placki - 22990 przepisów (strona:808/1533)

USZKA Z GRZYBAMI 132

Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło".  Krok 3. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca

Moja Książka Kucharska
Pizzetki z cukinią i żółtym serem 169

tarce o małych oczkach ser żółty oraz pokruszony ser stilton. Dokadnie mieszamy całość. Gdy ciasto na pizzę już nam wyrosło, dzielimy je na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy farsz nie na całe ciasto a jedynie na jedną jego krawędź, wzdłuż całej krawędzi. Rolujemy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Kroimy w kawałki wielkości 4-5 centymetrów

mecooks
Ciasto z Krainy Lodu 742

tężącą galaretkę. 1/3 masy przelać do osobnej miski i dodać odrobinę niebieskiego barwnika. DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) PRZEŁOŻENIE: biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka

Dziś Ja gotuje
Maślane ciasteczka z białą czekoladą bez schłodzenia ciasta 137

cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy  HELIO Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać

W Moim Magicznym Domu
Ciasto czekoladowe wuzetka 142

Prosty przepis na ciasto czekoladowe, przypominające wuzetkę. Świetny placek na rodzinne imprezy. Jeśli jesteście miłośnikami wuzetek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis.  Źródło: pixabay.com Składniki:  6 jajek  1 szklanka mąki pszennej  4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 szklanka cukru  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu  2 łyżki kakao

Jak u mamy
Imprezowe tortille 249

posypujemy serem dociskamy następnym płatem tortilli, tak aby składniki się skleiły, trzymamy na niewielkim ogniu kilka minut ,smażąc z obu stron aż zrobią się złociste. Tak samo przygotować pozostałe placki tortilli. Usmażone lub zgrillowane tortille radełkiem do pizzy kroimy na 8 prostokątów, polewamy ketchupem, posypujemy posiekaną dymką, podajemy od razu. Smacznego! Wpis dodaję do akcji IMPREZOWANIE #BEZOGRANICZEŃ! #kotlin #iloveketchup

Wanilia i Kardamon
Wigilijne knysze do barszczu 172

Nature Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich naszą usmażoną cebulę i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy spore kółka. Na każdy placek nakładamy po 1 łyżeczce farszu i zamykamy na kształt trójkąta. Łączenia należy dobrze zlepić.  Gotowe knysze odstawiamy do lekkiego napuszenia. Następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem

MamaOskarka
Kluski, kopytka-praktyczne porady 155

francuskie. Podstawowe ciasto na kluski krojone(łazanki): Składniki: 200 g mąki pszennej 2 jajka około 20 ml wody(kilka łyżek) Ciasto zagniatamy(powinno mieć konsystencje makaronu). Rozwałkowujemy na cienkie placki, które kroimy na pasy o szerokości 1,5 centymetra. Składamy 4 pasy jeden na drugi. Kroimy kwadraty. Zostawiamy do przeschnięcia. Gotujemy w wodzie do wypłynięcia. Podstawowe ciasto na kluski

Ciasta z tradycjami
Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady 247

Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami. Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka. Od czego zależy jakość

Ciasta z tradycjami
Maślane ciasteczka z suszoną żurawiną 121

użyłam firmy HELIO Wykonanie: Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Z podanych składników na ciasteczka wyrabiamy ciasto dorzucając posiekaną żurawinę, która po upieczeniu będzie chrupka. Wałkujemy ciasto na dość gruby placek na grubość taką jaką mają ciastka na zdjęciu bo same w sobie wiele nie urosną. Przy wycinaniu trzeba mocno naciskać foremką aby dobrze odciąć żurawinę przy brzegach. Ciasteczka pieczemy

W Moim Magicznym Domu
Ciasta kruche 172

jagodami i bezą       Ciasto wiśniowe urodzinowe       Ciasto z jagodami i kruszonką       Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie      Placek ze śliwkami

Passions hobbies life
Pierniczki 145

łyżki miodu na lukier: 1 białko ok.1 szklanki cukru pudru opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki razem wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować podsypując delikatnie mąką na placek o grubości ok. 0,5 cm i wycinać wzory foremkami. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.10 minut w 170°C. Studzić na kratce. Białka ubić

Pysznie & Pięknie
Piernik przekładany dżemem 160

wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto po czym przekroić  na trzy cienkie placki. Dwa krążki posmarować dżemem i złożyć  w jedną całość. Czekoladę i śmietankę połączyć razem umieszczając miseczkę w kąpieli wodnej. Roztopioną polać piernik i dowolnie udekorować

Kolorowa kuchnia Elki
Książki kucharskie idealne na prezent 235

zdjęcia. 10. Yotam Ottolenghi, Helen Goh „Słodko” Ci, co obserwują Lady kitchen na Facebooku, wiedzą co stało się z próbą upieczenia przeze mnie ciasteczek kruchych i maślanych. Wyszedł jednolity placek, który został ochoczo spożyty przez drób. Tak mniej więcej wygląda moje pieczenie. Jak już przysięgłam sobie, że nigdy przenigdy nie będę piekła, pojawia się pan Yotam i wydaje książkę

ladykitchen
Ciasteczka truskawkowe kule 166

dodać kaszkę mannę gotować do czasu zgęstnienia  masy, zestawić z ognia, dodać dżem i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać masą truskawkową i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego wnętrze opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem, włożyć

Jadło i czytadło