Oczywiście najzdrowsze są te młode, dopiero co wykopane. Warto je gotować lub piec w mundurkach. Nie wspominając o tym ile wspaniałych potraw można z nich przygotować! Frytki, ziemniaki tłuczone, placki. Są świetnym dodatkiem do wielu obiadów. Przepisy na potrawy z ziemniaków znajdziecie tutaj ! Babeczki z ziemniaków i sera Zapisz Zapisz
rabarbarowociasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroić na dwa placki. Krem budyniowy: Do dwóch i pół szklanki mleka dodajemy cukier i cukier wanilinowy. W pół szklanki mleka mieszamy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka z cukrem
Pyszności Słodkościposzukiwań esencji zimowych smaków... Pomarańcze to owoce najczęściej kojarzone z mroźną porą roku, są wtedy najsmaczniejsze i najsłodsze.. Mi zamarzył się ostatnio taki wilgotny, słodki placek, najlepiej z dodatkiem czegoś kwaskowatego.. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem
Kuchnia EllieSmażyć chwilę, co jakiś czas mieszając. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Ser (mozzarellę i zwykły żółty) zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek. Posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wąski brzeg pizzy nieposmarowany. Posypać startym serem. Ułożyć kurczaka, ogórka, kukurydzę oraz cebulę. Piec około 12 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej
BullioDziś zapraszam Was na pyszne delikatne serniczkowo jogurtowe placuszki z suszonymi jabłkami . Ja i moje dzieci uwielbiamy takie śniadania. Synek nigdy nie może się doczekać aż
Słodkie okruszkiłyżeczka pieprzu 2 małe słoiczki koncentratu sól jeśli chcecie otrzymać ostry keczup - szczypta lub dwie chilli Wykonanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię i cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy, aż wszystko zmięknie i się połączy
Życie zaczyna się w kuchniPowinno być gładkie i elastyczne. Langrody pestkujemy, wkładamy do miski zasypujemy cukrem waniliowym, jeśli są bardzo kwaśne możemy dodać więcej cukru białego lub trzcinowego. Teraz ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 3-5 mm. Klasyczną szklanką do herbaty wycinamy koła. W rękach rozciągamy jeszcze ciasto przed nałożeniem śliwki, następnie nakładamy własnie śliwkę całą lub połowę i zlepiamy pierogi
Życie zaczyna się w kuchniOdstawiamy do ostygnięcia. Teraz czas na podszykowanie pozostałych składników. Ser żółty kroimy w kostkę. Śmietankę mieszamy z sosem do sałatek. Zioła siekamy drobno. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Pieczemy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Składamy tartę. Podpieczony spód
Życie zaczyna się w kuchnikminku. Trzecia część z chili, więc dodajemy 1 łyżeczkę papryki chili. Czwarta część z czosnkiem, więc dodajemy 1 łyżeczkę mielonego czosnku. Podsypując mąką wałkujemy każdą część na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinamy małe ciasteczka i układmy je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym
Życie zaczyna się w kuchniPoza przedstawicielami firmy Seko którzy wprowadzili nas w świat śledzie, była również urocza prowadząca warsztaty Samar Khanafer i to własnie z jej przepisów przygotowaliśmy 10 odsłon śledziowych przekąsek. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką -miałam okazję przygotowywać akurat tą przekąsek. Niby prosta, niby klasyczna ale naprawdę wspaniała. Śledzie piernikowe, zdjęcie zapożyczone od Agaty
Życie zaczyna się w kuchnistudzimy a następnie łączymy wszystkie składniki tj.mąkę, zaczyn, żółtko, mleko. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Smażymy niewielkie placki na tłuszczu, najlepiej maśle klarowanym. Pasta jajeczna: Gotujemy jajka na twardo. Ścieramy ostudzone na tarce - na grubszych oczkach. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Koperek również siekamy. Mieszamy jajka
Życie zaczyna się w kuchnizagnieć i ewentualnie dodaj trochę mąki – ciasto nie powinno się kleić do rąk. Podziel je na części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię oprósz mąką. Porcje ciasta rozwałkuj na prostokątne placki o grubości mniej więcej pół centymetra. Tępą stroną noża wycinać z ciasta trójkąty. Na środku podstawy połóż kawałek lub kawałki jabłka i zwiń rulonik, a następnie nadaj mu kształt
blog.moje-pasje.infonagrzanego piekarnika. Wiewiórkę piecz przez około 30 minut w temperaturze 200 C. Ciasto będzie pieczone, kiedy wbity w zaostrzony patyczek lub wykałaczka nie będzie obklejał się ciastem. Upieczony placek wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Przestygniętą wiewiórkę polukruj lub udekoruj w inny sposób. Wiewiórka gości na moim stole najczęściej w okresie zimowym. Zwłaszcza w okolicy Świąt Bożego Narodzenia
blog.moje-pasje.infoużyłam masła roślinnego) utrzyj w misce mikserem. Do puszystego tłuszczu dodawaj stopniowo, mieszając, zimny budyń. Wystudzone ciasto wyjmij z keksówek i pokrój na równe kawałki. Można, np. ustawić oba placki obok siebie i oba na raz kroić na ok. 1 cm kawałki. Kawałki ciemnego i jasnego ciasto układaj naprzemienne smarując je niezbyt cienką warstwą kremu budyniowego. Gotowego metrowca krój
blog.moje-pasje.infoplacuszki. Ewentualnie porcje masy możesz na patelnię nakładać łyżką. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim placuszki. Będą gotowe, gdy z obu stron nabiorą ładnego złotobrązowego koloru. Tak przygotowane placki można podać z sosem jogurtowym
blog.moje-pasje.info