placki - 22990 przepisów (strona:860/1533)

Inny Wymiar w sercu Warszawy 160

Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki, zapomniane i niedocenione przez współczesną Polską kuchnię. Grecy mają swoją pite, Włosi pizzę a Polacy?? Otóż mamy podpłomyki, czyli drożdżowe chrupiące placki wypiekane w piecu, o którym Inny Wymiar smacznie przypomina do wyboru jest pięć rodzajów m in. ze szpinakiem, albo chrupiącym boczkiem czy też łososiem

Wylizany Rondel
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 145

przestaje brudzić rękę można dać mu spokój. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość, wyrzucamy na blat mocno oprószony mąką,  rozklepujemy na  placek 2 - 3 cm i za pomocą szklanki wycinamy krążki, które po lekkim uformowaniu odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Parujemy partiami pod przykryciem około osiem minut. Jeśli ktoś ma metalową wkładkę

Dieta moja pasja
Klasyczne guacamole 154

zielonego koloru. Rozgnieść owoc widelcem, a jeśli będziecie dodawać liście kolendry, zmiksować z ziołami np. ręcznym blenderem. Ewentualnie doprawić do smaku solą. Przełożyć do naczynka i podawać np. z plackami tortilla

Weekendy w domu i ogrodzie
Buraczki z chrzanem (ćwikła) do obiadu 199

niej przyrządzić barszczyk do picia . Buraki zetrzeć na tarce (ja stosuję tę o grubych oczkach w malakserze). Do buraków zetrzeć słodkie jabłko na tarce o zadziornych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Całość doprawić do smaku tartym chrzanem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać na zimno lub po podgrzaniu

Weekendy w domu i ogrodzie
pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 172

misy na stolnicę podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto borówkowe z posypką 149

Pyszne to mało powiedziane. Wyborne? Też. Ten placek jest idealny. Może zdjęcie nie jest wykonane pięknie, bo było robione telefonem komórkowym, ale szczerze przyznam, że jest naprawdę wspaniałe. Jest proste w wykonaniu, nie kosztuje wiele, a na pewno ucieszy całą rodzinę i każdego, kto będzie go próbować. Polecam

Gotuję Testuję
Klasyczne faworki z pudrem 143

każdej strony wałkiem kilkakrotnie, ponownie zagniatam, dzielę na kilka części  i wałkuję na w miarę możliwości najcieńsze ciasto-to ciasto które czeka przykrywam folią aby nie obeschło. Z placka wykrawam radełkiem ukośne paski o wym np. 5-10 cm, po środku każdego paska robię nacięcie, przez które przeciągam jeden koniec paska i wywijam część faworka na drugą stronę

Wanilia i Kardamon
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 147

zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy

Gotowanie...to proste !
RoloPizza 211

Dlatego przydałoby się zjeść pizze :D A co powiecie na przepis w nieco innym wydaniu? Na przykład RoloPizza, zawiniętą pizze w roladę. Wcina się ja równie łatwo co normalny placek i również świetnie nadaje się na imprezę.  Porcja 2 rolady Składniki:  Ciasto 50 g drożdży 20 g cukru 250 ml mleka ciepłego 500 g mąki pszennej

Niezły Młynek
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 192

pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku. Z zasady było to proste jedzenie dla ubogich ludzi. Po odkryciu przez Krzysztofa Kolumba Ameryki do Europy trafiły pomidory. Z czasem zaczęto

Jakugotujesz.pl
Nadziane ziemniaczane kotlety 129

jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka.  Z powstałej masy robimy placki, na które nakładamy ok. 1 łyżeczki mięsa, składamy i delikatnie formujemy kotleciki jak na zdjęciu lub okrągłe. Ważne, aby miały grubość ok. 1 - 1,5 cm, inaczej farsz

Kuchnia od dwojga
Maślane faworki z piekarnika. 167

Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy jeden koniec przez powstały otwór. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, na papierze do pieczenia, przez 15 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kruchy placek z marmoladą 144

Przygotowanie kruchego placka jest łatwe i szybkie. Najlepsze dżemy do tego ciasta to takie, które mają wyraźny smak, np. malinowy, śliwkowy, morelowy lub agrestowy. Idealnie pasuje marmolada różana, którą ja właśnie zastosowałam. Składniki: -300 g mąki -85 g cukru pudru -200 g masła lub margaryny -2 jajka -1 łyżka śmietany -300 g marmolady Przesianą mąkę wysypać na stolnicę

Kulinarne przemyslenia
WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 186

smaczniejsza od pieczonej. To ulubione ciasto mojego męża. Za każdym razem, gdy się nim zajada mówi: "po co piec, gdy ciasta RAW są tak pyszne?". No właśnie, po co? Placki, desery na surowo zawsze się udają. Przygotowując je nie musimy obawiać się zakalca, nie wyrośnięcia, braku kruchości czy spoistości. Szybciej i łatwiej się je przyrządza. A przede wszystkim, takie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie 215

Uwielbiam zacząć dzień od dobrego śniadania. Placuszki, omlety, owsianki… to jest to co najbardziej mnie cieszy o poranku. A do tego pyszna herbata. Ostatnio miałam

Słodkie okruszki