placki - 22990 przepisów (strona:816/1533)

Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 314

najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa - lato spędzane na wsi, smak drożdżowego placka z porzeczkami czy agrestem, popijanego mlekiem, owoce zjadane prosto z krzaczka czy drzewa. Zaręczam że dla takich chwil zapomnienia warto przygotować to ciasto. Wykonanie jest banalnie proste, nawet

Świat Smaku
Jagodzianki z kruszonką 164

wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto ponownie krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Podczas wałkowania ciasto trzeba podsypać mąką, żeby się nie kleiło.  Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki

Kulinarne Inspiracje
Pierogi z jagodami 179

gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego bedziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Puszyste placuszki na kefirze z nektarynką 213

solą. Wszystko zmiksować na gładką masę. Nektarynki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wymieszać dokładnie łyżką. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta formując płaski placek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ciemnozłoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Monia miesza i gotuje
Drożdżowe jagodzianki 145

łyżek cukru, do drugiej kilka łyżek mąki. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.  Kiedy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania jagodzianek. Łyżką nakładamy porcję ciasta i w dłoniach formujemy placek, na którym środku umieszczamy jagody. Posypujemy odrobiną cukru i mąki. Łączymy brzegi i formujemy kulkę. Odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy jagodziankami

Rusty Fork
Ciasto makowo-kokosowe 281

uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Odłóż 1/4 kremu do dekoracji (jesli uwzlędniłeś dekorację). Do pozostałej części wsypać kokos, wlac likier i wymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt. Polewa

Malinowo w kuchni
WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI 150

wydrylować. Na koniec posypać 2 - 3 łyżkami cukru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę forując wieniec. Nożem zrobić nacięcia na całej roladzie. Na koniec wierzch ciasta delikatnie

Ciastka - domowe słodkości
Surówka z kalafiora z zielonym groszkiem i koperkiem 415

porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham kwiaty! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Delikatne budyniowe placuszki 173

Dziś zapraszam Was na pyszne, delikatne budyniowe placuszki , które dosłownie rozpływają się w ustach. Swoją porcję podałam z sosem czekoladowym i chipsami kokosowymi. Wyszło… przepysznie

Słodkie okruszki
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 323

gładkie. Obsypujemy je mąką, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 30 minut. Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dzielimy na 2 części a każdą i rozciągamy na placek o średnicy ok. 40 cm. Ciasto kładziemy na blasze nasmarowanej oliwą. nałożenie: kilka młodych ziemniaków ze skórką, ilość zależy od upodobań i wielkości - wyszorowanych i pokrojonych obieraczka na cieniutkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wyniki konkursu! 156

była bardzo zawiedziona, że nie zjemy już jej popisowego kruchego ciasta z owocami, więc kupiła wszystkie dostępne wtedy bezglutenowe mąki (kiedyś były bardzo trudno dostępne!) i upiekła bardzo podobny placek. Smak niezapomniany! Jednak babcia robiła go „na oko” i nie miałyśmy przepisu. Wypiek Beatki bardzo przypominał nam ten smak i jesteśmy bardzo szczęśliwe, że go odnalazłyśmy! Dziękujemy :* Przemianą tego

Candy Pandas
NALEŚNIKI NA ORANŻADZIE BABCI MARYSI 198

Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni.  * Twaróg dobrze utrzeć z cukrem i jajkiem.  * Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, zwijać naleśniki. * Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Obficie posypać cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Praga – przewodnik kulinarny 212

zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło zaczyna wyglądać bardzo

Ugotowane pozamiatane
Najlepsze przepisy z blogów #7 | Przepisy na ciasta z owocami 235

Wasze ulubione letnie ciasto z owocami? Ja wybieram te najprostsze… Charlotte Malinowa BLOG: http://www.food2.pl/ Mus malinowy BLOG: http://www.kuchniadoroty.pl/ Sernik z serków homogenizowanych BLOG: http://zjemto.blox.pl/ Szybki placek na maślance BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Kokosowe ciasto z jagodami BLOG: http://ilovebake.pl/ Ciasto weselne BLOG: http://smerfetka79.blogspot.com/ Agrestowa chmurka BLOG: http://nastoletniewypiekanie.blogspot.com/ Drożdżówki z czerwoną porzeczką i masą serową

Kuchnia Bazylii