borówki Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce. Ja zmiksowałam pokrojone w kostkę ziemniaki w malakserze razem ze szpinakiem. Dodaj mąkę, jajka, sól i pieprz. Wymieszaj masę i smaż małe placuszki na złoty kolor. Na drugiej patelni usmaż boczek i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaj placki z boczkiem i dżem lub jeśli wolisz z cukrem. Spara Spara Spara
codojedzeniażywieniowej. Kanapki więc to moja zmora. Ja sama ich właściwie nie jadam, choć zdarzają się wyjątki. Za to bardzo lubię takie smarowidła i sama używam ich do naleśników, wytrawnych placuszków itp. Dzisiejsza propozycja to dzieło przypadku. Ponieważ u mnie prawie nic się nie marnuje to i tym razem było podobnie. Z gotowania zupy został mi się kawałek selera i kasza
Przysmaki Karolkimięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ruskie Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska
Moja smaczna kuchniapiekarnik w domku w górach potrzebował 10 minut na upieczenie pizzet, ale dobry piekarnik nagrzany do 250 stopni poradzi sobie w kilka minut. Obserwujcie po prostu jak zachowują się placuszki: jeśli boki cista szybko zaczną ciemnieć albo przypalać – to znak, że czas wyciągać mini pizze z pieca. Jeśli przedobrzycie i placki wyjdą mocno spieczone, po prostu przełóżcie
Niedzielny kucharzjeśli konsystencja będzie wtedy za rzadka dodać ze 2 łyżki kaszy manny- wymieszać Masa bez jajka jest ściślejsza i daje się wtedy formować kotlety, a z jajkiem kładziemy małe placuszki na rozgrzany tłuszcz- smażymy z obu stron. Takie kotleciki można zjadać również na zimno. Może z wyglądu nie są zbyt ciekawe, ale smaczne
Proste PotrawyRozpływające się w ustach i bardzo delikatne i pulchne pszenno – żytnie placuszki z serkiem ricotta. Idealne na śniadanie. Składniki: 250g serka ricotta 120 ml mleka 2 łyżki oleju kokosowego 2 jaja 2 łyżeczki cukru waniliowego 50g mąki pszennej 50g mąki żytniej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Mleko, cukier, żółtka, olej i ricottę mieszamy na gładką, jednolitą masę. Stopniowo dosypujemy
Słodki Zakątekpomysł na ciekawy obiad, który zachwyci dzieci i dorosłych. Możemy podać je z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą, a także w bułce w formie burgerów. Te złociste drobiowo-warzywne placuszki zachwycą każdego. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 jajko 5dkg żółtego sera 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 papryki ( użyłam po trochu papryki żółtej
Blog z Apetytemżelaza nam nie zabrakło w tę sylwestrową noc, a ziarenka słonecznika to nie zły afrodyzjak ☺☺☺ KASZA BULGUR Sałatka z kaszą bulgur, wyśmienita na rozpoczęcie wieczoru ☺☺☺ PLACKI ZIEMNIACZANE Placuszki polecam usmażyć wcześniej, dopiero tuż przed podaniem podgrzać i udekorować serkiem, łososiem, cytryną i koperkiem. Wyborna przystawka na ciepło ☺☺☺ SAŁATKA ŚLEDZIOWA Nie ma imprezy bez śledzia ☺☺☺ CARPACCIO Z BURAKA Piękna przystawka
pieprzny smaczekGulasz/sos myśliwski Sycący, rozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam! Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Blog z Apetytemproszek do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto ręką. Foremki (u mnie z wyjmowanym dnem) smarujemy delikatnie margaryną. Następnie każdą wylepiamy ciastem (ja zgniatam kawałek ciasta w rękach tworząc a la placuszek, wkładam do foremki i ugniatam palcami, aby wypełnić całą foremkę i jej brzegi). Kawałek ciasta zostawiamy w misce, aby późnej zrobić z niego „łatki”. Wylepione ciastem foremki i resztę ciasta
Słodkie okruszkiczasie przygotowałam w naczyniu bułkę tartą do panierowania. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Masę mięsną podzieliłam na 4 porcje. Zwilżonymi dłońmi nabierałam po jednej porcji, ukształtowałam na okrągłe placuszki i układałam na gorącej patelni. Piekłam około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Usmażone kotleciki przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Przykryłam i wstawiłam
Kuchnia u Krysiciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut
kuron.com.plciasto. Następnie zawiń w folię i odstaw na 15-30 minut aby „odpoczęło”. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajaj foremką okrągłe placuszki, na środek nakładaj farsz i dokładnie zlepi brzegi sposobem na „falbankę”. Pierogi wrzucaj do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotuj dodatkowe 5 minut
kuron.com.plzjeść dobrej, wypełnionej wieloma dodatkami kanapki. Ale jedzone codziennie nudzą się (nic dziwnego!). Sama mam czasem ochotę zakrzyknąć: "Śmierć kanapkom!"i stworzyć śniadaniową opozycję antykanapkową smażąc na śniadanie naleśniki, placuszki, robiąc gofry czy gotując owsianki. Jednak gdy dopada mnie choroba lub niedoczas kanapki wracają do łask ;) Kanapka zainspirowana tą kupioną w małym osiedlowym warzywniaku, która zachwyciła mnie dobrym składem
U Fiolkiwystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy
SMYKWKUCHNI