robię na śniadanie weekendowe, tym razem powstały spontanicznie w inny dzień. Teraz już wiem, że na sobotę koniecznie zrobię racuszki drożdżowe z wiśniami i to podwójną porcję :) Składniki

Kuchnia u Krysi
Dżem z wiśni z limonką 133

Czas na dżem z wiśni, dopóki owoce są najsmaczniejsze, dojrzałe słońcem. Taki dżem późną jesienią albo zimą smakuje obłędnie z rogalikami, placuszkami, z owsianką. Warto zamknąć lato w słoiku by cieszyć się nim jesienią i zimą. Dżem wiśniowy z pektyną i limonką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jagodzianki 154

ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na ok 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na równe części ok 60 g każda. Ręcznie uformować okrągłe placuszki, na środku umieścić porcję jagód (borówek), zlepić placki jak pierogi.  Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, łączeniem do dołu, ręcznie nadać jej owalny kształt. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia

kulinarnyswiatdomi
PLACUSZKI Z CUKINII I JOGURTEM 130

Uwielbiam wszystko, co jest związane z cukinią, a zwłaszcza delikatne placuszki z jej dodatkiem! Podane z delikatnym, gęstym i orzeźwiającym jogurtem z nutą kopru.  Składniki: 1 cukinia (ok 1kg) 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2 jaja 5 płaskich łyżek mąki sól, pieprz do smaku koperek Cukinię należny obrać, wyrzucić gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek

Słodki Zakątek
PLACUSZKI ŚNIADANIOWE Z BORÓWKAMI 96

Śniadania wcale nie muszą być nudne, a ich przygotowanie długie i trudne ! Puszyste i sycące placuszki idealnie komponują się ze świeżymi owocami lub domowym dżemem ☺ SKŁADNIKI: 130 gramów mąki 150 ml mleka 30 gramów cukru 1 jajko 25 gramów masła 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania : 1. W małym rondelku roztapiamy masło i zostawiamy do przestygnięcia

Marcepanowa kuchnia
Placuszki gryczano-ryżowe z borówkami 114

Szybkie, smaczne i bardzo delikatne placuszki gryczano-ryżowe z borówkami. Sprawdzą się do każdego posiłku! Składniki: 2 jaja 1 łyżka erytrytolu 1 1/2 łyżki mąki gryczanej 1 1/2 łyżki mąki ryżowej szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat borówki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Kotleciki z kurczaka z pieczarkami 105

grubych oczkach. 2 Składniki przekładamy do miski. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę, olej, paprykę ostrą, słodką, pieprz, sól. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. 3 Z powstałej masy rękoma formujemy placuszki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Wyjdzie ich około 10-12. 4 Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika (góra-dół) i pieczemy 20 minut. 5 Podajemy z ulubionymi

Kuchnia Bazylii
Owsiane placuszki 81

wrzucić do wrzącego mleka i ugotować na wolnym ogniu, po czym ostudzić. Następnie połączyć z jajkami, mąką, posolić do smaku i jeszcze raz dokładnie wyrobić masę. Smażyć cienkie, małe placuszki na rozgrzanym maśle z obu stron na złoto. Można je podawać z dowolnym sosem na słono lub z konfiturą na słodko

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe placuszki z cukinii i quinoy z sosem miętowym 127

Sezon na cukinie w pełni :) Sposobów na ich wykorzystanie jest ogrom. Ja zrobiłam sympatyczne placuszki z cukinii i quinoy, a do tego prosty i orzeźwiający sos miętowy, z którym doskonale się komponują. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 2 małe cukinie 1 jajko garść natki pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 szklanka listków mięty 1/3 szklanki oliwy

Quinoa Raz!
Jagodzianki 181

Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki o wadze około 60 g każda. Odkładać je na około 15 minut do napuszenia.  Wymieszać składniki nadzienia.  Każdą bułeczkę spłaszczać formując placuszek, na środku kłaść  po jednej kopiastej łyżce jagodowego nadzienia i zlepiać jak pierogi, dobrze dociskając. Końcówki podwijać pod spód formując owalną bułeczkę. Bułeczki układać łączeniem do dołu na blasze

Opowieści z piekarnika
Pierogi z wiśniami 135

cały farsz do pierogów. Nie potrzeba dodawać ani mąki, ani bułki tartej ani cukru. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam na około 2 mm, bez potrzeby podsypywania mąką. Rewelacja. Wykrawałam okrągłe placuszki i układałam na nich po dwie wiśnie. Zlepiłam brzegi. Gotowe odkładałam na ściereczkę Zagotowałam wodę z odrobiną soli. Wrzucałam partiami pierogi. Zamieszałam i kiedy się zagotowały zmniejszyłam

Kuchnia u Krysi
Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem 96

rondelka, gotujemy do uzyskania ulubionej gęstości, odstawiamy. Po ostudzeniu przecieramy przez sito.  Ser mieszamy z sosem, do smaku możemy doprawić cukrem pudrem. Z masy mączno-ziemniaczanej formujemy placuszki, na środku każdego układamy farsz i formujemy kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku, 5-7 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy. Śmietankę

R'n'G Kitchen