placki - 22990 przepisów (strona:814/1533)

Ciasto dyniowe z żurawiną, orzechami i pomarańczą (wegańskie) 123

mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy do małej keksówki, wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w placek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.  Do soku z pomarańczy dodajemy stopniowo cukier puder i intensywnie mieszamy lub miksujemy, aby powstał gładki lukier. Gotowym lukrem polewamy

kulinarne odsłony pati
Fit kokosowy placek 138

osób, które unikają węglowodanów. Jednak wracajcie uwagę na makro mąki na jej opakowaniu, bo są i takie, które mają dużo węglowodanów w 100 g. Dziś zapraszam na kokosowego placka z ulubionymi dodatkami. Składniki: 3 jaja 2 łyżki mąki kokosowej cukier/ słodzik opcjonalnie olej do smażenia ulubione dodatki, u mnie to jogurt naturalny, kakao, rodzynki i banan Przygotowanie: oddziel białka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Bułki do burgerów 172

godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części.  Z każdej z nich uformować kulkę. Ułożyć kulki na blaszce. Każdą spłaszczyć dłonią, aby powstały placki o grubości około 1 cm. Odstawić na 45 minut, a następnie posmarować rozmąconym jajkiem i ewentualnie posypać ulubionymi ziarnami.  Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni

wyzwania kuchenne
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 349

rozwałkować. Tę czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. Składamy i wałkujemy, składamy i wałkujemy i jeszcze raz składamy, po czym wałkujemy :-) Odstawić na 15 minut.  Następnie rozwałkować na cienki placek i wykrawać trójkąciki o boku 9-10 cm. Zawinąć, tworząc pół-rogale, w razie potrzeby podsypując mąką. Posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, przez

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy krem orzechowo-czekoladowy 137

Zapraszam na pyszny, zdrowy krem do pieczywa ale nie tylko. Świetnie smakuje również na naleśnikach, plackach, gofrach czy prosto ze słoiczka. Mój krem jest pełen orzechów, słodzony miodem i cukrem trzcinowym. Polecam bo jest mega prosty do zrobienia. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant Składniki: 150 g orzechów laskowych (bez skorupek) 2 łyżki miodu 40 g czekolady gorzkiej 89% 2 łyżki oleju

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pizza orkiszowa z rukolą i szynką szwarcwaldzką 190

plasterki, cebulę w piórka. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dzielimy je na 2 części i wałkujemy dosyć cienko. Placki smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nich kolejno dodatki: cebulę, ser,  salami, szynkę i pieczarki. Posypujemy oregano. Pieczemy przez 17-20 minut. Po upieczeniu posypujemy świeżą rukolą

Ze smakiem i z pasją
Racuszki nadziewane mięsem 181

Dziś przepis na szybki i tani obiad z wykorzystaniem mięsa z rosołu.   Racuszki nadziewane mięsem są pyszne na ciepło jak i na zimo, 

magiczna kuchnia Kasi
Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu 174

rozgnieść widelcem lub zemleć w blenderze. Wymieszać razem wszystkie mokre składniki (można mikserem). Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać (można mikserem, powstanie dosyć lejąca owsianka). 3. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się przyrumienią. Szybko się smażą, trzeba uważać, żeby nie przypalić. Usmażone układać na papierowych ręcznikach, aby w ręczniki wsiąkał nadmiar tłuszczu

Mała Cukierenka
Tarta z budyniem kokosowym i żurawiną 189

szczypta soli Składniki ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kulkę i zawijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należny rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm, nieco większy od naszej foremki do tart (moja tym razem prostokątna) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków.Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii

Przysmaki Karolki
Sernik dyniowy z polewą z solonego karmelu 171

bójcie się dodawać dynię do wypieków, bo nadaje się do tego idealnie. Poza sernikiem polecam wam  muffiny dyniowe z malinami ,  jesienne ciasto dyniowe  i  placki dyniowe . Udanych wypieków!   Składniki: Spód: 100 g ciasteczek owsianych 100 g herbatników maślanych 50 g bułki tartej 80 g roztopionego masła Masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego

Smakowity Blog Kulinarny
Quiche z pomidorkami koktajlowymi 104

lodówce przez godzinę. Wyłożyć schłodzone ciasto do okrągłej formy do pieczenia (najlepiej szklanej lub silikonowej) o średnicy 28cm – ciasto rozwinąć z folii, rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na placek o średnicy ok. 30cm, wałkując zawsze od środka ku jego brzegom. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć do dna i boków – niektórzy podpiekają spód obciążony np. fasolą

Dietolog
Gofry ziemniaczane 157

Witajcie. Do tej pory robiłam tradycyjne  placki ziemniaczane ale postanowiłam trochę unowocześnić moją kuchnię i tak powstały gofry ziemniaczane. Tak samo pyszne ale zawierające mniej tłuszczu. Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o olejach to zachęcam do zajrzenia na stronę  olej konwenanse . #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki: 0,5 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tortilla z Chrupiącą Rybą i Sosem Tatarskim 221

łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny łyżeczka octu łyżeczka chrzanu 1/2 łyżeczki pieprzu odrobina soli 4 placki tortilli  (kupione lub domowe - przepis ) ok. 300 g białej ryby (np. dorsz, mintaj, czarniak) 2 pomidory 2 ogórki sałata lodowa (dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) sól, pieprz

Słodka Strona
Ciasto z masą serową s. Anastazji 136

pilnując by masa się nie przypaliła. Na gotującą się masę wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Cały czas mieszając gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, do zgęstnienia. Gorącą masą przekładamy placki

Smaki Na Talerzu
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 167

miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko

Kuchnia MagdaLeny