placuszki - 9092 przepisów (strona:418/607)

Pankejki, pomarańcze i żurawina 145

Pierwszy weekend Nowego Roku rozpoczęłam od  pysznego śniadania. A co może być lepszego od puszystych placuszków ze słodkim i aromatycznym sosem pomarańczowym? Jak dla mnie nic. Zawsze kiedy tylko czas na to pozwala rozpieszczam swoje podniebienie nieśpiesznie zrobioną, poranną porcją pankejków. Dzisiaj wersja zimowa - z białą czekoladą, pomarańczą i żurawiną. PANKEJKI z SOSEM POMARAŃCZOWYM i ŻURAWINĄ Składniki: placki

Bon appetit mon amie
placki ziemniaczane z piekarnika 328

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo smarujemy olejem. Układamy placuszki. Pieczemy w 180 st. C na rumiano. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, lub sosem czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Placki z kaszy gryczanej z pasta z burakow i makreli 127

Nietypowa kolacja, czyli placuszki z kaszy gryczanej z pastą z makreli i domowych buraczków marynowanych. Lekko, szybko i pysznie. Ja chętnie zjem, a wy? Idzie wiosna więc takie dania są na topie. Może to być też pyszna przekąska czy posiłek do pracy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pączki! 332

razie potrzeby dosypywać po troszeczku mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, nakryć miskę ręcznikiem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Z ciasta odkrawać małe kawałki i formować placuszki. Na każdym nakładać łyżeczkę powideł. Zlepić brzegi i uformować kulkę, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz. Olej będzie wystarczająco gorący, gdy ciasto będzie pływać. Trzeba pamiętać

Magia jedzenia.
Polskie potrawy regionalne, które warto spróbować 189

chrupiąca na zewnątrz. Bliny Żmudzkie – wschodnia granica Bliny przywędrowały do nas zza wschodniej granicy, a konkretnie z Rosji. Są także bardzo popularne na Litwie. Bliny w tym wydaniu to placuszki ziemniaczane nadziewane aromatycznym mięsem lub serem, podawane z dodatkiem gęstej śmietany. Bliny podaje się także na słodko Rolada wołowa – Śląsk Rolada wołowa to jedno z najsmaczniejszych dań z regionu Górnego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Moje #kuchenneskarby - Mój największy skarb 167

bieżąco. Ale za tydzień z pewnością miałabym już wątpliwości, jak ja to zrobiłam i bez zapisania w zeszycie, przepis przepadłby bezpowrotnie. W zeszycie znalazł się więc przepis na placuszki ziemniaczano-brokułowe z ostrym sosem pomidorowym z harrisą, omlet ryżowy z niczego, papryki faszerowane warzywami i kaszą pęczak, kotlety z cieciorki i pieczonej marchewki, hummus z zielonego groszku, a także receptury

Chilli Czosnek i Oliwa
Pyszne kokosanki na białkach 152

Uwielbiam kokosowe smaki. Każda słodkość, placuszki, ciasta, ciasteczka, desery z wiórkami po prostu znikają z mojego talerza. Dziś chciałabym Was zaprosić na uzależniające (bynajmniej mnie, bo na zjedzeniu jednej nigdy nie poprzestaje) pyszne kokosanki na białkach. Wystarczy chwila i można upiec wspaniały, prosty deser. Takie małe kokosowe ciasteczka są idealnym towarzyszem do kawy czy herbaty lub po prostu do ulubionego

Słodkie okruszki
Drożdżowe ślimaczki z serem 102

pieczenia i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min. Następnie każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie serowe (nie za dużo) i zwinąć w rulonik

e-PrzepisyKulinarne
Banany w cieście drożdżowym 113

żeby odchodziło od rąk. Ciasto przykryć i pozostawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie, zagnieść ciasto, podzielić na 6 kawałków, rozwałkować na owalnego placuszka, na każdego ułożyć banana i dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 180°C przez 15-20 minut

magiczna kuchnia Kasi
Pączki ziemniaczane z nadzieniem marchewkowym 134

jajkiem, posolić do smaku i starannie wymieszać. Wykonanie : Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe przetrzeć. Dodać kaszę mannę, jajko, sól do smaku i całość dokładnie wymieszać. Na dłoni formować placuszki, nadziewać marchewką, zlepiać w kulki i smażyć w dużej ilości tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety warzywne 231

powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam

Krakowskie smaki Ani
Szybki kakaowy krem z tofu i nerkowców 186

proste przepisy na smaczne rzeczy. Mam nadzieję, że Wy również, dlatego chciałabym przedstawić Wam przepis na czekoladowy krem z tofu i nerkowców. Świetnie nadaje się na kanapki, do placuszków, omletów, naleśników, wafli, gofrów czy innych, podobnych smakołyków. Składniki: - 200g naturalnego tofu - 150ml mleka (sojowego) - garść nerkowców - 2 łyżki kakao - 1 łyżka masła orzechowego PRIMAVIKA - 2 łyżeczki miodu Tofu wyjmujemy

Be Fit Be Strong
Placuszki marchewkowo-batatowe 134

Kolejny ładny i smaczny przepis na placuszki, ale tym razem warzywne. Dlaczego wybrałam takie warzywa? Dlatego, że świetnie razem się komponują i dodają lekko słodkiego smaku. Składniki: 1 mały batat 1 średnia marchewka 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki mąki żytniej  przyprawy: czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, suszone pomidory   olej do smażenia Sposób przygotowania: Batata

Truskawkowa Fiesta
O tym jak hodować czosnek w domu i trochę inne placki ziemniaczane z zielonymi pędami czosnku 148

olej i dużą łyżka stołową układamy porcje placków i spłaszczamy. Smażymy z obu stron na złoty i słoneczny kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Takie placuszki mogą stanowić dodatek do głównego dania lub samodzielny posiłek. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ciasteczka z mąką ryżową 159

przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną, lekko ziarnistą strukturę. Nam smakowały bardzo. Przepis z Macaroons and biscuits The Australian women

Pożeraczka, czyli raz adobrze