wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej odważając po około 50-55 g. Uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środek nałożyć łyżeczkę jagód i 1/2 łyżeczki cukru, następnie zlepić jak pieroga. Układać zlepienim do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Blaszkę z uformowanymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pamiętam jej smak. Postanowiłam więc zrobić swoją, domową frużelinę. Przygotowanie frużeliny wiśniowej jest bardzo proste, wystarczy nieco cukru i mąki ziemniaczanej. Taki gęsty "kisiel" jest doskonały do deserów, naleśników, placuszków, gofrów, dekoracji ciast i do wyjadania prosto ze słoiczka. A co najważniejsze - można ją długo przechowywać. 1 kg. wiśni (bez pestek) 0,5 kg cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo smaczny dodatek do naleśników czy też placuszków :) Składniki na około 5-6 słoiczków o poj. 220 ml 0,5 kg Wiśni 1/2 szkl cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 ml wody 3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne) 1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. 2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie
Gotowanie...to proste !nich wyczuwalny, miłośnicy kokosa będą zadowoleni. Do tego smażone banany i gorzka czekolada, aby przełamać słodycz i obiad na słodko, jak z najlepszej restauracji gotowy. Składniki: ( na 9 placuszków dla 2 osób) 125 gram mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 200 ml mleka kokosowego masło klarowane
Wołowina od rekinapowinno ok. dwukrotnie powiększyć objętość. Jagody opłukać i dokładnie osuszyć. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i podzielić na 10 równych części. Z każdej formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Opcjonalnie owoce można jeszcze posypać płaską łyżeczką cukru, żeby nadzienie było słodsze, ale musimy wtedy brać
Świat Ciastabułką tartą. Masę doprawić (czarnuszką i solą) do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej - wykładać średnie porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane). Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym
Di gotujemiseczki dodaj składniki na kruszonkę i ugnieć ciasto: rozgnieć palcami masło z cukrem i mąką. 8. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. 9. Z każdej czesci uformuj placuszek, nałóż dżem i owoce na śreodek(o objętości 1-2 malutkich łyżeczek) i połącz by powstała kuleczka 10. Ułóż na blasze i posyp kruszonką. Zanim posypiesz kruszonką możesz też posmarowac bułeczki rozbełtanym
Fiolka w kuchniotworzenia takiego pachnącego latem słoiczka w środku zimy... bezcenna ! Możemy ją wykorzystać do posmarowania naleśników, gofrów i różnego rodzaju smażonych placuszków, a także jako dodatek do budyniu czy kaszy manny. Mówię Wam - palce lizać ! Frużelina wiśniowa Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 750 g wydrylowanych wiśni 200 g cukru
Kulinarne przygody GatityPrzykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min, do miękkości mięsa. 2. Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, podajemy z gulaszem i śmietaną. Smacznego
My Culinary Artczasie obieramy kwiaty z łodyżek. Gdy ciasto odstoi swoje, mieszamy je z kwiatami, ugotowaną quinoą i delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto formując placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy. Wielbicielom słodyczy polecam posypać racuszki cukrem pudrem, ja ograniczam cukier do minimum i nie jestem specjalną fanką słodkości, więc obędę się bez tego
Quinoa Raz!jagodzianki nie były za twarde. Ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na kopytka i ucinamy kawałki formując placuszki o grubości około 5 mm. Na środek kładziemy jagody i zaklejamy brzegi niczym na pieroga. Ciasto należy dokładnie ściskać aby podczas pieczenia nic nam się nie otwarło. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem
W Moim Magicznym Domucukrem waniliowym - wyrośnięte ciasto podsypać mąką, krótko wyrobić, podzielić na 8 części - każdą część rozciągnąć w dłoniach lub na blacie (w miarę potrzeby delikatnie podsypując mąką) na dość duży placuszek - na środek każdego placka nałożyć sporą porcję jagód, brzegi placka dokładnie skleić, tworząc coś na kształt pieroga - każdy pierożek uformować w dłoniach lub na blacie w owalną bułeczkę - bułeczki ułożyć
Smakołyki Berenikijednolite. 4. W patelni z wysokimi ściankami lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (olej wlewamy na wys. 5 cm). Ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe placuszki z dziurką. Smażymy partiami 3-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
My Culinary Artkruszynki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, funkcja termoobieg na 40 minut. Smacznego :) Rozczyn - zdjęcie od razu po przygotowaniu Rozczyn - wyrośnięty po 20 minutach Placuszek po upieczeniu
Wołowina od rekina