placuszki - 9050 przepisów (strona:401/604)

Marchewkowe pancakes... jak ciasto! 124

placuszki smakowały identycznie jak ciasto marchewkowe, które jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj powiem Wam trochę o kawie, którą na co dzień pija przecież niemal każdy

Poranek na słodko
Podwójnie bananowe serniczki z patelni. 123

internetowym  biowitalni.pl ) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ugnieść za pomocą widelca. Patelnię porządnie rozgrzać i natłuścić, najlepiej dokładnie rozprowadzając masło po całej powierzchni. Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po grubym plasterku banana i zlepiać formując kulki. Kłaść na patelni lekko spłaszczając. Smażyć około 6 minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.  Przy

Poranek na słodko
Cukiniowe placuszki na drożdżach. 112

CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka naturalnego  1 jajko 1/2 łyżeczki drożdży instant Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać. Połączyć z serkiem i jajkiem

Poranek na słodko
Puszyste placki z soczewicy i marchewki. 101

Placki z soczewicy i marchewki (Quinola Baby) podane z wegańskim sosem czekoladowo-pomarańczowym (Plamil Foods ), awokado i czekoladowymi pastylkami z miodem Placuszki z soczewicy i marchewki /przepis własny/ opakowanie (190 g) ugotowanej soczewicy i marchewki 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka mąki jaglanej jajko aromat migdałowy łyżeczka syropu daktylowego szczypta soli szczypta sody łyżeczka oleju kokosowego Zawartość opakowania łączymy

Poranek na słodko
Placuszki twarogowe z morelami. 138

TWAROGOWE PLACUSZKI Z MORELAMI /przepis własny/ 250 g półtłustego twarogu typu klinek 30 g mąki pszennej graham 35 g mąki bananowej  (można zastąpić kokosową lub z kassawy) 3 krople ekstraktu migdałowego 3 łyżeczki syropu z kwiatu kokosa 1/4 łyżeczki sody jajko klasy XL morele (dwie podzielone na cząstki) olej kokosowy do smażenia (u mnie ulubiony od Tropicai ) 1. Twaróg

Poranek na słodko
Placuszki kalafiorowe z komosą ryżową. 85

Kalafiorowe pancakes z jagodami, marakują, wiórkami i śmietanką kokosową *** KALAFIOROWE PLACUSZKI Z KOMOSĄ /przepis własny/ 130 g ugotowanego kalafiora jajko 4 łyżki mąki z komosy ryżowej (Paul's Quinoa) łyżka otrąb lub łuski gryczanej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji

Poranek na słodko
Placuszki z płatków teff (miłki abisyńskiej). 139

PLACUSZKI Z PŁATKÓW TEFF /przepis własny/ Składniki: 30 g płatków teff 30 g mąki pszennej graham łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka kakao łyżeczka kremu czekoladowego z orzechów ziemnych Chufella 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko łyżeczka naturalnego słodzidła (u mnie Goviosid - glikozydy stewiolowe) Do podania: maliny, figa, tahini jogurt naturalny wymieszany z olejem Sacha Inchi   i stewią w płynie

Poranek na słodko
Placki z sera twarogowego i jogurtu greckiego 390

Delikatne placuszki z kremowego sera twarogowego i jogurtu greckiego. U mnie w wersji wytrawnej (podawane z łyżką jogurtu greckiego i kiełkami), ale równie dobrze smakują na słodko. Z przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 100 g sera kremowego twarogowego do kanapek 1 jajko 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżeczka

Bullio
Puree z dyni 147

otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody. Puree z dyni można przechowywać w lodówce ok. 5 dni. Będzie idealne do przygotowania babeczek , placuszków lub ciasta :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 120

jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal

Cooking Monster
Cukiniowe kąski z piekarnika. 117

bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki, decyzja należy do nas.  Najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem, należy dobrze natłuścić bo kąski lubią się przyklejać. W foremce układać jeden obok drugiego. Włożyć

Radość kipiąca uśmiechem.
Bananowe placuszki 128

gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki. Następnie połącz z masą bananową. Smażenie: Na rozgrzaną patelnię i wysmarowaną niewielką ilością oleju kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podanie: Posyp cukrem pudrem, jeśli lubisz bardziej słodkie. Smacznego

Z notatnika
Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. 169

zarówno wegańskie jak i bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie! Są mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę

Fill The Bowl
Farszynki z kapuchą kiszoną 194

mnie kapusta kiszona-wcześniej ugotowana ]  Ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
BABKA RÓŻANA 191

CHACZAPURI KASZA JAGLANA Z WARZYWAMI I JAJKIEM UCIERANE CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO

harrisa