często jaki niegdyś. I tak sobie myślę, że idę na łatwiznę, bo przygotować kanapkę to przecież żaden trud. Czym prędzej postanowiłam zmienić to podejście i od razu przygotowałam takie placuszki. "Wykopałam" zeszłoroczne pure z dyni, które wmieszałam do mąki owsianej, dodałam jeszcze kilka innych składników i finalnie wyszło coś przepysznego! Jedne z lepszych placków, których recepturę muszę koniecznie powtórzyć
Zdrowie na języku :Przepakowego Wielkopolski) cienkie naleśniki. Lemon curd dzielimy na połowę. Jedną część miksujemy dokładnie z serkiem mascarpone. Naleśniki przekładamy na deskę. Wykrawamy kółeczka (z jednego naleśnika otrzymujemy 4 małe kółka). Placuszki naleśnikowe smarujemy naprzemiennie cienką warstwą lemon curd i cytrynową masą z mascarpone. Pomiędzy warstwy dajemy ulubione owoce (u mnie dwie warstwy z owocami + owoce na wierzchu). Dekorujemy owocami, liściem mięty
Smaki Na Talerzusmaczliwki wdzięcznej czyli awokado i orzechów laskowych, na pewno będzie lepszym wyborem od nutelli czy jej podobnych kremów a smakiem nie ustępuje ani troszeczkę :) Świetna do kanapek, placuszków. Smaczliwka wdzięczna czyli awokado to dobre źródło witamin: z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwasu pantotenowego, kwasu foliowego), C, beta karotenu, E i K oraz składników
Szkrab Je SamDziś zachciało mi się bardzo placków ziemniaczanych. Z racji tego , że dziś mamy piątek skusiłam się na placuszki z serem żółtym . Dzięki Olejowi Wielkopolskiemu oraz dobrej jakości ziemniaków wyszły rewelacyjne. Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: 1 kg ziemniaków na placki 1/2 szklanki Oleju Wielkopolskiego 2 jajka sól i pieprz
Gotowanie Patkiłyżka pestek dyni - olej kokosowy do posmarowania Przygotowanie Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Pestki z dyni mielimy w młynku do kawy. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki, dokładnie mieszamy. Placuszki pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Gorące smarujemy olejem kokosowym
Szkrab Je Samsezonie dyniowym postanowiłam zrobić placki z dyni. Myślę, że wszyscy pokochają je tak jak ja, dodałam do nich suszone pomidory, jajko, mąkę quinoa i mąkę z tapioki. Usmażyłam placuszki na zloty kolor na Oleju Wielkopolskim rzepakowym i podałam z wędzoną śmietaną. Można to zrobić domowym sposobem, wystarczy kupić gęstą kwaśną śmietanę (warto sprawdzić, czy nie ma niepotrzebnych dodatków), siano
Quinoa Raz!masy ziemniaczanej dodałam startą dynię i cebulę. Wymieszałam. Wbiłam jajka, przyprawiłam solą i pieprzem. Ponownie wszystko wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej i na gorący kładłam porcję masy tworząc okrągłe placuszki. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układałam na tacy wyścielonej ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Potem ułożyłam w piramidkę i podałam na stół. Placki bardzo
Kuchnia u KrysiWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych placuszków z pieczarkami, szynką i serem. Proste i szybkie w przygotowaniu. Można je podać z sosem mięsnym, ketchupem lub sosem czosnkowym, wybór należy do Was :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 7 pieczarek 1 cebula 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki startego sera żółtego 2 szklanki mąki 1 jajko 260 ml mleka
Sama słodycz i szczypta chilimiksuję i tak w kółko. A niestety pure z dyni dość szybko kwaśnieje, nawet w lodówce to muszę to powtarzać często. Pure dodaję najczęściej do śniadań – do placuszków, omletów i owsianek. Z owsianką jednak jest kłopot u nas ostatnio – bo Emilka stała się w tym temacie bardzo konserwatywna – ma swoją ulubioną owsiankę – z jabłkiem, chia
Cooking for EmilyTych placuszków nie trzeba nikomu przedstawiać. Pankejki kochają i duzi i mali, z nimi śniadanie zawsze się udaje. Na dobry poniedziałek i całą resztę tygodnia mam dla Was przepis na te pyszności :) Składniki na 3-4 porcje: 2 szklanki mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka
Simply Fooddostarcza organizmowi dużo błonnika co sprzyja odchudzaniu. Sezon na dynię trwa od lipca i kończy się do pierwszych przymrozków Jak możecie wykorzystać dynię w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Placuszki dyniowe Krem z dyni Tagliatelle z kurczakiem i dynią Artykuł Dynia pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEłyżeczki cukru (a najlepiej do tego celu użyć cukru w kostkach) oraz szczyptę cynamonu. Z powstałego ciasta formujemy grube wałki, które następnie tniemy na kawałki i tworzymy niezbyt grube "placuszki". Na środek każdego z nich wykładamy śliwkę i zawijamy, a następnie utaczamy kształtując kule. Knedle gotujemy w osolonej wodzie (warto dodać do niej kilka łyżek oleju - dzięki temu knedle się
Słodka Stronasię nie dosypywać mąki - im mniej jej dodamy - tym knedle będą delikatniejsze i miększe. Z powstałego ciasta formujemy grube wałki, które następnie tniemy na kawałki i tworzymy niezbyt grube "placuszki". Na środek każdego z nich wykładamy truskawkę i zawijamy, a następnie utaczamy kształtując kule. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku (warto dodać do niej kilka łyżek oleju - dzięki temu knedle się
Słodka Stronadoceniałam. Skoro już raz odważyłam się ją wykorzystać, będę sięgać po nią od czasu do czasu. Tym razem wypróbowałam dynię w innej postaci. Skorzystałam z przepisu Dorotus i usmażyłam placuszki. Robi się je bardzo prosto, a smakują wyśmienicie. Koniecznie je przygotujcie w swoich domach. Są pyszne. Składniki: • 600 g miąższu dyni • 2 jajka • 100-150 g mąki pszennej • szczypta soli
W mojej kuchnisosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem ------------------------------------------------------------- Sałatka z dynią i figami Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatity