placuszki - 9050 przepisów (strona:398/604)

Śniadaniowy torcik czekoladowy z kremem i dżemem malinowym 124

budyniu waniliowego bez cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów dodatkowo: serek homogenizowany, dżem malinowy, orzechy  Wszystkie składniki oprócz dodatków zmiksować.  Z cista usmażyć trzy placuszki lub upiec je w mikrofali*. W tym celu przygotować foremkę silikonową w kształcie serduszka. Ja użyłam foremki do smażenia jajek, umieściłam ją na okrągłej formie silikonowej. Piekłam każdy blat

Chocolate Muffin Blog
Placki ziemniaczane... tradycyjne, najlepsze 169

jest zbyt dużo płynu, można trochę odcedzić. Do masy wbiłam jajka, wsypałam mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Na patelni mocno rozgrzałam olej, kładłam łyżką nieduże cienkie placuszki i smażyłam na rumiano z obu stron. Gotowe wkładałam na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kiedy już uzbierałam ładną piramidkę od razu podałam na stół. Placki

Kuchnia u Krysi
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 135

szczerze polecam Wam tą patelnię o średnicy 28 cm. Jest rewelacyjna, ma nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możecie używać o połowę mniej tłuszczu niż zwykle. Sprawdza się do pieczenia naleśników, placuszków, mięs, kotletów, przygotowywania dań jednogarnkowych czy też do pieczenia. Jestem z niej bardzo zadowolona. Życzę Wam przepysznych bułeczek robionych z prawdziwą dbałością o bliskich! Taaaakiego smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu

SMYKWKUCHNI
Placuszki bananowe 119

Placuszki są przepyszne i dodatkowo bardzo proste w przygotowaniu. Przyznam, że szybko znikają bezpośrednio po usmażeniu, ale zimne - też są smaczne. Polecam! (około 32 sztuki) 3 banany (dojrzałe) 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej (płaska) 1 szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia Białka z solą ubić na sztywną pianę

Di gotuje
pyszne ciasto z resztek po soku z kremem mascarpone... 163

potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW JEST PYSZNE CIASTO I SOK DO PICIA Z DODANIEM WINGRON = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania jak te z wyciskarki, które przygotowałam w urządzeniu do testowania

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki cukiniowo ziemniaczane. 157

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to cukiniowe placuszki. Są naprawdę smaczne. Podane z gulaszem czy po prostu z łyżką jogurtu naturalnego będą stanowić wspaniały posiłek. Składniki; 1 średnia cukinia (ja obrałam i wydrążyłam środek) 3 ziemniaki 2 grube parówki ok, pół szklanki startego sera żółtego 1 cebula 1 marchew 2 ząbki czosnku 1 jajko 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól

Radość kipiąca uśmiechem.
Tosty francuskie ze śliwkami 192

Leniwe weekendowe śniadania na słodko to moja specjalność. Uwielbiam gorące jaglanki, puszyste placuszki lub pachnące na pół osiedla tosty francuskie. Tym razem mam dla Was wersję tostów z podsmażonymi w miodzie śliwkami. Kto chciałby tak rozpocząć dzień? :) mała chałka lub połowa dużej 2 jajka 3/4 szklanki mleka pół łyżeczki cynamonu łyżeczka miodu 2 łyżki płatków migdałów   masło klarowane

Mienta blog
Placki ziemniaczane 169

zetrzeć na tarce o grubych oczkach [ ja kilka ziemniaków starłam na tarce o mniejszych oczkach, reszta o grubych oczkach].Dodać pokrojoną cebulkę, jajko, mąkę i przyprawy.Wymieszać.Smażyć placuszki z obu stron na rumiano

Moje domowe kucharzenie
Calzone ze szpinakiem 139

chilli. Serek musi się roztopić i połączyć ze szpinakiem. Zdjąć szpinak z patelni i położyć do miseczki. Wykonanie – ciasto podzielić na 4 lub 8 równych części, rozwałkować okrągłe placuszki. Na każdym położyć nadzienie ze szpinaku, na każdym dodatkowo plasterki mozzarelli. Złożyć ciasto na pół i dokładnie zamykając boki. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać u góry suszonymi ziołami Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Chrupiąca cebulka onion bhaji 140

Placuszki cebulowe w azjatyckich smakach wprost z Indii. Są chrupiące, aromatyczne i znakomicie nadają się na przystawkę albo na samodzielny posiłek. Robi się je szybko i szybko można cieszyć się znakomitym smakiem. Ulubiona sałatka do nich i koniecznie sos chili, polecam. Chrupiąca cebulka onion bhaji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PLACKI PO MEKSYKAŃSKU 149

Placki po meksykańsku to obiad wymyślony na szybko, z przeglądu tego co miałam w lodówce i szafce ;-) Placuszki kukurydziane z kukurydzy z puszki oraz mąki kukurydzianej a do tego sos pomidorowy z mięsem mielonym oraz fasolką czerwoną i kukurydzą. Wyszedł całkiem niezły obiad !   Składniki: Placki: 1 puszka kukurydzy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 łyżka jogurtu greckiego

Kuchnia MagdaLeny
Kuchnia Polska z Karolem Okrasą i Lidlem 134

kolejny we wspaniałych warsztatach, na których zgłębialiśmy tajniki kuchni Polskiej.  Królowały zdecydowanie podwędzane tatary. Miedzy innymi przygotowaliśmy tatar wołowy, z jelenia, śledzia i sandacza, podawane z grzankami lub placuszkami ziemniaczanymi. Smakowaliśmy wędzonej pierś z kaczki podanej z wędzonym sosem czekoladowym i polędwicę wołową z salsą paprykową. Zwieńczeniem warsztatów i wspólnego gotowania była zupa grzybowa z białymi warzywami

Niezły Młynek
Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą 178

jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania i w końcu udało mi się zrobić zdjęcie z Karolem:) Jeszcze raz dziękuję organizatorom za zaproszenie

karmelowy
Kuchnia Polska wg Karola Okrasy - prezentacja nowej książki 133

sandacza, ze śledzia i z łososia.  Wszystkie pyszne, wędzone i zaskakujące w smaku. Dodatkowo podano zupę grzybową z białymi warzywami ugotowaną na wywarze z kwasu z kapusty i placuszki ziemniaczane przygotowane z ugotowanych ziemniaków. Ogromnym zaskoczeniem smakowym była wędzona śmietana, która idealnie komponowała się z tatarem z sandacza.  Wszystkie przepisy są dostępne w nowej książce - Kuchnia Polska

Kuchnia Bon Appetit
Serowe racuchu drożdżowe 139

Przepis znalazłam tu i koniecznie musiałam przetestować. Wyszły nieco przypominając placuszki serowe. Były wilgotne w środku i bardzo serowe, ale i pyszne :) i oczywiście zawierają dodatkowe źródło białka :)  Składniki:   25 dag białego sera 2 dag drożdży świeżych  jajko 1 i 1/2 szkl ciepłego mleka   2 łyżki cukru    2 łyżki miodu

Gotuj z Agnes