czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką stolnicę lekko rozwałkować i powycinać krążki . Mi wyszło 12sztuk po około 85g każda. Wycinałam mała miseczką nieco większą niż szerokość szklanki. Na wycięte placuszki nakładać owoce wcześniej wymieszane z 2 łyżkami cukru. Uformować bułeczki mocno zlepiając i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak przygotowane bułeczki zostawić jeszcze około
W garach u Gosiswoje podpłomyki smażyłam na niemalże suchej patelni. Dodatek talarków ziemniaczanych oraz świeżych papryczek chili a także czarnych oliwek i czerwonej cebuli czyni danie piękną i kolorową przystawką. Ja placuszki przygotowałam sobie na obiad. A zapomniałabym są jeszcze świeże zioła i rzecz jasna przyprawy. Co wy na to ??? Kolejna wegańska uczta gotowa. Cóż może i weganka ze mnie żadna
vaniliowoczekoladowaprzesiać z proszkiem do pieczenia,dodać zimne masło i posiekać.Wsypać cukry,dodać jajka,ser i łyżeczkę octu,wszystko szybko zagnieść do uzyskania jednolitej masy.Cisto rozwałkować,większą szklanką wyciąć placuszki i w każdym z nich wyciąć dziurkę (np.kieliszkiem).Krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz (160 º C i pilnować temperatury,inaczej oponki w środku będą surowe) i smażyć z obu stron
Anielskie wypiekiTrufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze… Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak. Piękny, zielony kolor placuszków, czy koktajlu, wręcz prosi się, by od razu je zjeść, ale… no właśnie, tym ” ale ” jest tutaj szpinak, do którego większość ludzi jest nad wyraz uprzedzona, a którego na prawdę
NiePieprz.pldodajemy olej. Mąki przesiewamy, dodajemy stopniowo i mieszamy masę do połączenia szpatułką. Na dużej blasze od piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i nakładamy po dwie łyżki masy tworząc okrągłe placuszki (ja piekłam w dwóch turach). Pieczemy je 6-9 minut – do czasu aż zaczną się złocić. Jeśli będziemy je piec zbyt długo, będą się łamać przy składaniu. Od razu
Poezja smakuWitajcie, jeśli jesteście fanami kokosa w każdej postaci to zapraszam do wypróbowania mojej propozycji. Dzisiaj jest to mus kokosowy, który idealnie pasuje do naleśników, placuszków ale także jako smarowidło do chleba! Potrzeba tylko kilka prostych składników! Spróbuj! Składniki: - 100 g wiórków kokosowych - 50 g płatków ryżowych - 150 ml wody - słodzik lub cukier do smaku Wykonanie Wiórki kokosowe moczymy
Health-Fit-Lifezapominamy o liściach mięty! Doprawiamy do smaku curry i chili cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę nakładamy łychą na rozgrzany olej i smażymy z obu stron :) Z całą pewnością placuszki zaskoczą! Smacznego
wege i kropkaOstatnio udało mi się kupić piękne, młode cukinie. Błyszczące, bez żadnej skazy, idealne do wszystkiego! Oczywiście najlepsze na surowo. Z jednej zrobiłam już placuszki cukiniowe , z kolejnej postanowiłam przygotować bardzo szybki obiad zupę - krem, wyszła tak dobrze, że dzisiaj dzielę się z Wami jakże prostym i skutecznym przepisem! Warunek jest jeden - kupujecie naprawdę smaczne, malutkie cukinie. Tylko takie mają mało
Moja smaczna kuchniaPyszne, szybkie placuszki bez mąki pszennej :) Idealnie na śniadanie lub lunch. Najlepsze z truskawkami i masłem orzechowym :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka otrębów 2 łyżki budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 3 łyżeczki mąki kokosowej 50 ml mleka Składniki zmiksować, smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Podawać z truskawkami, kremem czekoladowym lub masłem orzechowym :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogroztrzepanym jajkiem i mlekiem. Mieszamy dokładnie trzepaczką, aż masa będzie gładka. Do tak przygotowanej masy dodajemy startą wcześniej cukinię. Łączymy wszystkie składniki. Na rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy placuszki, nakładając porcję dużą łyżką. Smażymy po 2 minuty, z każdej strony, aż będą złociste. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym, wyłożonym na talerzu. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem. Wybornie smakują
Moja smaczna kuchniarazem z ziołami, solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Dodać rozkłócone jajka oraz mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść masę ziemniaczaną, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na brązowo. Kłaść na papierowe ręczniki, usuwając nadmiar tłuszczu. Twaróg dokładnie rozgnieść, wymieszać z koprem i śmietaną, posolić do smaku. Gorące placki podawać z kleksem twarogu
Czerwień i błękitdokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać ciasto o “naleśnikowej” konsystencji. Dodajemy do niego szczypiorek, zamieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, tak aby pokrył dno i łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie okrągłe placuszki. Smażymy je do zarumienienia z obu stron. Układamy je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar oleju. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Podajemy naleśniki maczane w sosie z ogórkami
Lamarida.plWYKONANIE Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, gdyby ciasto wyszło za rzadkie (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) dodajemy więcej mąki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy po 2 łyżki ciasta aby uzyskać jeden placuszek, smażymy na złoto z obu stron. Talerzyk pochodz i z Galeria Cuda Świata
słodki bratekUwielbiam wodę kokosową i przyznam, że często ją piję. Już Wam o niej wspominałam i podawałam przepisy nie tylko na różne koktajle, ale też pyszne placuszki . Przypomnę jeszcze raz... Woda kokosowa ze względu na swoje wartości odżywcze jest najlepszym i naturalnym izotonikiem. To wielka skarbnica magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i C, a poziom
Di gotujetwarogu olej kokosowy do smażenia 1. Mąkę,jajo i wodę wymieszać do konsystencji masy wygodnej to smażenia ( lekko gęstawa) 2. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy olej i smażymy mini placuszki (wielkości małej łyżeczki) 3. Czekamy jak ostygną i przekładamy je zmiksowanym twarogiem. Wkładamy do lodówki na godzinę (schłodzone lepiej smakują 🤗 ) Możecie dodać wedle uznania więcej dodatków np: kakao, masło orzechowe, bakalie
Zdrowie i pysznie na talerzu