placki - 22990 przepisów (strona:848/1533)

Jagodzianki 128

wymieszaj z pozostałymi składnikami farszu. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię oprósz mąką. Oprószonymi mąką dłońmi każdą porcję ciasta rozpłaszcz. Na każdy placek nałóż porcję nadzienia jagodowego i dokładnie zlep jego brzegi. Tak przygotowane jagodzianki przełóż na stolnicę lub inną płaską powierzchnię (pamiętaj o zachowaniu odpowiednio dużych ostępów pomiędzy ciastkami), przykryj ściereczką

blog.moje-pasje.info
Karkówka po czesku 178

dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 2 dni. Zamarynowaną karkówkę wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz nakładaj niewielki porcje mięsnej masy i smaż jak placki ziemniaczane. Usmażone kotleciki przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotleciki z karkówki podawaj z warzywami. Kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie kawałki karkówki otacza chrupiące

blog.moje-pasje.info
WARZYWNE CHILI 141

soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami

JejKuchnia
KOLOROWE ROLADKI Z WARZYWAMI 984

lacki tortilli, opakowanie serka Almette o ulubionym smaku, 9 plasterków szynki, większa cebula czerwona, 1/2 większego ogórka, 8 rzodkiewek. Przygotowanie: Wszystkie warzywa siekam w drobne paseczki lub kosteczkę. Każdy placek tortilli smaruję serkiem, wykładam posiekane warzywa, następnie po 3 plastry szynki (obok siebie). Całość ściśle zwijam w roladkę, kroję na grubsze plastry

JejKuchnia
Wieniec bakaliowy na Świeto Trzech Króli 176

chłopaków wpadnie???? Za poradą przeszperałam intenet. Ciasto francuskie - za tłuste i pracochlonne. Ze sklepu francuskie - zbyt zakonserwowane i trudno trafic na dobre. W Dzienniku Bałtyckim znalazłam  przepis na placek   Trzech Króli - rosca de Reyes. Zainspirowana przepisem wypiekłam taki oto wieniec imitujący nakrycie głowy jednego z króli. Cukru użyłam niewiele, zaś bakalii dwie szklanki. Wieniec królewski wyrósł znakomicie

Gotuj Sam!
Karpatka 335

soli 1 szklanka maki pszennej  5 jaj Do zagotowanej wody, dodajemy 1 szklanke maki, szybko mieszamy i studzimy. Dodajemy kolejno 5 jaj. Dzielimy ciasto na pol. Pieczemy dwa placki w temp. 180C ok. 25-30 minut.     Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy

Słodkości i nie tylko
Fit placuszki szpinakowe 161

dużo czasu na przygotowanie posiłku po pracy. Możecie je dodatkowo podać z kleksem jogurtu naturalnego. Inspiracja:  "Lekkość" Anny Starmach Składniki na 1 porcję na ok 4 placki: 80-100g szpinaku (świeżego lub mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek Sól Pieprz Przygotowanie: Czosnek posiekać

Fabryka pomysłów
BISZKOPTOWA KRAJANKA Z ORZECHAMI 162

pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki. Beza orzechowa: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie zmielone orzechy, mąki i proszek do pieczenia – delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 – 30 minut na złoty kolor. Krem

słodki bratek
Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym 235

cukrem!  Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam! Składniki; 1 kg ziemniaków Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki 3-4  jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy do ziemniaków Sól pieprz do smaku

Wanilia i Kardamon
Krem z marchwi na ostro z chipsami serowymi 199

Całość miksujemy na krem. Dodajemy musztardę i doprawiamy pieprzem cayenne. Chwilę gotujemy. Ser żółty trzemy na tarce warzywnej. Na patelnię wykładamy papier do pieczenia, układamy na nim ser ( jak placki ). Smażymy. Po chwili gdy ser się rozpuści, zdejmujemy z patelni razem z papierem. Czekamy aż zacznie stygnąć. Odwracamy i ponownie wykładamy na patelnię. Po chwili zdejmujemy z patelni

Smaki Ewy
Trendy kulinarne na 2017 144

jeść i gotować oszczędniej to naucz się, żeby nie kupować za dużo, nie przesadzać z terminami ważności dobrego jeszcze jedzenia, wykorzystywać całe warzywa (np. nie obierać jabłek czy robić placki z liści rzodkiewki). Gotowanie “na bogato”, które kończy się marnowaniem żywności wyszło już z mody.   Ucieczka od nudnych śniadań Ile można jeść kanapki i jajecznice? W 2017 modnym

Ugotowane pozamiatane
Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów 141

wymieszać polentę z dodatkami i uformować z niej kluseczki .  Polentę można potraktować jako bazę do przeróżnych dań, gdyż przy odrobinie fantazji mogą z niej powstać różne kluski, farsze, placki, placuszki. Gdy zdecydujecie się na polentę, od razu zróbcie podwójna ilość, bo warto, doskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 90 min 1 szklanka

Słodki Kompromis
Kokosowe ciasto z rabarbarem, ananasem i żurawiną 131

dużej miski 5. Formę wylepić jedną połówką ciasta, zrobić ok  2 cm brzeg, można wylepić palcami, podziurkować widelcem i wstawić do lodówki 6. Drugą część ciasta rozwałkować na placek, podsypując mąką, wyciąć paski  7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C 8. Do rabarbaru i ananasa dodać żurawinę, cukier, nasionka z laski wanilii i mąkę ziemniaczaną. wymieszać całość

Słodki Kompromis
Doskonały, śliwkowy crumble z sosem angielskim 165

Sezon śliwkowy to jeden z moich ulubionych, nie tylko dlatego, że zbliża się moja ukochana pora roku, lubię śliwki w wypiekach, jogurtowe ciasta z kruszonką i śliwkami, kruche placki, a moim ostatnim hitem końcówki lata jest ten oto cudowny crumble. Pyszne, słodkie węgierki, cudownie skarmelizowane, z nutką cynamonu i kardamonu, pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi podane z zimnym

Słodki Kompromis