placki - 22990 przepisów (strona:846/1533)

,,Sałatka ze szpinakiem, chrupiącym boczkiem i suszonymi pomidorami” 175

plastrach 150 g świeżych liści szpinaku 100 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole 2 łyżki czarnych oliwek krojonych Ole kulka sera mozzarella 1 placek tortilli 4 łyżki nasion słonecznika 1 łyżkę pestek dyni Helio łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy kilka minut

Podróż w kulinaria
Tarta ze śliwkami (mrożonymi) 205

poniższego przepisu można upiec także bez formy, korzystając jedynie z blachy i papieru do pieczenia. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowane na okrągły placek ciasto. Na cieście kładziemy śliwki pozostawiając od krawędzi około 3 cm wolnego miejsca, po czym brzegi ciasta zawijamy na śliwki i lekko sklejamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chili con carne 208

carne zrobiłam z wołowiny pokrojonej w kostkę i podałam z bagietką, ale żeby było całkiem po meksykańsku, można podać je z nachos albo tortillą. Odrywa się wtedy kawałki placka, nabierając nimi sos. Myślę, że taki sposób jedzenia sprawi, że danie będzie smakowało jeszcze lepiej;) Składniki: 500g mięsa wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych (w sezonie

Obiad gotowy
Ziemniaczana rolada z pietruszkowym farszem 222

zrobiła się jajecznica. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Dodajemy powoli przesianą mąkę razem z mąką ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy

Kuchnia od dwojga
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 171

minut bez przykrycia dodać ugotowany na "al dente" ryż i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 443

plastikowego, zamykanego pojemnika. Odstawiamy w chłodne miejsce o temperaturze około 7 stopni i czekamy do wyrośnięcia - tym razem przynajmniej 8 godzin. 9 Po tym czasie formujemy z ciasta placki na pizze, rozciągamy je po blacie i podsypujemy mąką. 10 Dodajemy ulubione dodatki i wkładamy do pieca na 5 minut. Jeżeli macie wątpliwości odnośnie przygotowania ciasta, na stronie Pizzaitaliana.pl znajdziecie

Kuchnia Bazylii
Gulasz wieprzowy 204

zimowe dni, która doskonale rozgrzeje nas od środka. Gulasz możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub kasz ą  - jak kto lubi...Doskona ł e połączenie gulaszu możemy uzyskać z plackami ziemniaczanymi, to trochę tłuste i niezdrowe połączenie, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie danie. U mnie dzisiaj na obiad była wersja z kasz

kulinarne odsłony pati
Tort warzywny 156

Coś dla tych, którym znudziły się placki warzywne, nawet te pieczone. Prosty w wykonaniu i idealny w smaku tort z warzyw. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Prezentuje się cudownie i kolorowo. Choć proste, to jednak wykwintne danie. 4 porcje: po 1 sztuce średniej wielkości warzyw ok. 200-250 g ziemniak ok. 200-250 g marchewka

Kucharzyca
Ravioli ze szpinakiem i ricotta 171

odciekł i przestygł.  Ricotta, jeśli zawiera wodę, to ją zlewamy, jeśli nie, mieszamy i łączymy z przestudzonym szpinakiem. W razie potrzeby doprawiamy.. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Jeżeli mamy formę do ravioli, pierożki wycinamy za jej pomocą. U nas ravioli były robione w formie do uszek. Można także wycinać kwadraty i zlepiać ręcznie, jedyny minus

Kuchnia od dwojga
Mini tortilla 212

smaczna przekąska. Można komponować różne warianty w zależności co kto lubi i co posiada w lodówce:) Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: 2 placki do tortilli 100 g serka kanapkowego 3 plastry szynki 3 plastry sera 2 korniszony marynowanie ¼ papryki marynowanej 4 listki sałaty masłowej Przygotowanie: Tortille posmarować serkiem, ułożyć szynkę

KuchniaWeDwoje.pl
Proziaki. Pieczywo na sodzie 217

pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj mam dla Was przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Calzone z mięsem mielonym 213

mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią.  Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny. Odstaw do wystygnięcia. Etap V - Pierożki Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg. Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Wylizany Rondel
Domowe sezamki + film 145

całość energicznie mieszamy. Na przygotowany wcześniej arkusz papieru do pieczenia szybko wlewamy gorącą masę sezamkową przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy aby masa równomiernie się rozłożyła, na cienki placek. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia a następnie kroimy na małe kwadraty i czekamy aż całkiem zastygną.     Artykuł Domowe sezamki + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 338

swoją średnicę, i objętość.   Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie.   MAŁY KOTLET CZY DUŻY KOTLET? Jeśli próbujecie w domu robić piętrowe burgery typu BigMac

Karo in the Kitchen
Pyzy ziemniaczane 166

Jednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki.  Można z nich zrobić pyszne placki   czy  sałatkę . Dodaję je nawet do sernika.   Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc musiałam

Pobite gary Barbary