razem polecam przepis na Miodownik. Od kilku dni chodziła za mną ochota nie tylko na wypróbowanie, ale i na zrobienie takiego ciasta. Jest odrobinę pracochłonne, ponieważ trzeba upiec 4 placuszki, a następnie przełożyć je masą, ale poświęcony na pieczenie czas zdecydowanie bardzo się opłaca. Miodownik rozpieszcza kubeczki smakowe! Ponadto w przepisie polewa do ciasta jest domowa i przyznam, że pasuje
Mojewlasne.plmiękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dlatego śmiało możecie zabrać te racuszki na piknik. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem, oprócz tego na każdym placuszku możemy położyć po łyżce dżemu np. jagodowego, hmmm...naprawdę pycha :) Takie właśnie racuszki przygotowywała moja mama i niezmiennie właśnie z Nią bardzo mi się kojarzą. Porywałyśmy je z moją siostrą
Moja Książka Kucharskaśmietany sól pieprz dodatkowo: gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania) olej lub masło klarowane do smażenia ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody.Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę
Moja Książka KucharskaPANCAKES WANILIOWO - POMARAŃCZOWE Dzisiaj przedstawiam przepis na niezwykle puszyste i delikatne placuszki znane również jako pancakes czy po prostu racuszki o subtelnym aromacie wanilii oraz pomarańczy. Możemy je podawać z bitą śmietaną, lodami, owocami lub ulubionym dżemem. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i już po przestudzeniu. Polecam przepis na pancakes dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 250g śmietany 18% (małe
Moja Książka Kucharskawyrabiamy go. Krok 6. Na stolnicy z wysypaną mąką pszenną formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, kroimy go na kawałki długości 3 cm, formujemy z nich okrągłe placuszki, kładziemy na nie po łyżeczce farszu, zlepiamy ciasto nad farszem i formujemy kuliste pyzy. Gotujemy 3 litry osolonej wody, partiami kładziemy pyzy na wrzątek, gotujemy 3 minuty od chwili
Moja Książka Kucharskadzień wiele potraw powstaje według starych receptur przekazywanych od wieków z pokolenia na pokolenie. Podkarpacie oferuje wiele specyficznych potraw tradycyjnej kuchni jak np.: Ożeniaczka (zupa), Mamałyha-zamiszka, Małdrzyki (małe placuszki z sera, jajek, mąki, cukru i masła - Beskid Dukielski), Łewesz - rodzaj zupy kartoflanej z różnymi dodatkami np. z grochem i fasolą czy kminkiem (kuchnia Łemków) i wiele innych. Wszystkie potrawy
Moja Książka Kucharskazmieloną część żurawiny do kompotów, naleśników lub placków ziemniaczanych (wystarczy wyjąć ze słoja potrzebną ilość zmielonego miąższu) , aby uzyskać mus należy go jedynie dodatkowo zmielić np. blenderem. Usmażone placuszki układamy na talerzu, dodajemy porcje twarożku oraz musu z żurawiny,dekorujemy zieleniną i gotowe. Smacznego
Moja Książka KucharskaPyszne, delikatne placuszki amerykańskie z dodatkiem skórki pomarańczowej Helio . Zapraszam do wypróbowania, w sam raz na śniadanie lub kolację, z dodatkiem syropu klonowego i brzoskwiń. Mniam :) 1 i 3/4 szklanki maki tortowej typ 550 ja używam Bolesławieckiej 2 łyżki cukru 1 cukier z wanilią 1 szklanka maślanki 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kopiaste
Sama słodycz i szczypta chilisyrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się, że nie ma na niego chętnych Cóż, przyszło mi obrócić słodkie placuszki w wariant bardziej wytrawny, bo podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko, zdrowo i jak zawsze smacznie. Uprzedzając pytania – smak nie jest podobny do nadzienia z ruskich pierogów – w tych
Karo in the KitchenWiosna! Wiosna! Czas na zielone kuszące placuszki z kabaczka! Masz ochotę na placki? Inne niż te ziemniaczane? Dobrze trafiłeś:) Szybkie wykonanie czyni ich jednym z dań dla zabieganych. Wiele nie trzeba, by je przygotować, a są syte. Do tego tanie danie. I nic nie da się popsuć, zawsze wychodzą! Brzmi kusząco? Brzmi. Są też zdrowe. Podaję je z kefirem
Zasmakuj KuchniPlacuszki: 3 bataty 3 ząbki czosnku (dodałam pieczone) 3 jajka 4 łyżki mąki (dodałam żytnią) mielony kminek, czerwona papryka w proszku, pieprz, sól Chili con carne: 500 g mielonej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe puszka pomidorów puszka czerwonej fasoli zioła do pizzy 3 łyżki gęstej pasty pomidorowej 1 łyżeczka oregano
Czerwień i błękitPyszna fit Nutella z awokado z dodatkiem orzechów, banana i kakao. Idealna do kanapek, naleśników, grzanek i wszelkiego rodzaju słodkich placuszków. Sam krem robi się błyskawicznie do tego jest pyszny i zdrowy. Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 dojrzały banan 3 łyżki kakao miód do smaku (opcjonalnie) garść orzechów laskowych Wykonanie: Na patelni uprażyć orzechy, ostudzić
magiczna kuchnia Kasisię przy próbie przekręcenia, to znaczy, że jeszcze za wcześnie. Pancakes można smażyć również oczywiście po kilka na większej patelni, ale zależało mi na uzyskaniu efektu idealnie równych, okrągłych placuszków – jak na amerykańskich filmach Podawać z ulubionymi dodatkami – miodem, dżemem, syropem klonowym, owocami. Źródło: notatnikkulinarny.blogspot.com
Bulliosłodkie zawsze smakuje najlepiej hehehe. To śniadanie, robi się dość szybko, smakuje dzieciom i starszej części rodziny. Ten przepis z łatwością wykonają również dzieci, które bardzo lubią takie placuszki. Do wykonania posiłku, potrzebujemy zaledwie kilku składników, które zazwyczaj mamy w domu pod ręką. Dla mnie najważniejsze w takich racuchach jest to aby one miały dużo, dużo jabłka, wtedy są takie
SMYKWKUCHNImałych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną i doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie mieszamy. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy sporą ilość oleju i po chwili formujemy na niej (najlepiej łyżką) placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki ziemniaczane przekładamy na ręczniki papierowe w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Gotow e placki ziemni aczane po lewamy przygotowanym gulaszem
Słodka Strona