bakłażana Gotowy dyniowy dip polewamy odrobiną syropu daktylowego, którego zadaniem jest zwiększenie intensywności smaków. Syrop daktylowy jest przepyszny, ma lekko karmelową nutę i uwielbiam polewać nim owsiankę czy placki. Jeśli chcecie, możecie zastąpić go np. syropem klonowym, jednak ja uważam, że warto jest wprowadzić go do swojej kuchni. Gotową pastę podajcie z ulubionym pieczywem. Ja postanowiłam sięgnąć po słone
Chilli Czosnek i OliwaWyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoja objętość wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek, a następnie zwinąć w rulon. Następnie uformować dużą bagietkę. Przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Posypać mąką i zrobić nożem nacięcia. Zostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia
Agusiowe smakołykiszczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Pankejki piekłam na patelni z wyżłobionym miejscem na placuszki. Po nałożeniu porcji ciasta na patelnie czekałam aż na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki i wtedy przewracałam na drugą stronę na dosłownie pół minuty. Uwagi: Takie pankejki najlepsze smakują gdy są ciepłe, ale te dobre są też na zimno
Przysmaki Karolkiwyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę
W kuchennym oknie EwyZwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa mielonego smakują zupełnie inaczej a podane z sosem grzybowym to prawdziwa uczta. Składniki : - ok. 1,5 kg obranych ziemniaków - 30 dkg mielonego mięsa - 2 jajka - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-4 łyżki mąki - sól, pieprz, harissa - olej do smażenia Na tarce ścieramy 1/3 cebuli, ząbek czosnku i dodajemy
Maminek kulinarnymusi być gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać
O kuchni z uczuciemmoje dzieci lubią zupy . Zresztą ja i S. też! Zupa grzybowa z brokułami to zdecydowanie szybki obiad. A jak już jest zupa to na drugie można usmażyć naleśniki lub placki . Ale zupa grzybowo brokułowa jest tak pożywna, że obejdzie się bez drugiego dania. Szybki obiad w tygodniu to wygoda dla każdej gospodyni. U mnie gar zupy jest zjedzony
codojedzeniapieprzem,natką. Wystudź. Na ciasto: 2,5 szklanki mąki razowej Bio płaska łyżeczka soli szklanka bardzo ciepłej wody Zagnieć ciasto z mąki, wody i soli. Rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj kółka. Małą łyżeczką od herbaty ułóż na środek farsz i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięciu. Podsmaż pierogi na rumiano i podawaj gorące
AZgotuj!przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy nutellę. Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z nutellą
Walijskie Pichcenierazy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią. Wyrośnięte ciasto znowu odgazuj i pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Podziel ciasto na 2 kawałki, około 1 kg każdy. Rozciągnij placki, złóż kilka razy i uformuj zgrabne bochenki. Przygotuj bambusowe koszyki. Ułóż w nich chleb do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Nastaw piekarnik na 250ºC
codojedzeniamazowieckich smakach. Wiodącym produktem był bardzo popularny na tych terenach ziemniak. Rozpoczęliśmy sałatką ziemniaczaną z ogórkiem kiszonym. Następnie otrzymaliśmy ziemniaka w aromatycznym rosole z plastrem gęsi i szczypiorkiem Placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Cepeliny z kapustą i grzybami polane cebulką na maśle. Babka ziemniaczana (rejbak kurpiowski) pieczona w piecu chlebowym Słynne przecieraki ze skwarkami i wiejskim twarogiem
królestwo garówmąki niepełna szklanka cukru 2 żółtka cukier wanilinowy Wykonanie: Mąkę z margaryną siekamy nożem, wlewamy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wałkujemy tak jak ciasto francuskie. Pieczemy dwa jednakowe prostokątne placki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 ° na złocisty kolor. Pół litra mleka gotujemy z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i mąkę. Mieszamy aż do czasu powstania jednolitej
Słodkie ciachoW przypływie chwili powstają czasem wspaniałe połączenia Tak właśnie jest w przypadku serowych placuszków z konfiturą z kokosa i malinami . Musicie koniecznie spróbować. Jak dla mnie
Słodkie okruszkiDorsz zapiekany z dynią to kolejna propozycja na dynię. Był kurczak z dynią, były placki z dynią na słodko, salsa z dyni a teraz rybka z dynią. Obiad był smaczny i polecam go każdemu. Składniki na: Dorsz zapiekany z dynią 600g dorsza 600g dyni po obraniu i wydrążeniu 1,5L wywaru warzywno-mięsnego 4 większe ziemniaki 6... Więcej
Magiczny Garnekusunąć skórę, mięso pokroić na kawałki, obtoczyć w przyprawie do drobiu i usmażyć na oleju. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Wyrośnięte ciasto formujemy na okrągły placek, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi
Camilla w kuchni