nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków ** red sonia – ziemniaki typu B, czerwona gładka skórka, równe bulwy z płytkimi oczkami. Bardzo
królestwo garówCukinie i kabaczki królują w jesiennym sezonie, warto więc wykorzystywać je do różnorodnych potraw. Leczo, placki, tarty... A może kotlety? Warzywne kotlety na bazie kaszy jaglanej są nie tylko sycące ale i zdrowe. Koniecznie wypróbujcie
Milion SmakówNajlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukinii z grzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFrytki z piekarnika –podobnie jak placek ziemniaczany z piekarnika to pyszna, dietetyczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju. Jeśli lubicie frytki, a jednocześnie chcecie zdrowo się odżywiać, to te frytki z piekarnika są dla Was. Oczywiście jak będziecie je jeść każdego dnia to ze zdrowym jedzeniem nie będzie to miało nic wspólnego. Zjedzone raz na jakiś czas nikomu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia. 4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizzerinki. 5. Ciasto dzielimy na 4 lub 5 kawałków i wałkujemy na cienkie placki. Smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem. Pieczemy w 200 stop przez 15-20 min na środkowej półce
Gotowanie...to proste !trzy kule, wałkuję każdą, na okrąg o średnicy 28 cm, układam ciasto na blasze. Robię sos: Ketchup mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam, smaruję placki ciasta, zostawiając wolne brzegi. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry
Wanilia i Kardamonpodwoić swoją objętość. 3. Po wskazanym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i zagnieść raz jeszcze. Uformować kule i rozwałkować na placek o grubości ok.0,5 cm 4. Nałożyć sos, ulubione dodatki, następnie odstawić na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut
vaniliowoczekoladowaprzynajmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić
Swojskie jedzonkomisce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min., do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części. Każdą delikatnie oprószamy mąką, rozwałkowujemy na cienkie placki i przekładamy na blaszki. Odstawiamy na ok. 15-20 min. do podrośnięcia. składniki na wierz 1 pizzy: ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek
Domowy Smak Jedzenialatach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniwątpienia placek z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych. Przywołuje same najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego też kruchy z rabarbarem będzie pierwszym przepisem na moim blogu. Smacznego! Kruche z rabarbarem /na dużą blachę/ Kruche 4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżka smalcu 6 żółtek szczypta soli Masa
Biały fartuszekucierania! Przepis na tę szarlotkę wydaję się niewiarygodny, ale jeszcze bardziej zachęciło mnie to do wypróbowania tego ciasta. Zaskoczyło mnie również to, że szarlotka wychodzi na prawdę przepyszna! Idealny placek dla leniuchów :) Zachęcam Was do spróbowania! Szarlotka /na małą tortownicę 23 cm/ Składniki: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka bułki tartej 2 łyżeczki proszku
Biały fartuszekJeśli nie mamy zbyt dużo czasu na obiad ani też nie chce nam się kombinować wybieramy właśnie placki z jabłkami. Przepis mojej mamy bez proszku do pieczenia czy sody. Mimo to wychodzą puszyste i miękkie. Najlepsze wychodzą z zsiadłym mlekiem, ale jeśli go nie mamy to wybieramy kefir. Wychodzą wtedy równie pyszne. Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Biały fartuszekCiasto ze śliwkami Szarlotka "sypana" Ciemny placek z jabłkami Tarta z truskawkami Kruchy z jabłkami Kruchy z rabarbarem
Biały fartuszek