placki - 22990 przepisów (strona:848/1533)

Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym 159

połączyć,  dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do zamrażalki. Schłodzone ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia na równy placek o grubości 3-4 mm. Nożem wycinamy kształt mazurka. Brzeg ciasta zaginamy do środka. Ze skrawków ciasta robimy wałek, który zwijamy spiralnie i przyklejamy do brzegu ciasta. Ciasto razem

Smakowity Blog Kulinarny
Torta ze szinkōm (Tort z szynką) 141

żech wszyjske te składniki wciep do robota kuchynnego, kery to posiekoł, ale jak takigo niy mołcie, to pokrajcie 39 te składniki na drobno, dejcie majōnez, wymiyszejcie i posmarujcie dolny placek. Na wiyrch wciepcie tyn drugi i idymy 40 do nastympnyj kryjmy. Listki ze bazyli zblyndujcie ze śmiytōnkōm, a niyskorzi 41 jōm ubijcie, wciepcie trocha soli, pieprzu, maskarpōne, wszyjsko fajnie

Chop w kuchni
Czekoladowe ciastka owsiane bez pieczenia 195

Mieszamy aż do jego całkowitego wchłonięcia. Dużą brytfannę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Masę wykładamy, przykładamy drugim kawałkiem folii lub papieru i wałkujemy na placek o wys. ok 7mm, wyrównując jednocześnie boki. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy schładzamy najlepiej w lodówce, a następnie kroimy w małe prostokąciki

Kuchnia w czekoladzie
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 183

Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem

cool and minty
Mazurek z malinami i białą czekoladą 296

żółtka. Składniki zmiksować malakserem lub szybko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrągły placek. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy średnicy około 25 cm. Uformować nieduży rant. Ciasto nakłuć gęsto widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15 minut. Upieczone

kolorowotorcikowo
Odwrócony włoski deser 160

końcu wrzuć posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuść w pół szklance wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij

Różne smaki w kuchni
Pierożki serowe z jabłkami 118

jabłek ( najlepiej szarej renety ok. 2 jabłek) cukier puder cukier waniliowy Twaróg mielimy albo kupujemy zmielony.Mąkę siekamy z margaryną , łączymy z serem i dobrze wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm i szklanka wykrawamy krążki. Jabłka obieramy , kroimy na ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy

Różne smaki w kuchni
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 119

kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać ok. 15 minut

Kuchnia Ellie
GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY 145

zalewy drobno siekam. Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi

Gotowanie Patki
Domowe bajaderki 147

herbatników pełnoziarnistych wiórki kokosowe   Sposób przygotowania: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Dołóż posiekane masło. Szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao

Różne smaki w kuchni
Faworki 138

cukier puder , masło , śmietanę i spirytus . Posiekałam nożem a następnie dobrze wyrobiłam , żeby było gładziutkie :) Powstała mi kula. Pokroiłam nożem na 3 części i każdą z części trzeba rozwałkować. Placek musi być cienki , podsypywać, aby ciasto nie przywarło do stolnicy. Wycinać paski o szer. 3 cm i długości 10 cm ( tak jest w przepisie ) , ale każdy może sobie wycinać

Różne smaki w kuchni
Babeczki z karmelem 115

mąkę  z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółtka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut. Rozwałkujemy ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się kurczy i oblepiamy foremkę.  Mi na małych foremkach wyszło ponad 50 babeczek :) Pieczemy

Różne smaki w kuchni
Makowiec zawijany 143

połączyć z ciastem. Przykrywamy ciasto ściereczką i czekamy na tyle , aby ciasto podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na ( w moim przypadku na 2 części ). Rozwałkować na prostokątne placki , nałożyć masę makową zostawiając po bokach wolne miejsce ok. 2 cm. Zwijać jak roladę wzdłuż długiego boku. Zawinąć w papier do pieczenia posmarowany lekko olejem, należy pamiętać , aby zostawić nieco

Różne smaki w kuchni
Pyszny piegusek 206

naszej kuchni nie może zabraknąć ,zwykłego, pysznego, pulchnego i makowego ciasta ;) Bardzo polecam wypróbować pieguska. Z tego przepisu wychodzi niezwykle puszysty placek, jako dodatek do kawy z mleczkiem :) mniam mniam. Wymiary blaszki : keksówka Temp. pieczenia: 160 C , 180 C Czas pieczenia: 20 min.+ 20-30 min. Składniki: 300 g maki pszennej 1 szklanka maku 250 g cukru cukier wanilinowy

Różne smaki w kuchni
Szarlotka z ksylitolem 141

tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego

Różne smaki w kuchni