Racuszki na maślance Chyba jedna z ulubionych potraw mojego brata. Zawsze, gdy je widzi zaraz pojawia się na jego twarzy uśmiech. Pozycja, którą bardzo lubią dzieci. Puszyste, a zarazem proste w wykonaniu - racuszki na maślance. Składniki: Na ciasto: (na około 12 sztuk) 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą pianę, dodać maślankę, olej dalej c... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...