ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę oraz kiełbasę i pozostałe składniki. Wszystko mieszamy. Smażymy na oleju placuszki na rumiany kolor z obu stron
Lena Gotujeszklanki maślanki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła szczypta soli Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki. Smażymy małe placuszki na rozdrzanej patelni na rumiano na małym ogniu (gdy z jednej strony tworzą się małe pęcherzyki - można przewrócić na drugą stronę). Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też
Lena Gotujesoli, 4 garście borówek amerykańskich Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy razem - borówki dodajemy na samym końcu jak składniki będą już wymieszane. Smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju małe placuszki (duże będzie ciężko przewracać). Gdy na powierzchni pojawi się dużo bąbelków - to znak, żeby przełożyć je na drugą stronę
Lena Gotujeciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy. Podczas smażenia, trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę aby ich nie uszkodzić. Polecam podawać z syropem klonowym, jednak sprawdzi się inny słodzik np. syrop z agawy czy miód. Placki marchewkowe porcja dla 1 osoby Składniki
Jaglusiadziwnie? Jak to dżem z warzywa? A no tak! A jaki pyszny! :) Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to zróbcie go koniecznie! :) Idealnie nadaje się do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 5 słoiczków po 235ml każdy. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja pochodzi z bloga: Nastoletnie wypiekanie @media (min-width:800px
Kulinarne PrzebojeWitam Kochani dziś szybko,pysznie i łatwo :) placuszki na maślance z żółtym serem SKŁADNIKI 250 ml maślanki łyżeczka soli- płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTrochę "zamieszania" i już w blaszce siedzi nasz placuszek :) Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm lub 23 x 23 cm: 3 jajka klasy M 1/2 szkl oleju 100 g cukru 170 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 150 g borówek cukier puder 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę
Gotowanie...to proste !rzadkie dosypujemy łyżkę mąki, wsypujemy rodzynki, dodajemy obrane i pokrojone na plastry jabłka, całość mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakąłdamy porcje ciasta łyżka, formujemy placuszki, smażymy na złocisto z każdej strony na wolniutkim ogniu kilka minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej Victorinox trzymajcie kciukasy
Wanilia i Kardamonpolewamy go niewielka ilościa coiasta. Rozprowadzamy je łyżka by było jak najcieńsze. Smazymy ok 3 minut z każdej strony. Postepujemy tak z kazdym kawałkiem boczku. Możemy też zrobić placuszki bez mięsa. Placuszki/naleśniki podajemy z ciepłym sosem orzechowym. Na deser coś specjalnego! wspomnienie jeszcze z czasów liceum
Dzieje kuchennej WiewióryTe jabłuszka w cieście musicie przygotować zaraz przed podaniem. Najlepsze są ciepłe. Robi się je bardzo prosto. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawić
Kuchnia PokoleńLubicie cukinie? Co z niej najczęściej przygotowujecie? U nas cieszy się ogromną popularnością. Uwielbiamy ją w formie placuszków i najróżniejszych wersji popularnego leczo. Dziś kolejną wersja takiego letniego obiadu z cukinią. Prosty, smaczny, a do tego tani obiad. Idealny w letnie dni, gdy zależy mi na tym, aby jak najmniej stać w kuchni, a jak najwięcej czasu spędzić z bliskimi
Słodkie okruszkiDżem z warzywa? Można? Można! Do naleśników, kanapek, ciast, deserów i placuszków ;). To prosty sposób na wykorzystanie nadmiaru tego warzywa. Ładny zielonkawy kolorek to zasługa nie tylko cukinii, ale również agrestowej galaretki. Dżem po pasteryzacji świetnie się przechowuje, w chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny! Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki
Nastoletnie WypiekanieNajlepsze na ciepło, prosto z patelni, ze świeżymi owocami. Klasyczne placuszki owsiane z niezawodnego przepisu. Można wykonać je z dwóch lub trzech porcji - dla całej rodziny :) Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki owsianej 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kakao Składniki wymieszać dokładnie łyżką, ciasto nakładać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem/olejem kokosowym. Smażyć ok 5 minut z jednej
Chocolate Muffin BlogByły już ze świeżymi owocami, kukurydziane, jaglane, gryczane,z kurczakiem, na słodko, na słono...ale z serków homogenizowanych jeszcze ne było. Postanowiłam nadrobić tę lukę i przedstawić Wam placuszki, które zdecydowanie najlepiej komponują się z ciepłym kakao Spróbujcie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 300g serka homogenizowanego (waniliowego) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia duża
ChilliJemyFantastyczny Festiwal Dyni , który organizuje już po raz kolejny Bea, skłonił mnie do bliższego poznania tego ogrodowego giganta. Dotychczas dynia kojarzyła mi się wyłącznie z placuszkami oraz kompotem, tym bardziej ochoczo przystępuję do tej wspaniałej akcji. Ponieważ w moim domu mieszkają zwolennicy słodkich i ostrzejszych smaków postanowiłam dogodzić jednym i drugim. Przygotowałam słodkie złociste naleśniki dyniowo-serowe z pysznym sosem
Pieguskowa Kuchnia