żar ! ! ! ta temperatura to jednak przesada... Od czwartku startuję z pracą, czy się boję? jasne! Przechodząc do przepisu, takie placuszki robiłam już 3 razy, można je jeść na słodko (tak jak ja je podałam z dodatkiem żurawiny i serka homogenizowanego) lub też na słono (przyprawiając je solą i pieprzem). Składniki (10 sztuk): 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwstawić do lodówki. 250g serka ricotta 300g jagód 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka cukru Wymieszać serek razem z jagodami i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na dość cienki, okrągły placuszek, ułożyć na pierwszym kilka razy po 3/4 łyżeczki farszu i przykryć drugim placuszkiem. Lekko nacisnąć w miejscach nie wypełnionych farszem
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżeczka miodu. Odstawić na 15 min. Na posmarowaną olejem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie na słodko z konfiturą, owocami, wytrawnie z serkiem wiejskim i rzodkiewką, łososiem lub na ostro z ajvarem
Atlas Smakówporcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy płatki i rodzynki Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem mascarpone i syropem klonowym. SMACZNEGO
Luźna Kuchniaproponuję Wam na obiad gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania(...)Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć pokrywką i piec ~3 minuty z każdej strony. Gotowe można podać z samym masełkiem na wierzchu i sosem tzatziki. Je jednak podałam moim gościom wersję "wypasioną" z gyrosem z kurczaka, startym żółtym serkiem i sosem czosnkowym
Przepysznik - BLW i nie tylkomoment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka chwil, ale smakują naprawdę bardzo dobrze z różnymi dodatkami. Ja podałam je z dżemem wiśniowym, ale świetne będą też z syropem klonowym, serkiem czy konfiturą. Autorką przepisu jest Anne Sheasby 'The big book of bread', ale korzystała z niego(...)składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju. Smażyć niewielkie placuszki na średnim ogniu, aż na powierzchni placka pokażą się pęcherzyki powietrza. 3. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do złotego koloru. 4. Podawać ciepłe od razu po przygotowaniu. Smacznego
W mojej kuchniwyrosło przewróciłam na drugą stronę i zdjęłam metalową obręcz. Trochę to kłopotliwe, ale dzięki temu ciasto nie rozpływa się na boki i wyrastają puszyste racuchy. W między czasie zmiksować serek mascarpone razem z przetartymi, ostudzonymi malinami. Smarować kremem ciepłe racuchy i ozdabiając świeżymi malinami. Smacznego :) RADA dla zabieganych i zapracowanych: gotow e ciasto można przygotować wieczorem i wstawić w wysokim(...)smażeniem ciasto powinno się nieco ocieplić. Ciasto można też przygotować rano przed wyjściem do pracy. Kategoria: Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Desery , DLA DZIECI , Naleśniki, gofry, placuszki , SŁODKO Tagged: drożdże , maliny , mascarpone
https:KKuchniaMniamciasta. Smażyłam na średnim ogniu aż urosły. Po około 3 minutach przewróciłam na drugą stronę. Podawałam z serkiem waniliowym, cukrem pudrem i oczywiście truskawkami. A z czym Wy zjecie zależy już od Was...;-) Smacznego! Polecam również LEKKIE SEROWE PLACUSZKI Z CYNAMONEM
potrawyregionalnegęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z waniliowym serkiem homogenizowanym bądź zjedzone bez żadnych dodatków
Kuchenne aromatyśniadanie do porannej kawusi :) Składniki: 1 serek wiejski lekki (odlać płyn) 1 jajko + 1 białko 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżeczki stewii 2 krople aromatu waniliowego lub wanilia Przygotowanie: Wszystko zblendować i wrzucić na patelnię (bez tłuszczu!). Voila! :) Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl Placuszki lekko się ciągną, mają kwaskowaty posmak. Idealnie
Czarnawisienkatortowej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu Na polewę (mała porcja) 20g serka kremowego (coś typu Philadelphia) 1 łyżka masła 30g cukru pudru (*czyt. przepis) szczypta cukru waniliowego albo wanilinowego Zaczynamy od utarcia cukinii- robiłam też tego dnia placuszki, więc starłam więcej a po odciśnięciu wody odmierzyłam 200 gram. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W misce(...)następnie cały czas mieszając trzymamy je na nieco większym ogniu aż nabierze ładnej brązowo-złotej barwy (ostrożnie, bo można przypalić). Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do przestudzenia. Dodajemy serek, cukier puder i wanilinowy i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Dałam znacznie mniej cukru pudru niż proporcjonalnie jest w oryginalnym przepisie- dlatego nie dodawałam więcej mleka a moja masa była
les mirabellesBardzo proste w wykonaniu placuszki twarogowe. Składniki: 25 dag twarogu 2 jajka 5 łyżek mąki cukier puder do posypki szczypta sody oczyszczonej olej do smażenia wykonanie: Serek wymieszać z żółtkami, mąką, sodą, następnie ze sztywno ubitą piana z białek. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaRABARBAROWE TIRAMISU (porcja dla niewierzących, że pyszne- polecam podwoić składniki!) Na mus (pełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka 75g cukru paczka długich biszkoptów Rabarbar kroimy na około centymetrowe kawałki
les mirabelleswww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Z masy można uformować kotlety lub placuszki i w ten sposób uzyskać pyszny obiad lub sytą przekąskę. Obie wersje smakują rewelacyjnie i często goszczą w moim domu. Polecam. 200g serka wiejskiego (po odcedzeniu) 90-100g łososia w oleju (po odcedzeniu, kawałki w puszce) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej
Di gotujemalakoff z truskawkami Ciasto ucierane z rabarbarem , Ciasto z sokiem porzeczkowym, Cudaczek z truskawkami, Deser z truskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami , Torcik truskawkowy
paapilotkaa