obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Do ziemniaków i dyni dodać cebulę, siemienie lniane, przypraw oraz tymianek. Wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu niewielkie placuszki. Podawać na ostro lub na słodko
Humanistka w kuchnipłatki owsiane, pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę oraz masło orzechowe z dodatkiem soli. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju i smażymy placuszki z każdej strony około 2-3 minut. W tym samym czasie rozpuszczamy mleczną czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Proponuję podawać z sezonowymi owocami, całość polaną czekoladą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros na zimę Czytaj więcej
Pychotkaaakoniec przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :) Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe Pauliny: Zapiekanka z cukinią Alicji: Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i warzywami Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie #akcjacukiniowa (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepierwsze wrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek w ciągu dnia proponuję placuszki na kefirze z mąki orkiszowej doprawione kardamonem, podane z pomarańczą i miodem. Po takim śniadaniu nawet najpaskudniejsza poranna mgła ma swój urok i wszystko jest weselsze. Składniki na dwie porcje: 110g
Wrzosowa Polanalata bez placków z cukinii-to jedno z moich ulubionych warzyw z którego robię mnóstwo potraw,przetworów i dań, te placuszki są pyszne,koniecznie podane z sosikiem czosnkowym-są obłędne-polecam gorąco!! Składniki: 1 kg cukinii (bez nasion,skórka może zostać jak cukinia jest młoda, jak starsza lub trochę leżała to lepiej obrać) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz
Swojskie jedzonkoczas dolewając na patelnię olej. Placki najprzyjemniej smakują z jogurtowym sosem tzatziki, ale można je podać i z samym greckim jogurtem. Danie to moja wariacja na temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą i ziołami. Greckie placki zamiast surowych ziemniaków mają w składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone
Karo in the Kitchensmażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i w misce połączyć ją z pozostałymi składnikami tak aby powstało ciasto o konsystencji ciasta do placków ziemniaczanych. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złocisty kolor z obu stron. Smacznego
Niezły MłynekKolejne podejście do muffinek z użyciem jagód, choć w tym przepisie świetnie sprawdzą się też orzechy i czekolada. Bez masła i bez cukru, a mega smakowite! :) Kocham placuszki bananowo-jogurtowe, więc pomyślałam, że może to połączenie sprawdzi się i w muffinach. No i nie myliłam się - są pyszne i wilgotne. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, następnego dnia po wyjęciu
Cooking MonsterDietetyczne placuszki bez dodatku mąki świetnie sprawdzą się w roli śniadania. Możemy je podawać z owocami, dżemem lub w wersji dla łasuchów z nutellą. Z podanych składników przygotujecie około 20 placków. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkarzed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka - czym skorupka za młodu nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Placuszek - miś z owocami i dżemem (czarna porzeczka 100% owoców bez cukru). II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z gruszką, nasionami chia i malinami. Zupa 13:00 Zupa z brokułami
lady-och-mistrzyni.blogspot.comciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na chwilę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło. Pomidory i oliwki kroimy w plastry Na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę nakładamy łyżką ciasto, tworząc placuszki. Jedna łyżka to jeden placek. Na każdym placku kładziemy plaster pomidora i trochę oliwek. Posypujemy oregano. Możemy pozostawić jeszcze na chwilę, żeby trochę podrosły. Pieczemy przez
Weganka gotujejuż rok jak poczyniam sobie kulinarnie na bloggerze :) Dokładnie rok temu opublikowałam swój pierwszy post " Szybki Deser Dla Ochłody ", a najwięcej odsłon i polubień uzyskał przepis na "Najlepsze Placuszki Biszkoptowe" Nie wiedziałam jeszcze jak pisać, jak mają wyglądać te przepisy i zdjęcia, dlatego te pierwsze wpisy są takie "nie za piękne" ;) ale ciągle się staram i udoskonalam moje wpisy. Moje
Gotowanie...to proste !jest rewelacyjny, do placuszków, naleśników a nawet do nadziewania drożdżówek czy to bułeczek :) Składniki na 2 słoiczki 250 ml: 500 gr papierówek 2 łyżki cukry + 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżeczka syropu waniliowego np. od Eterno ( niekoniecznie ) 1. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce
Gotowanie...to proste !grubych oczkach. Odciskamy z nich wodę, dodajemy pieczarki z cebulą, jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy na jednolitą masę. Na wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem blaszkę układamy placuszki. Pieczemy je w 200 C przez ok 20 min, następnie wyjmujemy blaszkę, odwracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze
e-PrzepisyKulinarne