ciut się nagrzał), bo mam pewność, że z żadnej strony nie będzie wiało, a ciasto będzie miało spokój. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj owalny placek rozciągając ciasto i uklepując. Przełóż na ciepłą/nagrzaną blachę. Piecz w nagrzanym do 230 C piekarniku bez termoobiegu! przez 4-5 minut. Po upieczeniu posmaruj chlebki delikatnie ulubionym olejem
greenscarfmasłem, jajkiem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć dno i brzeg formy. Posypać wiórkami kokosowymi, rozłożyć nadzienie. Rozwałkować drugie ciastko, przykryć placek. Posmarować roztrzepanym jajkiem, ponakłuwać widelcem. Piec ok. 40 minut w temp. 180st. (w razie potrzeby można trochę dłużej). Smacznego
Zielona Kuchniaoraz pozostałym mlekiem. Do masy cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko z masłem, ciągle ucierając. Przelać do garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego
Zielona Kuchniamusiałam dodawać w ogóle). Posolić do smaku. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z posiekaną miętą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placki, smażyć z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem jogurtowo-miętowym. Źródło: Tesco Smacznego
Zielona KuchniaSmażymy na patelni bez oleju, aż się lekko zarumienią z obu stron. Mogą się robić bąble, ale to nic nie szkodzi. Cebulę kroimy w piórka, pomidora w plastry. Na plackach tortilli układamy sałatę i resztę warzyw, kładziemy kurczaka, posypujemy sezamem i polewamy sosem czosnkowym, zawijamy i gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinemąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć. Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki. W środek tortownicy, na bułce tartej, ułożyć ciasno jabłka a wierzch przykryć kratką ułożoną z wyciętych paseczków. Rozkłóconym białkiem smarujemy wierzch. Jabłecznik piec
Poezja Smaków - blog kulinarnyznacznie i swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. Rozgrzewam dużą patelnię z grubym dnem, wlewam na nią i rozgrzewam odrobinę tłuszczu – tylko
Karo in the Kitchenmną. Ale z głowy na papier wylało się kilka nowych pomysłów. Ponieważ zostało mi trochę śliwek, posypałam je płatkami zbożowymi i kawałkiem kruszonki z ciasta. Idealny podwieczorek! Śliwkowy placek z bezą Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki ciasto 200 g masło 1 łyżka erytrol 6 szt żółtko jaja 220 g mąka orkiszowa 200 g mąka kukurydziana
Kucharzycabrak czasu, praca, dom, dziecko powoduje, że zdarza nam się popełnić trochę grzeszków, a wolny czas spędzić na fajnym filmie. Zresztą lubimy od czasu do czasu zjeść mielonego lub placki ziemniaczane, a na deser kawałek pysznego ciasta własnej roboty. Niemniej jednak świadomość co jest zdrowe i co nam służy, a co szkodzi – jest, i dzięki niej możemy wracać
Moja Delicjacukier, wszystko poszło zgodnie z planem. Surowe bezy wyglądały świetnie! Umieściłem blachę w piekarniku, a po kilku minutach moje bezy zmieniły się w płaskie placki. Wniosek: za mało cukru. Runda trzecia Przygotowałem masę z większą ilością cukru. Nie rozpłynęła się w piekarniku, ale… zbyt zbrązowiała. Wniosek: za wysoka
Vegan Tastemąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać ją w mące, spłaszczać i formować placuszek. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszyć na papierowym ręczniku. Placuszki oprószyć cukrem pudrem. Podawać z ulubionymi owocami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewypochmurne dni warto umilać sobie czas. Wczoraj upiekłam placek serowy, który dziś z przyjemnością zjadłam na śniadanie. Chyba nic tak nie umila dnia, jak legalny kawałek ciasta :) Na 4 kawałki, w sumie 2 porcje użyłam: 220 g sera typu włoskiego – Capri 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 garści mrożonych wiśni 1/2 szklanki mleka
KucharzycaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na
Marta Gotujezagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy na gazę i odsączamy (najlepiej zostawić na noc).Masło rozpuszczamy i studzimy.Wszystkie składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach ok. 70x24 cm.Ciasto posmarować masą makową i zwinąć w roladę.Pokroić na kawałki o grubości 3,5 cm i poukładać na blaszce wyłożonej papierem.Drewnianą łyżką nacisnąć
Anielskie wypiekiogórka trzeba lekko posolić i zostawić na durszlaku aby nadmiar płynu odciekł, następnie wystarczy ogórka lekko odcisnąć i dodać do kurczaka wraz z pokrojoną marchewką. Te kotleciki przypominają trochę placki z cukinii . Przedstawiam Wam mój pomysł na obiad- smażone kotlety z kurczaka i ogórków. Składniki na kotlety: 2 ugotowane ćwiartki kurczaka 3 ogórki gruntowe 2 jajka 2 łyżki mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię