sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa. Upieczony na herbatnikowym, kruchym spodzie będzie miłym dodatkiem do popołudniowej kawki. Zapraszam. Przepis znalazłam u Bereniki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikół, piec około 45 minut, następnie na termoobiegu w 160 C z 10 minut, skórka będzie przypieczona na wierzchu wg opisu na opakowaniu przygotować sos grzybowy, dodać śmietanę - placek ziemniaczany jest pyszny, sycący..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy
Raj dla PodniebieniaByły naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre! Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)Papryki pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa. Na sam koniec wrzucić pokrojoną również w kostkę cukinię oraz pomidora (lub koncentrat). Całość poddusić, przyprawić do smaku. Na placku naleśnikowym rozsmarować cieniutką warstwę majonezu. Dodać nadzienie i równo rozprowadzić. Naleśnika zwinąć w rulon. Gotowe! Naleśniki świetnie smakują również w wersji zapieczonej z sosem beszamelowym! Polecam! Artykuł Wytrawne naleśniki
Raj dla Podniebieniaupieczenia tego bochenka zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Dotąd moje próby spełzały na zakalcach, jakichś niewyrośniętych, niedopieczonych plackach, które nie miały nic wspólnego z pysznym, chrupiącym pieczywem. Dałam sobie więc spokój. Nie na długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię
Raj dla Podniebieniapizzę , przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia. Szparagi pokrój i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podłużny owalny placek. Wymieszaj serek z parmezanem i oliwą, dopraw solą i rozprowadź na spodzie. Posyp połową orzechów i końcówkami szparagów, kłosy zachowaj do nadzienia. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika
codojedzeniaPyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale można też polać odrobiną śmietany. Szybkie ,proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków
Różne smaki w kuchnidużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem
Różne smaki w kuchniminut. 4. Do powstałego sosu dodajemy sól i pieprz do smaku. Po 30 minutach ciasto jest gotowe do rozwałkowania. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy je na cienki, okrągły placek. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym (warstwa sosu nie może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy mozzarellą
Cook&Loveułamać. Zielonych szparagów nie obieramy. Położyć na papierze do pieczenia, lekko polać oliwą, równomiernie ją rozsmarować , posolić i popieprzyć. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na cienkie placek i wyłożyć nim posmarowaną masłem foremkę. Można też foremkę wyłożyć papierem do pieczenia Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą
Stare GaryQuiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól
Anioły w kuchnipasjonatką mąki kokosowej w wypiekach :-) Przepis na bezglutenowy biszkopt kokosowy zamieściłam tutaj klik . Ponieważ święta za pasem a w spiżarni znalazłam 2 przejrzałe banany postanowiłam upiec szybki bezglutenowy placek z tego co akurat miałam. Zapraszam więc na kolejny przepis na bezglutenowe i bezzbożowe ciasto paleo :-) Paleo tarta z płatkami migdałowymi i owocami Ciasto najlepiej upiec w płaskiej formie
Marta próbujepatelni zbyt mocno. Smażymy placuszki najlepiej na oleju kokosowym :-) Racuchy podajemy z malinami lub innymi owocami według upodobań. Świetnie też komponują się z domowymi konfiturami :-) A tak wyglądają gotowe placki z domowymi malinami :-) Podoba się wam przepis? Zapraszam do podzielenia się komentarzem i udostępniania :-) Marta
Marta próbujemleku i zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć na miękki puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Mieszać, aż krem będzie jednolity i gładki. Gotowym kremem przełożyć wystudzone placki. Odstawić na jakiś czas, aby ciasto zmiękło
My simple kitchentroszkę gęstsze. Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń który równo rozsmarowujemy. Na wierzch rozkładamy resztę ciasta. Placek pieczemy w temperaturze 180 % C, przez około 40 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i kroimy na kawałki. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia
Kulinarne Fantazje Marioli