tego spodziewali:) co prawda w pracy go rozpoczęłam i zakończyłam, ale nie ma tego złego. Wypoczywaliśmy w tak zwanym międzyczasie stąd nieobecność. Dzisiaj co prawda weekend, ale bez placuszków. Za to z przepyszną propozycją śniadaniową. Jeszcze nie dawno nie byłam fanką awokado. Dzisiaj nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło awokado w mojej kuchni. Dla mnie to najlepsza propozycja śniadaniowa, która
Gotowanie z pasjądodać mąki, jajko, sól, łyżkę cukru i zagnieść do postaci gładkiego, elastycznego ciasta. 2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zasypać 2 łyżkami cukru. 3. Z gotowego ciasto formować cienkie placuszki o średnicy około 7-8 cm, na których umieścić po jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę. 4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyczarne risotto na białym winie i pesto z czosnku niedźwiedziego. Danie zdobi rzepa arbuzowa i puder z malin. Pięknie podane, bardzo smaczne danie. Drugim daniem głównym do wyboru są placuszki z batatów z puree z kalafiora, zielone szparagi na maśle tymiankowym, pestki dyni i puder z czarnych oliwek. Podsumowując: Bardzo smaczne, interesujące menu. Danie pięknie podane, obsługa przemiła, warto skosztować
Mała Cukierenkagodziny. Po tym czasie uderzamy pięścią aby odgazować ciasto. Formujemy okrąg i dzielimy go na 8 części. Każdy kawałek zagniatamy i wałkujemy na podłużny placuszek, który zwijamy w rulon. Tak uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut
Smakołyki AsiKasza gryczana to samo zdrowie i warto ją włączyć w codzienne menu. Można z kaszy zrobić kotlety, można zrobić placuszki, sałatki a można upiec chleb który jest pyszny i zdrowy. Pracy bardzo mało, jedynie czego nam potrzeba to czasu. Potem bezglutenowy chleb zajadamy ze smakiem, dla chorych na celiakię to ważna informacja. Tutaj znajdziecie przepisy na potrawy z kaszy - Kasze
Moje Małe CzarowanieDzisiaj na śniadanie było wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak co sobotę szłam do rodziców pokoju i zaciągałam mamę do kuchni. Mam co tydzień przygotowywała te proste ale pyszne placuszki z jabłkiem. Podawane były ze śmietaną lub jogurtem. Dzisiaj właśnie miałam ochotę na takie śniadanie... owocowe, słodkie i szybkie. A Wy jakie śniadania jedliście jak byliście dziećmi? Składniki: 2 szklanki
Kuchnia w oparachcukrem i solą. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Powoli mieszać dodając po łyżce mąki, następnie pokruszony ser i śmietanę. Na końcu wrzucić pokrojone w plasterki jabłka. Formując małe placuszki, smażyć na rozgrzanym oleju aż uzyskają złocisty kolor. Po usmażeniu lekko przestudzone posypać przesianym cukrem pudrem. Widzicie, że to nic trudnego? A smak wyborny- naprawdę warte spróbowania. Po prostu- IDEALNE
Arbuziakitowarzystwie łososia oraz twarożku bez laktozy Mlekovita, któremu nadałam chrzanowo – ziołową nutę. Myślę, że doskonale nada się na piątkowy obiad Składniki na placki ziemniaczane: ( 14 szt małych placuszków) 1 kg ziemniaków 1 czerwona cebula 5 gałązek tymianku ½ łyżeczki soli pieprz 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 50 ml oleju rzepakowego 2 jajka Składniki na twarożek: 230 g twarogu półtłustego bez laktozy
KierunekuchniaOstatnio przygotowałam sobie taką kolację: Na talerzu znalazły się: ♥ placuszki z mniszkiem na słono -przepis tutaj: placki z mniszka ♥ sałatka z dodatkiem liści stokrotki, krwawnika oraz kwiatów pigwowca ♥ męskie kwiatostany sosny, oskubane z łusek i pozbawione twardych czubków, oblane polewą z oleju kakaowego, kakao oraz cukru kokosowego Zapraszam na wpis poświęcony powyższym roślinom. Czytaj więcej
Kasia Sarnaodrobiną ostrej papryki i przyprawą gyros. Mieszamy aby przyprawy "weszły" w mięso. Dodajemy jajko, mąkę, majonez i ser. Mieszamy i wkładamy do lodówki na 5 minut. Z masy formuj placuszki i smaż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ulubioną sałatką
Kuchnia w oparachwanilią oraz mlekiem, doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta – dolewamy mleka. Dodajemy odrbinę wody różanej, mieszamy, chłodzimy w lodówce Z ciasta smażymy cieniutkie placuszki na delikatnie natłuszczonej patelni. Powinny być smażone tylko z jednej strony ( jeśli jednak chcecie przyspieszyć smażenie – smażcie z dwóch ). Schłodzone składamy sklejając jak pierożki, nadziewamy kremem, posypujemy prażonymi orzechami
Ostra na Słodkouwielbiamy połączenie bananów, jabłek i słodyczy syropu z karobu. Lubicie syrop z karobu? Do czego go używacie? Ja często wykorzystuję go w swojej kuchni. Najczęściej polewam nim najróżniejsze placki, placuszki, gofry, omlety. Dodaję do ciepłych napojów, jogurtów i najróżniejszych deserów. Syrop z karobu może spokojnie zastąpić cukier. Jeśli jeszcze nie próbowaliście syropu z karobu, to Wam polecam. A wracając
Słodkie okruszkiDolewamy olej i dokładnie mieszamy łyżką. Na blasze od piekarnika układamy kawałek papieru do pieczenia i na ten papier nakładamy łyżeczką małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy z resztą składników sosu. Na upieczone placki nakładamy sos i kawałki
Dzieje kuchennej Wiewióryczym odsączyć z nadmiaru soku. Dodać jajko, mąkę, tymianek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, gdyby masa była za rzadka to dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć średnio powoli z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosem czosnkowym
Tradycyjna Kuchniaodstawić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać pokrojonego kurczaka, jajka, mąkę, paprykę szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, gdy masa jest za rzadka dodać odrobinę bułki tartej. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoto. Podawać z kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchnia