Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem biedoty, ale stała się nią znacznie później
Kryzysowa Książka Kucharskaprzekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką
Kolizje Smakówelastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję do miękkości w wodzie. Następnie dobrze odciskam z nadmiaru wody. Pieczarki kroję drobno
Zasmakuj Kuchnimasło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek. Oto jak zrobić farsz: Kapustę zagotuj w wodzie do miękkości, około 30 minut na średnim
Zasmakuj Kuchniłyżki cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiać na stopnicę. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, zimne pokrojone masło oraz jajko. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wyciąć ciasteczka. Jeżeli chcesz ciasteczka zawiesić na choince, należy przez upieczeniem zrobić dziurkę na zawieszkę za pomocą np. patyczka do szaszłyków. Ciasteczka przełożyć
KuchniaWeDwoje.ploparzyć. Po chwili zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Rozwałkować na cienki placek, kieliszkiem (śr.4,5- 5 cm) wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. "Barszczyk" 1 kg buraków
Smakołyki Asiminut (żeby odpoczęło). Ciasto dzielimy na 6-7 części, formujemy kulki, każdą cieniutko rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypać mąką), średnica może być troszkę większa od średnicy patelni, placki trochę się skurczą, smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, trzeba pilnować, żeby się nie przypiekły, tortilla powinna być zarumieniona i mieć charakterystyczne bąble, jak będzie zbyt długo się smażyć
KUCHNIA POLSKAPrzy pomocy tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy składniki bardzo starannie, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku. Odkładamy na bok. Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek.. Wykrawamy okręgi. Z farszu formujemy kulkę, nakładamy na środek ciasta i zlepiamy. Powtarzamy, aż wykorzystamy cały farsz i ciasto. Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej, do momentu, aż wypłyną
Moja smaczna kuchniaszklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek.. Wykrawamy okręgi. Farsz nakładamy na środek ciasta i zlepiamy. Powtarzamy, aż wykorzystamy cały. Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej, do momentu, aż wypłyną na wierzch
Moja smaczna kuchniaśrednicy ok. 23 - 24 cm. Posmarować ją grubo masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Jedną część odłożyć a 2 pozostałe połączyć i rozwałkować na placek o grubości około 4 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłożyć spód i boki formy (fot.1) . Dokleić brakujące miejsca. Pozostałe ciasto rozwałkować i foremką wyciąć gwiazdki, aż do zużycia całego ciasta
Świat Ciastaniewiele się różni od standardowej kuchni południowoamerykańskiej. Jest tylko odrobinę mniej pikantna. Jej podstawę stanowi kurczak, owoce morza, kukurydza i ryby. Popularnymi daniami są: frytki robione z yuki, patacones (placki z platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów
Codzienna kuchnia niecodziennastopniach. Ciasto wystudzić. Masa jogurtowa: Do tężejącej masy dodać pokrojone ananasy i ubitą z cukrem pudrem śmietankę kremówkę. Kruche ciasto posmarować konfiturą i przełożyć jeden placek biszkoptowy. Następnie przelać masę jogurtową i przykryć drugim biszkoptem. Ciasto odstawić do lodówki na 3 godziny. Dekoracja: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno
KuchniaWeDwoje.plmakowej możemy dodać garść ulubionych bakalii – rodzynków, żurawiny czy posiekanych orzechów. Z lodówki wyjmujemy ciasto i dzielimy na pięć równych części. Każdą część rozwałkowujemy (podsypując mąką) na okrągły placek o grubości ok. 2-3 mm. Wyrównujemy brzegi (najlepiej jest przyłożyć talerz lub miskę o średnicy ok. 21 cm i odrysować nożem). Kroimy ciasto jak pizzę
Poezja smakustopniowo wodę i wyrabiamy ciasto. Proporcje wody i mąki możemy modyfikować. Wyrobione ciasto pozostawiamy na 30 minut przykryte wilgotną ściereczką. Musi odpocząć i nabrać mocy. Przed rozwałkowywaniem na cienki placek lekko zagniatamy. Wycinamy kółka ( np. szklanką ), nakładamy farsz i lepimy. Tacę posypujemy mąką i układamy na niej przygotowane pierogi. W ten sposób mrozimy. Gdy są już zamrożone przekładamy
Smaki Ewymikserem) (fot.2) . Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać nieco więcej śmietany. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm. Za pomocą foremki metalowej lub noża wycinać wybrane kształty (fot.3) . Gotowe pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około
Świat Ciasta