piekarnika. Pieczemy 5 minut (czasem mnie w zależność od sera). Ser musi się ładnie rozpuścić. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru i nakładamy na spód miseczki. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W gotowych miseczkach na dnie układamy makaron a na nim przygotowany sos z kurczakiem. Ciepły sos rozgrzeje makaron
VioletoweKucharzeniefazę na smażenie naleśników na obiad :) Tym razem padło na "ruskie" naleśniki. Ruskie, bo z farszem takim jak w pierogach ruskich, jednak przez to, że są zawinięte w placek znacznie szybciej się je robi. W blogosferze kulinarnej to dość popularne danie i podczas szukania pomysłów na obiady często wpadałam na ten przepis, więc nie było wyjścia w końcu trzeba
Simply Foodzagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (delikatnie podsypując mąką) na grubość około 4 mm. Z placka wykrawać dowolne kształty, które należy ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 180-190 stopniach. (Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione
Di gotujeszklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym budyniem. Posypać górę cukrem pudrem. Odstawić do zimna na ok. 1 godzinę
Gotuję Testujętrzy tygodnie święta Wielkanocne, dlatego pomału trzeba się przymierzać do tych radosnych chwil. W mojej kuchni już od kilku tygodni szykuję pomysły na te święta. Ostatni- placek z dżemem z czarnej porzeczki- na pewno znajdzie się wśród świątecznych łakoci, dziś prezentuję kolejny... Koszyk wielkanocny 2 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki mleka szczypta soli 13 dag margaryny 2 łyżki
Gotuję TestujęPyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek
Gotuję Testujępiękny i słoneczny dzień, nic nie może się nie udać. Dlatego dziś postanowiłam zaproponować Wam pyszny placek z makiem. Szybki, lekki i przyjemy. Dodatkowo do biszkopta dodałam aromat pomarańczowy, który nadał mu dodatkowego smaku i wyrazistości. Polecam wypróbować. Smacznego. Ciasto z kakao i makiem BISZKOPT KAKAOWY: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki kilka kropli aromatu pomarańczowego Delecta
Gotuję TestujęBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotuję Testujęmasą jajeczną, wyłożyć na blachę i piec w 180st około 20 min. BISZKOPT MAKOWY Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast kakao dodać mak. Pieczemy dwa placki i studzimy. MASA KOKOSOWA Gotujemy masę kokosową. Odrobinę mleka odstawiamy do mąki ziemniaczanej. Resztę mleka gotujemy z cukrem następnie dodajemy margarynę, gdy się rozpuści dodajemy kokos
Gotuję Testujęniego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą
Gotuję TestujęBardzo dobry sernik z pysznym ananasem, który zasmakuje całej rodzinie. Wystarczy niecałe 2 godziny i placek może być wasz. Zróbcie, a naprawdę nie pożałujecie. Dzisiejsza pogoda nie nastraja, żeby wyjść na zewnątrz i warto ten czas poświęcić w kuchni. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Do przygotowania ciasta użyłam Ananasów z puszki firmy Dole, które otrzymałam
Gotuję Testujęniej wszystkie sypkie składniki. JABŁKA Jabłka pozbawić skórek, zetrzeć na tarce, a następnie włożyć do garnka, dodać cukier i galaretkę w proszku i lekko podgrzać. Jabłka wyłożyć na placek, na który wcześniej należy wyłożyć odrobinę masy (żeby jabłka się dobrze przyrobiły do ciasta) UŁOŻENIE Na ciasto wyłożyć masę, tworząc kopczyk, a następnie pokruszyć ciastem, które wyskrobaliśmy wcześniej
Gotuję Testujęwysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą. MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem. Dodać żelatynę. Śmietanę
Gotuję Testujęciężko było się zdecydować po które sięgnąć. Bez obaw mimo suszy jaka panuje od dłuższego czasu, każdy znajdzie coś dla siebie. Najchętniej to byśmy jedli szarlotki i wszelakie placki z jabłkami. Jednak ja mam inną propozycję, mniej pracochłonną i na pewno dużo lżejszą. 0,5 l mleka 3 średnie jabłka 4 białka jaj stewia do posłodzenia 2 łyżki
Dieta moja pasjaZazwyczaj się schładza ciasto i dopiero wałkuje, ja wolę ciasto sobie rozwałkować jak jest ciepłe i plastycznie, niż później się męczyć. A więc 3/4 ciasta wałkujemy na cienki placek. Wykładamy nim dużą blachę ( wyłożoną papierem) traktujemy widelcem i wstawiamy do lodówki nich się chłodzi. Resztę cista wkładamy do woreczka i też do schłodzenia. Obrane jabłka ścieramy
Dieta moja pasja