placki - 22990 przepisów (strona:849/1533)

Galette z brzoskwiniami 171

spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok 30 min - 1h 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni 3. Brzoskwinie kroimy w półksiężyce 4. Ciasto rozwałkowujemy na placek, pozostawiając ok 3-4 cm wolnej przestrzenie na brzegach, środek wysypujemy mielonymi orzechami, układamy pokrojone brzoskwinie po okręgu, mają na siebie zachodzić, pozostałe brzegi nakładamy na wierzch, smarujemy

Słodki Kompromis
Fougasse 195

odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2-3 godzin do wyrastania 3. Ciasto powinno podwioć swoją objętość 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie cześci, każdą rozciągamy w podłużny placek, rozwałkowujemy lekko, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nacinamy w "jodełkę" poszerzamy otwory, w które możemy wetknąc gałązki rozmarynu, oliwki, suszone pomidpory, dowolne zioła 5. Przykrywamy chlebki ściereczką

Słodki Kompromis
Pączki angielskie - oponki 363

odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2  godziny 4. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je na blacie lekko podsypanym mąką, rozwałkowujemy na placek grubości 1 cm, za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a za pomocą kieliszka wycinamy w jego środku mniejszy okrąg, tworząc "oponki"  5. Odkładamy oponki na podsypaną mąką blaszkę, i odstawiamy

Słodki Kompromis
Pizza zielona, z jarmużem i cukinią 171

pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wzdłuż długie paski  6. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy placek porcją pesto, układamy porwany na kawałki ser, jarmuż (ale nie cały, odkładamy kilka na koniec) i cukinio-we paski  7. Wstawiamy pizzę do piekarnika na ok 8 minut

Słodki Kompromis
Batony owsiane z kakaem, makiem i żurawiną 145

następnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy masę bananowo-miodową i całość mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i dopiero jak upieczona masa owsiana będzie zimna, kroimy

My Chcemy Jeść
Makowiec z orzechami i rodzynkami 181

zepsułam. Jeśli wiecie co źle zrobiłam proszę napiszcie mi komentarzach Wasze uwagi. Makowiec na szczęście zostało uratowane, a raczej przekształcone z rolady na zwykły placek z masą makową, więc nic się nie zmarnowało 🙂 I mimo […] Artykuł Makowiec z orzechami i rodzynkami pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pizza capriciosa (ciasto drożdżowe bez wyrastania) 236

regano, czosnek granulowany 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojon e: szynkę, pieczarki i cebulę. 3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią

Szefowa kuchni
Przesmażone pierogi z pieczarkami, suszonymi grzybami i czosnkiem 203

gumowe, ale podczas wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek, wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. Gotowe gotujemy w delikatnie osolonej wodzie około 5 minut. Odcedzamy. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodajemy pierogi. Smażymy

VioletoweKucharzenie
Placuszki otrębowe z sosem ku radości naszym jelitom. 171

robi? Najlepiej tym co ma dużo błonnika, pierwsze na tapetę idą otręby. Tym co się ich boją, bo są niedobre, niefajne w smaku, chcę pokazać, że nic bardziej mylnego. 😊 Placki: 2 jajka 6 łyżek otrębów owsianych  1/4 szklanki wody gazowanej łyżka cukru waniliowego łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej  Sos: szklanka mrożonych jagód

Dieta moja pasja
Prosty gulasz z piersi kurczaka 238

surówkę z kwaszonych ogórków i pyszną surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami .  Taki sos można również podać z makaronem lub polać nim placki ziemniaczane. Smakuje i syci. Spróbujcie. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 100 g margaryny 1 łyżka + około 1 łyżeczki przyprawy do kurczaka Skworcu około 1 i 1/4 szklanki

Słodkie okruszki
Zupa dyniowa 172

wysoką zawartość błonnika, zawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole.  Dynia dynia

Wylizany Rondel
Placek amerykański/Wiewiórka 319

dzisiaj upiec, bo okazja ku temu jest podwójna, a mianowicie po ośmiu tygodniach wraca mój mąż oraz to ,że to moje pierwsze ciasto blogowe. No i padło na placek amerykański znany też jako wiewiórka. Ciasto jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Są różne wersje tego ciasta. Jedni dodają kakao, a inni nie i ja należę do tych drugich. Składniki

Pysznie & Pięknie
Mazurek czekoladowy 124

bakalie Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy jajko i dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy ręcznie. Wstawiamy do lodówki na godzinę . Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek i wylepiamy nim najlepiej formę do tarty. Pieczemy w temp.180°C przez koło pół godziny. Włożyć do garnka masło, cukier ,kakao, wodę i podgrzewać. Gdy masa się zagotuje odlać

Pysznie & Pięknie
Torcik serowy 135

się rozpuszczą i dobrze połączą. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać aż masy zgęstnieją. Ciemną gorącą masę serową wylać na pierwszy placek biszkopta i przykryć drugim. Masę jasną wylać na biszkopt i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu dodając o pół szklanki mniej wody

Pysznie & Pięknie
Ruchanki z fjutem 156

tarce, zalewamy wodą do niepełnej wysokości i gotujemy 20 min. Następnie zlewamy płyn do osobnego garnka wyciskając go jeszcze z pozostałych trocin, które przydadzą nam się później do zrobienia placka z wysłodką . Taki płyn gotujemy lub stawiamy na piecu az odparuje 2/3. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z małą ilością cukru i czekamy aż się "ruszą" stąd nazwa potrawy

Kryzysowa Książka Kucharska