Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą część kolejno rozwałkowujemy na cienki placek, za każdym razem obsypując stolnicę i wałek mąką (do czasu użycia, pozostałe części ciasta trzymamy pod przykryciem). Szklanką wycinamy kółka, na środek kładziemy pełną łyżeczkę farszu, składamy na pół
cool and mintyspód), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 1,5 godziny. Na podsypany mąką blat wykładamy ciasto i chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek o grubości około 1,5 cm i szklanką lub metalową obręczą o średnicy 6-6,5 cm wycinamy krążki. Pozostałe ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Jeśli pączki chcemy
cool and mintyKoniec z odgrzewanymi kotletami 😉 Wszem i wobec witam Was po dłuższej przerwie. Z początku niezamierzonej, potem z premedytacją zarządzonej. Można powiedzieć, że wzięłam sobie L4, przynajmniej
gotować!tłuszcz zostanie wchłonięty, a ciasto zacznie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką, odstawić pod kaloryfer kiedy nie ma się pieca kaflowego :-( Kiedy ciasto podwoi objętość, formować małe płaskie placki, nakładać po 1/2 łyżeczki dżemu, można również delikatnie rozwałkować ciasto i wykrawać szklanką jak na pierogi. Część pączków usadowić na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem i piec
pieprzny smaczekokoło 10 minut.Z wierzchu posypuję ciasto mąką delikatnie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto wyjmuję na stolnicę podsypaną mąką i rozciągam na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście
wesoła kuchniawyrośnięcia. Do większej miski wsyp mąkę z cukrem wanilinowym, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę marmolady, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor, posyp cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchniokoło 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich, kolejno, delikatnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, na placki o grubości około 2 cm, wykrawać koła (szklanką lub obręczą do pączków), przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 40 - 50 minut. Wyrośnięte pączki smażyć
Gospodyni Miejskakulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nadzienie cytrynowe
Passions hobbies lifePora kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy pora i dusimy do miękkości. Na koniec doprawiamy odrobiną soli. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy na cienki placek wielkości naszej blachy do tarty. Wykładamy na wysmarowaną masłem formę i gęsto nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nie groch lub fasolę, aby ciasto podczas pieczenia się
Cook&Lovecynamonu, 1 łyżeczka mielonej wanilii. Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania klejącej masy. Masę wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na kwadratowy lub prostokątny placek o grubości 1 cm. Wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Następnie kroimy na kształt batoników. Opakowujemy wedle upodobań. Umieszczamy w próżniowym pojemniku. Przechowujemy w lodówce nawet do kilku miesięcy
Jeść, by żyć w zdrowiupieczenia Przygotowanie : Ser zmielić, jajka utrzeć z cukrem Masło posiekać z mąką na stolnicy, dodać utarte jajka i pozostałe składniki i zagnieść ciasto Ciasto rozwałkować na dość cienkie placki ( u mnie ok. 0,5 cm) i wykrawać szklanką krążki Smażyć od razu na głębokim tłuszczu, po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Przepis z "Łęczyckiej Kuchni Regionalnej" M. Cieślak Dukaty smażone
Proste PotrawyPyszne, zdrowe i sycące. Placki ziemniaczane, których smak na pewno zna każdy z nas, dziś w wersji udoskonalonej! Dlaczego por? A dlaczego nie :) Kiedy jestem w kuchni inspiracji szukam przede wszystkim po półkach ze składnikami. Ze wszystkiego da się wyczarować małe, bądź większe cuda ;> Składniki: * 1kg ziemniaków * 1 por * 1 cebula * duży ogórek *pęk szczypiorku *garść natki
FITBUuKmiędzy 2 warstwy folii spożywczej. 5. Rozwałkować na prostokąt i wstawić do lodówki. 6. Przygotować stolnice z lekko oprószoną mąką, wyłożyć ciasto z lodówki i rozwałkować je na kwadratowy placek. 7. Na środku rozłozyć schłodzone masło, tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. 8. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach
FITBUuKBardzo smaczne i pachnące danie :) prosty w przygotowaniu i szybki posiłek. Cienki placek ciasta drożdżowego, obłożony dodatkami i upieczony w piekarniku:) Ciasto: kg mąki, pół kost. drożdży, łyżeczka cukru, łyżka soli, dwie szkl. ciepłej wody, trochę oleju. Po wyrobieniu, ciasto wkładamy do lodówki minimum na pół godziny, ale może tam być całą noc. Ja robię pizzę bez sosu
chleba naszegosię znalazł. Zobaczyłem, że mamy dobrą i prawdziwą pasztetową z GS w Żukowie :) Wyjąłem ciasto, rozwałkowałem i podzieliłem jak na pierogi. Pasztetową obrałem ze skórki, rozrzuciłem po wyciętych plackach i polepiłem... Gdy pasztet się skończył, a ciasta zostało:) ulepiłem pierogi z różnymi serami i szpinakiem. Wyłożone na blachę specjały posmarowałem mlekiem i niektóre obrzuciłem kminkiem. Tak przygotowane piekły
chleba naszego