wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji. Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)Przygotowanie: Żółtka wymieszać z serem, mlekiem i kwiatami akacji, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączy z masą serową. Placuszki smażyć po 1 minucie z obydwu stron, odłożyć na papierowy ręcznik. Podawać na ciepło polane miodem akacjowym lub posypane cukrem pudrem z owocami sezonowymi
SzczyptaSmaQsmakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane(...)minut w momencie gdy będziemy odkrywać mięso. Kuskus zalać gorącym bulionem i zostawić na 5 minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach
Wiem co jemsoczystą brzoskwinią. Mniamm… Serdecznie Wam je polecam. Spróbujcie. Przepis na te pyszne placuszki dodaje do akcji „ Błyskawiczne piątki” (organizowanej na Facebook). Zachęcam do dołączenia do naszej grupy, korzystania z przepisów i dodawania swoich własnych pomysłów. Składniki: (na około 9 sztuk) 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru + do prószenia 1 łyżeczka soku z cytryny(...)którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka). Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym nakładamy porcje ciasta (1 łyżka stołowa), ciasto podczas smażenia (na małym ogniu) powinno się lekko rozlać. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem, a na każdą
Słodkie okruszkidość gęstą konsystencję. Pancakes’y pieczemy bez tłuszczu (gdyż ciasto jest bardzo delikatne) na rozgrzanej patelni, dwustronnie, wylewając łyżką małe placuszki. Amerykanie podają pancakes’y ułożone w piramidkę i polane syropem klonowym, ale podawane z serkiem waniliowym, owocami, czy czekoladą smakują również wyśmiewicie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy RajOstatnio zakochałam się w kokosie :) Dodaję go do twarożku, owsianki, placuszków i ciasteczek lub po prostu wyjadam prosto z opakowania. Znany każdemu z babcinego domu serek wiejski jest niezwykle wartościowy, a przy tym bardzo pyszny! Bardzo zachęcam do częstszego wykorzystywania tego bogatego w białko produktu :) Omlet : 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Ubić
Chocolate Muffin Blogminutach podgrzać do rozpuszczenia, wystudzić. Serek utrzeć z miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem
SzczyptaSmaQuwielbiam, to moja radość jest ogromna, że udało mi się przemycić na bloga coś słodkiego poza środą. Placuszki te robi się bardzo szybko , bardzo łatwo a smakują dosłownie jak sernik. Serniczki żurawinowe z patelni SKŁADNIKI: 200 g twarogu chudego 2 duże łyżki serka homogenizowanego naturalnego chudego 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki(...)smażenia Twaróg mieszamy z serkiem homogenizowanym i dokładnie rozgniatamy. Do sera wbijamy jajko, dodajemy połowę mąki, kasze manną, cukier i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Żurawinę siekamy drobno i dodajemy do masy serowej. Z masy serowej formujemy małe kulki, które obtaczamy w pozostałej mące i delikatnie spłaszczamy tworząc placuszki. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu(lub ewentualnie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaraz data się jej kończy. Znalazłam te placuszki właśnie - klik . Od zwykłych są bardziej lekkie, delikatne i mąż stwierdził, że o wiele smaczniejsze, dla mnie są rzeczywiście inne i bardzo dobre, więc polecam do wypróbowania :)) Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 1/2 łyżeczka soli 250 g serka ricotta 2 łyżki cukru - ja dałam trzcinowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki roztopionego masła truskawki Masło roztapiam. Mleko miksuję z żółtkami, dodaję serek ricotta, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Białka ubijam i dodaję do reszty, na samym końcu dodaję roztopione i przestudzone masło. Smażę placuszki (muszą się ładnie zarumienić z obu stron). Truskawki zgniatam widelcem. Na talerzu układam placuszki, polewam truskawkami
kruche babeczkiodstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut. Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą z cukrem oraz rozpuszczoną czekoladą. Po upieczeniu ciasta, ostudzić je i przekładać
Tradycyjna Kuchniaserka naturalnego1 jajko1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka przyprawy korzennej150 ml mlekamiód lub cukier do posłodzenia1 łyżka kakao140 g mąkiSposób przygotowania:1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy wszystkie składniki i dokładnie miksujemy.2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem.3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy placuszki z obu stron.4. Podajemy
Kuchnia domowa Aniścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchą patelnię wykładamy w kształt małych placuszków starty ser- kilka okręgów.Kiedy cały ser się stopi posypujemy sezamem, zabieramy patelnię z gazu. Odstawiamy do ostygnięcia.Cebulę i czosnek przeciskamy przez praskę, delikatnie obsmażamy na patelni. Zagotowujemy bulion, dorzucamy serki topione, kiedy się rozpuszczą dodajemy resztę żółtego sera oraz obsmażoną cebulę z czosnkiem.Gotujemy
Z Majeczką w kuchniakcję na durszlaku- Dżem dobry pobudka od razu wiedziałam, że zrobię moje ulubione naleśniki z serkiem waniliowym, soczystym dżemem wiśniowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową,całe przygotowanie zajęło mi 30 minut więc jak najbardziej polecam na śniadanie! Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha
Wanilia i Kardamonminut. Pod koniec zdejmij pokrywkę i odparuj resztę płynu. Pozostaw do ostygnięcia. Przestudzony jarmuż wymieszaj z serkiem, dopraw solą, pieprzem i imbirem. dodaj kilka łyżeczek podprazonych, mielonych orzechów laskowych, by zagęścić masę na każdym placuszku układaj po łyżeczce farszu i uformuj kulkę. Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody. Podawaj polane stopionymi skwarkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kartek. Podczas tych porządków wpadła mi w ręce kartka z przepisem na te placuszki. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Rzadko zdarza mi się zabrać od razu do realizacji przepisu, w tym przypadku tylko przeczytałam, przypomniałam sobie, że w mojej lodówce znajduje się napoczęte opakowanie serka mascarpone i zniknęłam na chwilkę w kuchni. Przepis delikatnie zmodyfikowałam, zamiast ekstraktu waniliowego użyłam(...)pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej Wykonanie: Serek mascarpone, jajka, syrop i mleko zmiksowałam. Następnie dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam dokładnie, aby nie było grudek. Na końcu wmiksowałam skórki kandyzowane. Smażyłam na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, oczywiście na patelni :) Na końcu odsączyłam na papierowych ręcznikach. Placuszki trochę rosną, ale smażą się szybko. Z podanych
Blondynka GotujePyszne i puszyste placuszki z ricotty. Idealne na śniadanko lub kolację. Można podać je z jogurtem, śmietaną, dżemem, cukrem pudrem, co kto lubi. Ja swoje podałam ze serkiem homogenizowanym i mrożonymi malinkami. składniki: 500 g ricotty 1 szklanka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 jajka 1/2 szklanki mleka 2 garście posiekanej żurawiny 3 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor
Monia miesza i gotuje