placki - 22990 przepisów (strona:836/1533)

Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 186

wiem, że słowo "kamień" w kuchni oznacza ułatwienie życia. I wiecie? To jest prawda.  W ostatnim czasie sprawdzałam przydatność patelni kamiennej Stone Legend Delimano pod każdym kątem. Smażyłam placki, jajecznice, mięsa, kotlety z ryb, dania jednogarnkowe itp. Zaskakujące dla mnie jest to, że naprawdę - NAPRAWDĘ!!! - nie potrzeba tłuszczu. Producent twierdzi, że wystarczy kropla oleju. Moim zdaniem nie potrzeba

Poezja Smaków - blog kulinarny
PLACEK DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ 222

właśnie ze względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka

Walijskie Pichcenie
Racuchy z gruszką na maślance 165

mego dzieciństwa były one zazwyczaj przygotowywane na mleku i bez dodatków. Obecnie bardzo mi smakują racuchy z dodatkiem np. jabłka, brzoskwiń lub tak, jak tym razem gruszki, która nadaje plackom bardzo fajnego aromatu i smaku. Dodatkowo racuchy zrobiłam na maślance, która dodała racuchom delikatności, ale jeśli jej nie macie, to samo mleko w zupełności wystarczy. Składniki: (temperatura pokojowa

Kuchcik gotuje
Żebroczka wiślańska 138

majeranku sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, odcedzamy. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach (takie jak na placki ziemniaczane). Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy z tłuszczu. Skwarki przekładamy na talerz a na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podgrzane mleko wlewamy do startych ziemniaków, mieszamy. Do masy ziemniaczanej dodajemy

R'n'G Kitchen
Bułki maślane. 178

blaszkę do pieczenia,  gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki.  W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm  placki i nożem dzielimy każdy na 8 części.  Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka. Po wyrośnięciu  bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem

chleba naszego
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 258

rozwałkowuj na blacie posypanym mąką. Ciasto powinno mieć grubość kartki papieru. Rozgrzej piekarnik na możliwe najwyższą temperaturę: u mnie 260ºC. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Każdy placek posmaruj 1 łyżką crème  fraîche   i posyp cebulą, boczkiem oraz pieprzem (można go również wymieszać od razu ze śmietaną). Kolejno wstawiaj na rozgrzaną blachę piekarnika i piecz

Food Square
Wegetariańskie wrapy z oscypkiem i serem halloumi 143

Cześć Wszystkim! :) Dziś pomysł na wege wrapy nadziewane serami z mleka owczego. Do przygotowania 4 porcji będziemy potrzebować: - 4 placki tortilli - 250 g sera halloumi - 3-4 małe oscypki - mix sałat - kilka pomidorków koktajlowych - 1 czerwoną paprykę - kiełki rzodkiewki - pikantną salsę pomidorową (przepis znajdziecie tutaj ) 1. Pomidorki kroimy na pół, a paprykę w paski. 2. Następnie przygotowujemy pomidorową salsę

Bez Cebuli
PIZZA Z PATELNI 170

bardzo cienko na kształt koła i wielkości patelni jaką posiadacie. Patelnię (musi być sucha) rozgrzać (ale nie tak bardzo ponieważ ciasto musi się wypiec). Na rozgrzanej patelni położyć placek ciasta. Piec około 3-4 minut pod przykryciem na małym ogniu. Odwrócić na drugą stronę, posmarować sosem, posypać serem i ułożyć ulubione dodatki. Pizzę piec pod przykryciem kolejne 5 minut

Zrób to smacznie
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 157

poprowadził Maciej Nowicki, a potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną

kolorowotorcikowo
Naleśniki serowe- gouda, feta, blue. 337

mleka, jajka, szczypty soli i mąki...robimy ciasto naleśnikowe, takie rzadko-gęste. Po prostu po zmiksowaniu sprawdzamy żeby ciasto się rozlewało na gorącej patelni.   Na usmażone blade placki nakładamy po kawałku każdego z w/w serów i zawijamy. Tak przygotowane odkładamy do lodówki, żeby w odpowiednim dla nas  czasie odsmażyć. Przed podaniem naleśniki smażymy z obu stron

chleba naszego
Puszyste placuszki jogurtowe nadziane jabłkami 196

Pyszne, puszyste placuszki jogurtowe nadziane jabłkami – dla mnie idealne. Polecam Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Podaję składniki na jedną porcję, taką jaką widzicie

Słodkie okruszki
Pierogi z kurczakiem i brokułami 275

osolonej wodzie al dente. Wystudzone mięso zmieliłam w maszynce. Dodałam rozdrobnionego (widelcem) brokuła i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam i ... farsz gotowy. Kawałki ciasta rozwałkowałam na placki i wykrawałam krążki. Na każdym rozłożyłam po łyżeczce farszu i sklejałam tak żeby farsz się nie wydostał na zewnątrz. Dla pewności docisnęłam ząbkami widelca przy okazji utworzyła się falbanka

Kuchnia u Krysi
Banana-na! 153

Taki sobie placek bananowy. Taki do góry nogami :) Absolutnie bez dodatku cukru, ani innego słodziwa. Banany wystarczą. Dokładnie 4 banany, raczej mniejsze, ale jak dacie duże, to nic złego się nie stanie. Ciasto będzie bardziej bananowe. Dobrze, aby banany były mocno dojrzałe. Im bardziej, tym są słodsze. Banana-na! Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Bananowy

Kucharzyca
Pizza z wątróbką, gruszką i serem pleśniowym 173

wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.  Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze nieprzywieralnej lub wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap pominęłam). Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania