placuszki - 9050 przepisów (strona:391/604)

PLACUSZKI Z MATCHA 163

Herbata matcha najbardziej smakuje mi jako dodatek do deserów i słodkości, na przykład takich oto placuszków: Czytaj więcej

Kasia Sarna
Placki owsiane 121

Idealne placki na śniadanie. Z dodatkiem mąki ryżowej i pszennej razowej. Placuszki są bardzo delikatne w smaku. Nie dodaję do nich cukru, tylko suszone owoce. 6 łyżek płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki pszennej razowej garść suszonych owoców (np. śliwek, moreli, rodzynek) 1 łyżka masła Płatki zalać ciepłym

Bullio
RYŻ Z WARZYWAMI 117

warzywami może pełnić rolę samodzielnego dania - idealnie pasuje jako lunch box do pracy czy szkoły, ale też może być dodatkiem do dań obiadowych. Uwielbiam go podawać z różnego rodzaju placuszkami lub kotlecikami. Robi się go bardzo szybka, a do tego jest smaczny i zdrowy! Składniki: 2 torebki ryżu parabolicznego 1/2 brokułu 200 g mrożonego groszku z marchewką 3-4 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Murzynkowy omlet śniadaniowy 135

Uwielbiam placuszki i omlety. Ostatnio ciągle je przygotowuję w różnych wersjach. Dziś polecam Wam murzynkowy omlet śniadaniowy. Pysznie kakaowy, a smaku dopełnia wiśniowa konfitura. Oczywiście możecie użyć innej, ale ja polecam to połączenie. Idealny na śniadanie. Spróbujcie. Składniki: (na małą patelnię) 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego (nie może być zbyt rzadki) 1 łyżka cukru (lub innego „słodzidła

Słodkie okruszki
Podpłomyki z pastą z awokado, jajkiem i parmezanem 142

cytryny, mieszamy. Każdy podpłomyk smarujemy pastą z awokado, nakładamy po plasterku jajka na twardo, posypujemy startym parmezanem i oprószamy ostrą papryką w proszku. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy placuszki są jeszcze gorące

Moja smaczna kuchnia
Tikka masala - czyli kurczak w indyjskim sosie 128

pastę z tamaryndowca i smażymy na małym ogniu jeszcze 15 min. aby całość się zredukowała i zgęstniałą. Podajemy wedle uznania posypane kolendrą lub nie w towarzystwie z ryżem lub placuszkami naan. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Placki z kukurydzą i salsa :-) 190

przyrządzam na ciepło. Najczęściej są to naleśniki i placki w różnej postaci. Podawałam już na blogu przepis na pancakes, były też placki z z kapustą, a dzisiaj pora na placuszki z kukurydzą. Latem

dolcevitainmykitchen
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 160

rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp.  Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie  - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką jaglaną i płatkami

AZgotuj!
PĄCZKI PIECZONE 136

będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Rozciągnijcie palcami na grubość około 1 cm i podzielcie na 15-16 kawałków. Z każdego z nich uformujcie placuszek, na środek nałóżcie łyżeczkę nadzienia i zlepcie brzegi. Układajcie bułeczki na blasze lub w papilotkach zlepioną częścią do dołu. Przykryjcie ściereczką  i poczekajcie jeszcze około 30 minut- niech podrosną

OliveandThyme
PITA wg Piotra Kucharskiego 119

jednakowych części, z każdej z nich uformujcie bułeczkę, połóżcie na stolnicy lub oprószonej mąką blasze, przykryjcie ponownie folia spożywczą i odstawcie na pół godziny. Każdą pitę spłaszczcie dłonią na placuszek o średnicy 10-12 cm. Odstawcie jeszcze na kwadrans. W tym czasie nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 240 st. Zaparujcie go, pieczcie pity około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
PLACUSZKI OWSIANO-BANANOWE 122

Dodajcie do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszajcie. Jeśli ciasto jest za gęste/ rzadkie dodajcie jogurtu lub mąki owsianej. Na patelni rozgrzejcie tłuszcz. Na gorący nakładajcie porcjami ciasto zachowując odstępy- placuszki trochę urosną. Smażcie do osiągnięcia złotego koloru, usmażone kładźcie na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jedzcie z czym macie ochotę

OliveandThyme
Placki z kiszonej kapusty 152

surowej kiszonej kapusty odciskamy sok. Rozdrabniamy. Dodajemy do ciasta. Na koniec mieszamy z wszystkimi przyprawami i ciasto mamy gotowe do smażenia. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, formując nie za grube placuszki, aż do zrumienienia z obu stron. Można je podawać jako dodatek do choćby mięsnych potraw, albo jako samodzielne danie z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym

Pichceniomania
Cebularze 720

mleko i sól 3. Dodać rozczyn 4. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia 5. Zeszklić cebulę 6. Podzielić ciasto na 12 części i rozwałkować placuszki 7. Wymieszać cebulę z makiem i serem 8. Wyłożyć masę na ciasto i upiec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Cebularze Artykuł Cebularze

KuchniaWeDwoje.pl
Pyszne bezglutenowe placuszki z mąki z żółtego grochu z czerwoną quinoą 152

Zanim musiałam przejść na dietę, uwielbiałam wszelkiego rodzaju placki, takie jak tortille, podpłomyki, indyjskie chapati, naan, itp. Teraz eksperymentuję, a ten wynalazek uważam za bardzo udany ;) Takie placuszki świetnie zastępują chleb, można je posmarować i obłożyć czym się podoba, u mnie z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny zimowy zestaw ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka mąki

Quinoa Raz!
Bezglutenowe placuszki ryżowe 130

proszek do pieczenia.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię rozgrzewamy, kładziemy 1 łyżkę oleju kokosowego, czekamy aż się rozpuści. Kładziemy po 2 łyżki ciasta na 1 placuszek-ciasto bardzo się rozpływa ( najwyżej 2 placki). Smażymy z obu stron na złoty kolor.Podajemy z dżemem i świeżymi owocami.   Zamiast oleju kokosowego można smażyć na innym tłuszczu

słodkie i nie tylko historie kulinarne