minut dolewając w razie potrzeby po łyżce ciepłej wody, aż do uzyskania zwartej i gładkiej masy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy na placki o grubości ok. 0,5 cm, a później wykrawamy dowolne kształty. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180'C bez termoobiegu, blachę wykładamy papierem do pieczenia i w niedużych odstępach
Spektrum Smakuelastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem. Smarujemy powidłami i przykrywamy druga częścią. Wykrawamy kształt choinki. Nacinamy na brzegach i zawijamy. Smarujemy jajkiem, posypujemy orzechami i pieczemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuteż smakowały ale… Po zjedzeniu przez moje dziecko jednego usłyszałam sakramentalne: a dasz mi bułeczkę z szyneczką. Echhh. Ale przepis i tak polecam. Składniki (na dwa duże placki): jedno jajko 8 łyżek mleczka kokosowego 5-6 łyżek mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżkę oleju rzepakowego 2 łyżki syropu klonowego (ja zastąpiłam miodem) Wykonanie: 1. Wszystkie
Mama z miastaDzisiaj proponuję Wam na drugie śniadanie placki na kefirze z truskawkami, idealnie puszyste :) Doskonale pasują do południowej kawy, lub na lekki obiad, czy nawet jako zdrowa przekąska do meczu! Składniki: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki cukru -1 łyżeczka cukru wanilinowego -pół szklanki mleka -3/4 szklanki kefiru -2 jajka
Receptura smakuzrumienioną delikatnie cebulkę i powtórnie ugnieść tłuczkiem. Do smaku, ale z lekkim nadmiarem dodać soli i pieprzu wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z osobna rozwałkować na placek grubości około 5 mm. Foremkę o średnicy 9 cm wykrawać krążki, na środku układać po 1 czubatej łyżeczce farszu i zlepiać jak pieroga. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodawać partiami pozostałą mąkę i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto schować pod miskę i pozostawić tak na 15 minut. Ciasto cienko wałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać krążki, na każdy placek kłaść łyżeczkę farszu i sklejać. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch, gotować 2 minuty. Pierogi podawać polane zrumienionym masłem. Doskonale smakują także odgrzewane
kolorowotorcikowowysypać mąkę, dodać twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Wszystko razem posiekać dużym nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto i podzielić je na 2-3 części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, delikatnie posypując mąką. Wykrawać lub wycinać ciasteczka, jedną ich stronę odcisnąć dokładnie w cukrze i odłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (cukrem
Simply Foodjajkiem. Do miski przesiewamy mąkę razem z sodą, dodajemy kakao oraz masę miodowo-jajeczną. Całość zagniatamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy pierniczki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blasze pierniczki. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 15 minut. Jeśli chcemy lukrować ciasteczka, po upieczeniu czekamy, aż całkowicie
Moja smaczna kuchniaśrednich oczkach. Czerwona paprykę kroimy w kosteczkę, cebule w piórka. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki, przyprawiamy przyprawą kebab gyros. Smażymy do miękkości na rozgrzanym oleju. Cały placek ciasta smarujemy keczupem i obsypujemy oregano. Na połowie układamy warzywa - cebulę i paprykę, kurczaka i ser. Nadzienie przykrywamy drugą częścią. Brzegi ciasta zlepiamy i delikatnie podwijamy pod spód, formujemy
VioletoweKucharzeniekroimy w kostkę. Podsmażamy do miękkości. Kapustę gotujemy z majerankiem w niewielkiej ilości wody. Odsączamy. Pieczarki łączymy z ugotowaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek. Dzielimy na 3 prostokąty o wymiarach 40x10 cm. Wzdłuż dłuższego boku układamy farsz, zawijamy do środka. Kroimy na małe prostokąty. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gdy zostaną
VioletoweKucharzeniesię ładnie zrumienią. Można też dać bez prażenia, jednak te rumiane dodają, dużo, dużo więcej smaku, niż białe. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy jajko. Ciasto wałkujemy na cienki placek, smarujemy jajkiem, układamy nadzienie i rolujemy. To zapobiegnie wypadaniu kapusty ze środka, przywrze do ciasta i wszystko ładnie się trzyma. Kroimy na niewielkie paszteciki, układamy na blaszce, łączeniem do spodu
Dieta moja pasjaminut, by odpoczęło. Po tym czasie odrywamy po kawałku (nie wszystko na raz, bo bardzo łatwo wysycha i nie będzie się dobrze sklejało) i wałkujemy na cienki placek (nie powinno być potrzeby podsypywania mąką do wałkowania). Literatką lub inną okrągłą foremką wykrawamy kółeczka, nakładamy trochę farszu, sklejamy jak pierożka, a potem owijamy go na palcu w kształt uszka
Kolorowy Przepisownikmąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą noża wykrawamy z ciasta cienkie paski, które potem dzielimy na kwadraty. 5. Na kwadracikach kładziemy odrobinę farszy, składamy na pół
W kuchni Katiezmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Przygotowanie : Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców
Proste Potrawynajlepszy jest podany do kawy.Smacznego. Masa do przełożenia piernika: *********************************** 1/2 szkl.śmietany kremówki 30% 1/2 szkl.cukru 1 galaretka pomarańczowa 200 g.dżemu powideł też do przełożenia placka 20 dag.masła ********************************* Masło włożyć do rondelka razem z cukrem i śmietaną , postawić na małym gazie,roztopić.Po chwili wsypać galaretkę i cały czas mieszać,aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Ostudzi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki