budyń 1 szklanka cukru pudru 10-15 dag rodzynek Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe puszka brzoskwiń Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając. Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając
Cukiernia Pychotkikilku krajach południowej Europy podaje się w czasie wielkanocnym dania, które umownie można nazwać plackami ze szpinakiem. Wydaje mi się jednak, że i poza tym okresem tego rodzaju potrawy wcale nie są rzadkie na tamtejszych stołach. Kiedy natomiast zobaczyłem portugalską tarte de Pascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno
zadanie-gotowaniedwóch odsłonach – jedne zapiekane z pomidorami i serem, a drugie podane z sosem śmietanowym z marchewką. Oprócz podrobów podano nam także kopytka w kilku wariacjach smakowych, chrupiące placki ziemniaczane oraz tagine. Smacznym zwieńczeniem wieczoru było domowe ciasto, na które z pewnością tam wrócę – zarówno szarlotka, jak i sernik rozpływały się w ustach. W Cafe Furkot znajdzie się
Kuchnia Bazyliilodówki) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie ciągle miksując dodawać po łyżce zimnego grysiku, a na koniec wlać alkohol. Placki wysmarować masą grysikową w proporcjach 1:2 (Kolejno od dołu: pierwszy blat, 2/3 masy, drugi blat i 1/3 masy). Najwygodniej jest posmarować oba blaty, a dopiero później przełożyć
KuchniaWeDwoje.plciasto będzie gładkie i elastyczne . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Krok 2. Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, wykrawamy krążki ( śr. ok.3- 4cm). Na każde kółeczko nakładamy ok. 1 płaską łyżeczkę jagód, dodajemy cukier, zlepiamy, formując zgrabnego pierożka - i tak dalej. Krok 3. W garnku zagotowujemy
Moja Książka KucharskaKolejna odsłona aromatyzowanej, domowej oliwy. Oliwa z rozmarynem świetnie nadaje się do doprawiania wszystkich potraw, szczególnie sałatek. Jest również idealna do smażenia, szczególnie smaczne są smażone na tej oliwie placki ziemniaczane. Możemy nią polewać mięso podczas grillowania. Oliwa z rozmarynem jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Polecam przepis na domową oliwę aromatyzowaną rozmarynem. W dziale "PRZETWORY DOMOWE
Moja Książka Kucharskastolnicy i będzie ok.). tak przygotowane ciasto odstawiamy na min. 20 minut - przykryte czystą ściereczką - aby odpoczęło. Krok 6. Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka. Krok 7. Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym
Moja Książka KucharskaPrzygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca
Moja Książka Kucharskacytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem
Moja Książka Kucharskasolą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, dodaję mąkę i dokładnie wyrabiam masę - ma być zwarta i gładka - od razu przystępujemy do robienia kartaczy : Na dłoni robię całkiem spory placek z masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy
Moja Książka Kucharskagalaretka zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę, i miksować do chwili aż śmietana i galaretka się połączy. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy krem cytrynowy, przykrywamy drugą częścią ciasta, polewamy polewą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień. rrarossa@gmail.com
RAROSSApokrojone cebule i smażymy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz pod koniec smażenia suchy mak. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Z każdej części formujemy okrągły placek. Za pomocą dna szklanki robimy wgłębienie po środku każdej z bułek. Do środka nakładamy usmażoną cebulkę. Boki bułek smarujemy roztrzepanym żółtkiem jaja. Bułki odstawiamy ponownie do wyrośnięcia
kulinarne odsłony patiowijamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej, by odpoczęło 30 minut. Następnie ciasto wybijamy wałkiem tzn. uderzamy w ciasto aż się rozpłaszczy, składamy i znowu ubijamy na płaski placek. Ubijamy minimum 10 minut (im dłużej tym lepiej się napowietrzy). Ubite ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią i schładzamy 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu ciasto
Smak mojej kuchniminuty z każdej strony. Gotowy stek dzielimy widelcem na mniejsze części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, oliwki w plasterki, a mozzarellę w kostkę. Każdy placek tortilli podgrzewamy na suchej patelni, na środku rozsmarowujemy łyżkę sosu. Następnie układamy po kilka paseczków papryki, oliwek, kilka kostek mozzarelli, kilka kawałków tuńczyka i kilka talarków cebuli. Tortille zwijamy i grillujemy
Smak mojej kuchniprzywarł, gotujemy go jeszcze kilka minut stale mieszając. Krem dzielimy na 3 równe części i gorącym przekładamy ciasto. Przykrywamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie placki powinny zmięknąć. Ciasto wstawiamy do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Innych podkarpackich ciast szukaj TUTAJ
Trzeci talerz