placki - 22990 przepisów (strona:828/1533)

NALEŚNIKI Z PIECZONYMI JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I SOSEM WANILIOWYM 139

garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują. Na naleśniki nakładamy porcję jabłek, zwijamy placki jak krokiety i podsmażamy z dwóch stron na maśle. Na talerz nalewamy sos waniliowy, na to kładziemy po i przekrojonym naleśniku, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki nadziane brzoskwiniami 139

Dziś zapraszam Was na pyszny pomysł na śniadanie. Będzie syto, smacznie i owocowo. Póki mamy jeszcze dostęp do świeżych owoców powinniśmy z tego korzystać ile się

Słodkie okruszki
Czekoladowy tort z cukinii 145

kawałek ciasta. Zapomniałam już jak smakuje owsianka  czy kasza ugotowana na mleku... Ale! Uczę się tutaj pieczenia zupełnie innych słodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję

Gawron w rosole
Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną 224

minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie. Po wyjęciu z formy warto zebrać nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.  Po całkowitym wystudzeniu pokroić placek na 12-14 batoników

Kulinarne Inspiracje
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 167

ciasto,będzie się trochę kleić ale prosze się nie przejmować i stopniowo dodawać mąkę pszenną. Dzielimy naszą kulkę na równe kawałki mi wyszło prawie 14 szt.i wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty kolor pod przykryciem.Wtedy lepiej rosną i serek żółty w środku się bardziej rozpuści. I gotowe podajemy na ciepło

Mała w garnku miesza
Racuchy drożdżowe z jabłkami 226

posypane cukrem pudrem, choć tym razem polałam je syropem klonowym i wyszło PRZEPYSZNIE. A zapach podczas smażenia - nieziemski ;) I choć dzisiejszy przepis to nic odkrywczego, każdy bowiem przygotowuje te placki wg podobnej receptury, to jednak dzielę się nim z Wami, ponieważ lubię dzielić się tym co dobre i sprawdzone ;) A może jest ktoś, kto jeszcze nie smażył takich racuszków

Opowieści z piekarnika
Knedle ze śliwkami 149

kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem

Lena Gotuje
Ciasto Kilmandżaro 226

kakao. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej delikatnie mieszając. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa placki. Do szklanki mleka dodajemy cukier i podgrzewamy. Druga szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąkami. Dodajemy do ciepłego mleka i gotujemy na budyń. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy

Lena Gotuje
Zupa grzybowa z kurkami 137

przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa.  U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 400g kurki (grzyby) 4-5szt. średniej wielkości ziemniaki 300 g włoszczyzna w paskach Około 2,5l wody szczypta czosnku granulowanego sól

W garach u Gosi
Wytrawny frgál na Lysej Horze 119

stacji telewizyjnej oraz menhir, który ma specjalny element do głaskania. W każdym razie na szczycie wszyscy postanowili się pożywić specjalnie na tą okazję przygotowanym daniem o nazwie frgál. To placek drożdżowy pochodzący z tej części Czech nazywany nieudanym ciastem, ze względu na to, że farszu jest więcej niż spodu. Trochę czeska pizza :) Zazwyczaj podawany na słodko, ale tradycyjnie też

Kryzysowa Książka Kucharska
38 przepisów z papryką 178

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z komosy

Moja smaczna kuchnia
Zdrowa woda ogórkowa z cytryną i miętą (detoks i orzeźwienie) 301

długie ogórki (ze skórką) 2 cytryny 15 listków świeżej mięty Ogórka porządnie umyć i ze skórką zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie miąższ odcisnąć (polecam zrobić z niego placki - klik ) - a sok/wodę przelać do butelki/dzbanka. Dodać sok z cytryny i posiekane listki mięty. Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać.  Gotowy napój najlepiej zostawić

Di gotuje
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 149

mąką, solą i cukrem. Kiedy się zacznie robić kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o 3 mm grubości. Wyłóż nim dno formy, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 175ºC. Podpiecz spód przez 10 minut. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Miksując dodawaj

codojedzenia
Białe kluski z mięsem i kaszą gryczaną 183

wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce. Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy. Zagniatamy ciasto ziemniaczane. Na dłoni formujemy placki z ciasta ziemniaczanego, nakładamy farsz i formujemy kluski. Gotujemy we wrzącym rosole, na małym ogniu,  7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego

Maminek kulinarny
WIŚNIOWA DELICJA 317

końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Masa wiśniowa: Wiśnie z sokiem zagotowujemy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier a na końcu lekko

słodki bratek