się wchłonie. Rozgrzaną teflonową patelnię (do innej mogą przywierać) smarować niewielką ilością oleju kokosowego, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron do zrumienienia. Odwracać ostrożnie, ponieważ placuszki są dość delikatne. Podawać ze śmietanką kokosową i pestkami granatu lub innym kwaskowym dodatkiem
Kuchenne zapiski EdytyKrem z daktyli to krem który wyjada się wprost ze słoiczka a idealnie też smakuje na naleśnikach, placuszkach czy kanapce. Robi się go bardzo szybko, szybko znika więc od razu proponuje aby zrobić z dwóch, trzech porcji, na serio. A zapomniałam dodać że jest to zdrowa wersja cukrowych Nutelli czy podobnych kremów. Są pyszne i mega kaloryczne a krem
Moje Małe Czarowanieplacki są. Krążą mi po głowie pomysły na przeróżne eksperymenty ( może i drożdżowe ;)), ale pytam sam siebie: czy to aby nie krokiety, kotlety, albo licho wie co? W przypadku placuszków marchewkowych wątpliwości jednak nie miałem. Przecież widać, że to placki! Są tak podobne pod pewnymi względami do placków ziemniaczanych, a jednak dużo prostsze w wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko
zadanie-gotowaniekroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony. 2. Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię
Tradycyjna kuchnia KasiPamiętam, jak w dzieciństwie babcia smażyła nam placki ziemniaczane, a my nie mogłyśmy się doczekać, aż wyłoży na talerz prosto z patelni kolejne złote placuszki. Jakież one były smaczne! Gorące, chrupiące, parzyły w język, a maczane w śmietanie smakowały najlepiej na świecie. Lubię wracać do tego smaku, a placki z młodych ziemniaków smakują wręcz nieziemsko. Podkręcam ich smak dodatkiem czosnku
Obiad gotowymuszę się spieszyć. Popijam herbatę w imbirem na rozgrzanie, zajadam się pysznym śniadaniem. Czego chcieć więcej?!:) Syrniki (albo jak kto woli bardziej po polsku - serniczki ) są to placuszki z sera, smażone na patelni. W dzieciństwie zajadaliśmy je z kwaśną śmietaną. Podczas dzisiejszego śniadania miałam zjeść coś twarogowego, nie bardzo jednak wiedziałam na co mam ochotę - chleb z białym serem
Obiad gotowywęgierską wersją, która notabene niewiele ma wspólnego z Węgrami. Pewnie elementem kojarzącym to danie rodem z Podhala z krajem bratanków jest dodatek gulaszu. Dzieciaki, poza racuchami, upodobały sobie placuszki z serka waniliowego. Uwielbiam je przygotowywać, bo zapach unoszący się podczas pieczenia jest doprawdy kuszący :) Zatem kombinujmy, łączmy, mieszajmy. Na pewno coś z tego będzie
zadanie-gotowaniebyć troszkę bardziej gęstsze niż na naleśniki . Jak ciasto mamy gotowe , odstawiamy na 20 minut , po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i kładziemy nasze formy , smażymy nasze placuszki , ( dla tych co nie mają form , wykładają ciasto na rozgrzaną patelnie standardowo ) , smażymy po obu stronach , na złoty kolor , następnie po usmażeniu wykładamy na talerz i możemy polać sosem klonowym
Mój SmakZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 11 przepisów. Joanna Placuszki z jogurtem greckim i winogronami Marta Tort czekoladowy z wafelkami Diana Kruche ciasteczka przekładane dżemem Gosia Czekoladowe ciasto z bananową galaretką Kasia Risotto z soczewicą i kurczakiem Justyna Francuskie ślimaczki z makiem Magdalena
Magiczne Życie MartyWitajcie, Nasz ulubiony przepis na szybkie danie.Zazwyczaj te placuszki serwujemy na jakieś imprezy czy przyjęcia. Ostatnio gościły one na naszym stole na sylwestra, a dziś króluje jako obiadowe danie. Składniki (na 15 szt): 500 g piersi z kurczaka 4 jajka 400 g kukurydzy konserwowej 100 g cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki
Menu Zdrowiamiarę równe porcie: wyrośnięte ciasto podzielić na pół następnie każdą połowę znów podzielić na 2 części i każdą z nich na 4. Z każdej części ręcznie uformować płaski placuszek po czym uformować rulonik. Tak przygotowane bułeczki, założeniem do dołu ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając odstępy między nimi. Odstawić do napuszenia na kolejne 30 minut. Przed samym
W garach u GosiPrzygotować rybę 2. Zmiksować składniki na ciasto i dodać suche produkty 3. Dodać do ciasta piwo 4. Rybę zanurzyć w cieście 5. Upiec placuszki na tłuszczu Pobierz wersję do druku: Pobierz Ryba w cieście piwnym Artykuł Ryba w cieście piwnym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plkuchni indyjskiej nie używa się, ani sztućców, ani pałeczek, no może czasami łyżkę. Dlatego dobrze jest do gęstego curry zamiast ryżu zrobić od czasu do czasu indyjskie placuszki. Chlebki naan, bo akurat je postanowiliśmy wziąć na tapetę są doskonałym rozwiązaniem, nie tylko jako dodatek do potraw typu curry. My uwielbiamy jeść je same, polane jedynie masłem klarowanym. Mogą stanowić doskonałą
Kuchnia od dwojgacukrem i ewentualnie solą. Odparować płyn, dodać masło. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Wymieszać mąkę ze śmietaną, wyrobić ciasto. Ciasto dzielić na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, rozciągać na okrągłe placuszki, a następnie lekko rozwałkować. Nałożyć farsz, zamknąć, lekko zawinąć do góry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
królestwo garów