okazji, że jeszcze do upałów nam daleko upiekłam pyszną, przepiękną szarlotkę. Pewnie nie tylko ja mam wyrzuty sumienia po porządnej porcji ciasta, więc co by pokuta była lżejsza, placek zrobiłam bez cukru z mąki razowej. Jedyną słodyczą są bardzo dojrzałe jabłka i odrobina cukru pudru na wierzchu. Polecam :-) Składniki: 2,5 szklanki mąki razowej 1 kostka masła
pieprzny smaczekchrupiąca skórka na zewnątrz – babki z ziemniaków to naprawdę dobry sposób na zapiekankę. Szukasz jeszcze innych inspiracji? Weź więc pod uwagę tartę ziemniaczaną, w której rolę spodów spełniają puszyste placki, albo roladę z masy ziemniaczanej. Nadziać ją można dowolnie, np. duszoną marchewką, jajkiem albo mięsem. Ziemniaki to warzywa popularne, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Wprowadź do swojego menu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dawno nie było placków ziemniaczanych..tak więc oto są, jeszcze ze starych ziemniaków, ale niedługo będą i z młodych.., tym razem do ciasta dodałam resztki rzeżuchy i zamiast cebuli dałam pora. około 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1-2 łyżki mąki por sól, pieprz majeranek rzeżucha Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać pokrojony
Moje domowe kucharzeniepół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do gorącego, ale wyłączonego piekarnika na kilka, kilkanaście minut – tylko by ser się roztopił. Źródło: Świat Kobiety. 101 przepisów. Placki, tarty, naleśniki
Smaki Na Talerzurabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Czarno biała babka wielkanocna. 2. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3. Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad
My World by Dagmara Rekbardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź. Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta. Krokiety otaczamy zbełtanym jajkiem i bułką
Niezły Młynekkrów holenderskich, która skarży się na swój los „cudzoziemki”, doświadczającej przykrości ze strony gospodyni folwarku wilanowskiego. Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot
SMYKWKUCHNIsmak surowizny, a następnie odsączamy. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, natomiast kukurydzę tylko odsączamy. Mozzarellę trzemy na tarce o grubych oczkach. Ciasto rozwałkować, dopasowując placek do wielkości blaszki. Blaszkę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Za pomocą widelca nakłuć je dość gęsto. Następnie posmarować sosem przygotowanym z oliwy i układać składniki. Na spód
Poezja Smaków - blog kulinarnyzupa jesienna, wymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli, plaster sera żółtego, poszarpaną sałatę forma z papierem do pieczenia, układać zawinięte tortille, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięwlewamy olej oraz miód i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto odstawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu wlewamy niewielkie porcje ciasta i smażymy placki na lekko brązowy kolor, naleśniki odwracamy na drugą stronę gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pękające pęcherzyki powietrza. Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami, syropem klonowym, cukrem pudrem
Smakowite Daniaświętach pozostało mi dużo śmietany kremówki i postanowiłam coś upiec z jej wykorzystaniem wyszedł przepyszny placek cappuccino..u mnie w domu zagości na stałe 🙂 Składniki:blacha 25 x 20 cm 2 szklanki śmietany 30 % -kremówki 6 łyżek cappuccino ulubionego ja użyłam śmietankowe 1 szklanka cukru 1 kostka masła 6 jajek 3 szklanki mąki
Ugotujmy Cośdokładnie wyrabiamy. Mięso odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczarki drobno kroimy, solimy, pieprzymy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju (około 1 łyżki). Z mięsa, w dłoniach, formujemy płaskie placki. Na środek nakładamy około łyżeczkę farszu i formujemy kotlety. Dłonie można pomoczyć w wodzie. Wówczas mięso nie będzie się do nich przyklejać. Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej. Kotlety
Smak mojego domuHej! Od pewnego czasu staram się wystrzegać smażonych potraw. Nie to, że nie lubię. Po prostu staram się być fit ☺ . Jednak jeśli zajrzę do rodziców to
Tylko pysznieDrodzy, dziś polecam do pracy pyszną przekąskę. Jest to danie niezwykle popularne w Indiach, które robią nawet na ulicy. To rodzaj placka bardzo cienkiego, w którym zapieczona jest masa jajeczna z różnymi dodatkami. Za pierwszym razem zapiekłam wersję wiosenną, a za drugim jajka z pieczarkami. Ale tak naprawdę to inwencja twórcza nie zna granic. Prawda ☺ ? Potrzeba na ciasto: Czytaj
Tylko pysznieKukurydzę odsączyć z zalewy. Tortillę podgrzać z jednej strony na suchej patelni, następnie przełożyć na drugą stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund. Podawać z ulubionym, sosem mniej lub bardziej ostrym. U mnie był to bardzo prosty sos majonezowo-ketchupowy
zadanie-gotowanie