placki - 22990 przepisów (strona:871/1533)

Ciasto kokosowe ze śliwkami 208

posiekać razem - do ciasta dodać drożdże wymieszane z jogurtem, cukier, wiórki kokosowe oraz jajka, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto rozwałkować, podsypując mąką lub rozciągnąć w dłoniach na placek wielkości formy, w której będziemy piekli - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto - śliwki umyć, podzielić na połówki, pozbawić pestek - na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką

Smakołyki Bereniki
Dyniowo - twarożkowe placuszki 171

smacznych placuszków dawno nie jadłam. Moje kubki smakowe oszalały i domagają się jeszcze. Pierwszy raz zrobiłam placki z dodatkiem dyni i zniknęły błyskawicznie. Połączenie dyni i twarogu zgrało się idealnie i do tego słodkie rodzynki oraz aromatyczny rozgrzewający świeży imbir,który nadaje całego smaku placuszkom. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku      200 g surowej dyni

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto migdałowe z gruszkami i galaretką 164

pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać ciasto na blaszkę o wym. 25/29 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 35 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 placki. Odlać 1/2 szklanki mleka od przygotowanej ilości i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko

Kolorowa kuchnia Elki
Croissanty. 176

siebie na prostokąt o wymiarach ok. 12x36 cm. Złożyć na trzy części, obrócić o 90°, rozwałkować, schładzać w lodówce przez 30 minut. I gotowe :) . Ciasto (koniecznie schłodzone) rozwałkować na placek o grubości ok. 5 mm, a następnie wykroić trójkąt. Każdy trójkąt zrolować od podstawy i nadać mu kształt rogalika. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć

zadanie-gotowanie
Bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo) 231

Dziś mam dla was przepis na bezglutenowe czekoladowe placuszki z dżemem (na mące ryżowej i sorgo). Idealne na śniadanie, jak i kolację lub lżejszy obiad. Każdą

Słodkie okruszki
Farszynki z kapuchą kiszoną 224

maszynce lub przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto, następnie odrywać po kawałku ciasta i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Roladki z tortilli z szynką serkiem i rukolą 2004

Królowa imprez? Otóż to. Szybka przekąska z tortilli w formie roladek. Dodatki można zmieniać według własnych upodobań, smaków lub po prostu wykorzystujemy to co mamy w lodówce. Składniki: 3 placki tortilli 1 serek ziołowy typu almette* rukola ser żółty w plasterkach szynka konserwowa w plasterkach Przygotowanie: Na tortilli cieniutko rozsmarować serek, rozłożyć warstwę rukoli, posmarować cienko serkiem, ułożyć

Ala piecze i gotuje
Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne 208

kuchni gościła bardzo rzadko. W tym roku jednak się to zmieniło. Do wykorzystania mam póki co 2 ogromne dynie.. i masę pomysłów na ich przygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni  , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie

Czarnawisienka
Kluski z mięsem 209

misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta,  na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut od wypłynięcia. Odławiamy, polewamy usmażonymi w międzyczasie

Maminek kulinarny
Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym 148

dynia już na dobre zagościła na polskich stołach i zaczyna robić coraz większą karierę. Najczęściej z dyni gotujemy zupy, ale coraz śmielej używamy jej jako składnika farszy, gulaszu, ciast, placków. Z dyni i serka jogurtowego przygotowałam przepyszne, puszyste placuszki. Dobrze smakują na ciepło i na zimno. Dodatkiem do placuszków jest delikatny w smaku dip czosnkowy. Dip jest połączeniem serka

Codziennik Kuchenny
Pieczone pierogi z mięsem 206

przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego układać czubatą łyżeczkę farszu. Składać ciasto na pół, zlepić dokładnie brzegi

Codziennik Kuchenny
Łazanki z kapustą 173

Zagniatać ciasto ok. 10 minut, do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, które będzie odrywać się od stolnicy. Gotowe ciasto przykryć miską, aby odpoczywało ok. 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm i pokroić na paski, które trzeba pokroić na kwadraty o boku 2 cm. Łazanki gotować 2 minuty w osolonym wrzątku.  Odcedzić na sicie

Codziennik Kuchenny
Mrowisko z ciasta faworkowego 231

mieć złoty kolor. Ja chciałam uzyskać polewę o smaku toffi, więc gotowałam ją ok. 25 minut, aż bardzo zgęstniała i stała się brązowa. Następnie rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (użyłam maszynki do makaronu), z którego wycina się prostokąty (z połowy ciasta większe, a z drugiej połowy nieco mniejsze). Faworki smażyć (partiami, po kilka) na rozgrzanym oleju na złoty

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 199

tarce. Teraz wykorzystuję do tego robota kuchennego i babka powstaje w kilkanaście minut.  Ziemniaki można zetrzeć na tarce o małych oczkach lub utrzeć na papkę jak na placki ziemniaczane. Z utartych ziemniaków należy odcisnąć jak najwięcej soku. Jeśli pominiecie tą czynność, babka po upieczeniu będzie niezbyt zwięzła i mazista. Ziemniaki utarte na drobnych oczkach odciskam na sicie

Codziennik Kuchenny
Frittata ze szparagami i pomidorami 173

omlety rodzina komentuje: a to za mało wysmażona, dla innych zbyt sucha, omlet za mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej

Codziennik Kuchenny