placki - 22990 przepisów (strona:852/1533)

Domowe płatki – cini minis lub czekoladowe 148

kostkę. Składniki ucieramy do uzyskania kruszonki. Dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto rozwałkujemy (podsypując mąką pełnoziarnistą) na cienki placek i kroimy je na małe kwadraciki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kwadracika/ prostokąta robimy nakłucie wykałaczką. Smarujemy jajkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy cynamonem

Niunioki
Ucierane ciasto ze śliwką 127

Ciasto ze śliwką ! Uwaga ! TYLKO DLA ŁASUCHÓW ;) Śliwki uwielbiam, szkoda ze smaczne są tylko jesienią. Mój wpis jest inspirowany tym przepisem klik. Polecam zrobić także placek według tej Pani, ma mniej składników niż ja :). Ja oczywiście sobie dzisiaj zmodyfikowałam, ze względu na brak i nadmiar niektórych składników. Wyszło pyszne wilgotne ciasto z kwaśną śliwkową nutką. A więc ! Zaczynamy ! Składniki

Justa próbuje gotować
Kruche ciasteczka z kawałkami orzechów i czekolady 132

składniki "suche" i zagnieść ciasto. Dodać czekoladę oraz orzechy. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Kształt mozna nadać dowolny. Ja robiłam kulki w dłoni i spłaszczałam je w formie na placki :) Smacznego

Justa próbuje gotować
Kmichi jeon i marchew po koreańsku 141

ogórki kiszone jeśli robimy w rosyjskiej wersjii) - mąka - marchewki - ocet  - chilli Wykonanie: Kimchi mieszamy z mąką i dodajemy trochę wody, aby powstało nam jednolite gęste ciasto. Formujemy placki i smażymy na patelni z dwóch stron. Marchewkę trzemy na tarce i delikatnie podsmażamy i dodajemy chilli i octu do smaku.Trzymamy chwilę na ogniu i podajemy. Możemy podać ciepłe

Kryzysowa Książka Kucharska
Placuszki drobiowe z jarmużem 170

dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Placuszki z cukinii i batatów 157

dzieciństwie często co piątek jadło się placki ziemniaczane. Łatwe do zrobienia i smaczne, robiłam kiedyś placuszki z cukinii i są one naprawdę bardzo dobre. Została mi połówka cukinii i tak się zastanawiałam co by tu z niej zrobić i natrafiłam na przepis na placuszki z batatami czyli słodkimi ziemniakami. Brzmi nieźle, co nie?  Składniki pół cukinii jeden słodki

Delusional Trine
Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną 136

dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy.  2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować je trochę na kształt koła, pamiętajmy, że placek ma być gruby. 3. Ciasto kroimy na 8 części (najpierw na ćwiartki i ćwiartki na pół) 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy bułeczki i pieczemy w 200 stopniach

kruche babeczki
Pizza z jajkiem i łososiem 186

Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy

VioletoweKucharzenie
Ciasto „Dwa Michały” 591

całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Przelewamy masę do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy dwa takie placki. Po wystudzeniu każdy przekrawamy na dwa blaty. Orzeszki ziemne prażymy chwilę na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Następnie przesypujemy je na deskę i drobno siekamy. Schłodzoną masę jasną wyjmujemy

Smaki Na Talerzu
Cebulowe krakersy z siemieniem lnianym 172

startą cebulę i posiekaną natkę pietruszki i wymieszać mikserem. Stale miksując, powoli wlać mleko. Całość miksować, aż ciasto dobrze się połączy. Zagniecione ciasto rozwałkować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym kwadraty (1,5x1,5 cm) lub/i

Gospodyni Miejska
Tortille serowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem gran primo 212

naszych biesiadach. I tak jest:) Gotowe danie fajnie jest posypać świeżą rukolą, bazylią czy dowolnymi kiełkami. Jest dodatkowy smak i kolorem pięknie robimy smaczny kontrast całej przystawce. Składniki: 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki "Relish" 200 g - zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie

Zasmakuj Kuchni
Placek królewski 218

masło, sodę rozpuszczoną w mleku, cukier, miód oraz jajko. Wszystko razem siekamy i zagniatamy. Dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na wielkość blaszki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy osobno w temp. 180st C przez ok 15 minut. Studzimy.  2.  Szklankę mleka gotujemy wraz z kaszą manną, cukrem kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką 203

Kiedy robię kruche ciasto na tartę , ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek? Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kotlety z pęczakiem i pieczarkami 209

Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1175

pomidorowym). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zawijamy w plasterki szynki szwarcwaldzkiej – mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto

Smaki Na Talerzu