placuszki - 9050 przepisów (strona:401/604)

Galaretka z papierówek z wanilią 135

przepis, który wypatrzyłam u Ani ., ale ciut go zmodyfikowałam. Galaretka ma piękny bursztynowy kolor, jest słodka o posmaku wanilii. Waniliowa galaretka z papierówek jest idealna do bułek mlecznych , naleśników, placuszków, czy maślanej chałki . Świetnie smakuje na plastrach twarogu. Idealna do jedzenia łyżeczką wprost ze słoiczka, mówię serio, bo tak galaretkę z jabłek wyjadł Piotrek. Jeśli w takim tempie będzie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Racuszki z patisonem na słodko 141

rozgnieść widelcem.  Wlać ciepłe mleko, dodać obie mąki, jajka,, cynamon, cukry waniliowe, proszek do pieczenia, sól do smaku i całość dokładnie zmiksować. Rozgrzać tłuszcz na patelni, smażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Placki z dyni... makaronowej! 120

błonnika malinowego (Becla.pl) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zarodki, aromat, miąższ z dyni i konfiturę. Zmiksować na gładką masę i dodać przyprawy.  Formować łyżką małe placuszki.  Smażyć na natłuszczonej patelni około 2 minut z każdej strony. Smacznego

Poranek na słodko
Herbaciane pancakes z ciecierzycy + Pocky! 166

Herbaciane placuszki z ciecierzycy podane z malinami, serkiem wiejskim i paluszkami w czekoladzie z zieloną herbatą Matcha Przepis... HERBACIANE PANCAKES Z CIECIERZYCY /przepis własny/ /1 porcja/ 150 g ugotowanej ciecierzycy 50 g mąki (u mnie z ekologiczna z pszenicy płaskurki,  ale może być zwykła pszenna tortowa) 10 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 2 łyżki masła orzechowego

Poranek na słodko
Marchewkowe pancakes... jak ciasto! 122

placuszki smakowały identycznie jak ciasto marchewkowe, które jadłam jakiś czas temu. Dzięki dodatkowi przyprawy korzennej zyskały piękny aromat, a za sprawą gotowanej marchewki - słoneczny kolor. Do tego mus z awokado słodzony syropem klonowym, trochę granatu dla przełamania słodyczy... i kubek aromatycznego latte. No właśnie - dzisiaj powiem Wam trochę o kawie, którą na co dzień pija przecież niemal każdy

Poranek na słodko
Podwójnie bananowe serniczki z patelni. 120

internetowym  biowitalni.pl ) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie ugnieść za pomocą widelca. Patelnię porządnie rozgrzać i natłuścić, najlepiej dokładnie rozprowadzając masło po całej powierzchni. Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po grubym plasterku banana i zlepiać formując kulki. Kłaść na patelni lekko spłaszczając. Smażyć około 6 minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.  Przy

Poranek na słodko
Cukiniowe placuszki na drożdżach. 111

CUKINIOWE PLACUSZKI DROŻDŻOWE /1 PORCJA/ [przepis własny] SKŁADNIKI NA CIASTO: 150 g cukinii szczypta wanilii burbońskiej łyżka syropu klonowego pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g) 65 g serka naturalnego  1 jajko 1/2 łyżeczki drożdży instant Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać wanilię, syrop, mąkę i drożdże. Wymieszać. Połączyć z serkiem i jajkiem

Poranek na słodko
Puszyste placki z soczewicy i marchewki. 97

Placki z soczewicy i marchewki (Quinola Baby) podane z wegańskim sosem czekoladowo-pomarańczowym (Plamil Foods ), awokado i czekoladowymi pastylkami z miodem Placuszki z soczewicy i marchewki /przepis własny/ opakowanie (190 g) ugotowanej soczewicy i marchewki 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka mąki jaglanej jajko aromat migdałowy łyżeczka syropu daktylowego szczypta soli szczypta sody łyżeczka oleju kokosowego Zawartość opakowania łączymy

Poranek na słodko
Placuszki twarogowe z morelami. 135

TWAROGOWE PLACUSZKI Z MORELAMI /przepis własny/ 250 g półtłustego twarogu typu klinek 30 g mąki pszennej graham 35 g mąki bananowej  (można zastąpić kokosową lub z kassawy) 3 krople ekstraktu migdałowego 3 łyżeczki syropu z kwiatu kokosa 1/4 łyżeczki sody jajko klasy XL morele (dwie podzielone na cząstki) olej kokosowy do smażenia (u mnie ulubiony od Tropicai ) 1. Twaróg

Poranek na słodko
Placuszki kalafiorowe z komosą ryżową. 85

Kalafiorowe pancakes z jagodami, marakują, wiórkami i śmietanką kokosową *** KALAFIOROWE PLACUSZKI Z KOMOSĄ /przepis własny/ 130 g ugotowanego kalafiora jajko 4 łyżki mąki z komosy ryżowej (Paul's Quinoa) łyżka otrąb lub łuski gryczanej łyżka syropu klonowego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji

Poranek na słodko
Placuszki z płatków teff (miłki abisyńskiej). 138

PLACUSZKI Z PŁATKÓW TEFF /przepis własny/ Składniki: 30 g płatków teff 30 g mąki pszennej graham łyżeczka oleju kokosowego łyżeczka kakao łyżeczka kremu czekoladowego z orzechów ziemnych Chufella 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko łyżeczka naturalnego słodzidła (u mnie Goviosid - glikozydy stewiolowe) Do podania: maliny, figa, tahini jogurt naturalny wymieszany z olejem Sacha Inchi   i stewią w płynie

Poranek na słodko
Placki z sera twarogowego i jogurtu greckiego 384

Delikatne placuszki z kremowego sera twarogowego i jogurtu greckiego. U mnie w wersji wytrawnej (podawane z łyżką jogurtu greckiego i kiełkami), ale równie dobrze smakują na słodko. Z przepisu wychodzi ok. 10 średniej wielkości placków. 100 g sera kremowego twarogowego do kanapek 1 jajko 4 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki mleka szczypta soli 1 łyżeczka

Bullio
Puree z dyni 142

otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody. Puree z dyni można przechowywać w lodówce ok. 5 dni. Będzie idealne do przygotowania babeczek , placuszków lub ciasta :) Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 117

jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal

Cooking Monster
Cukiniowe kąski z piekarnika. 113

bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki, decyzja należy do nas.  Najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem, należy dobrze natłuścić bo kąski lubią się przyklejać. W foremce układać jeden obok drugiego. Włożyć

Radość kipiąca uśmiechem.