halloumi startym na tarce o grubych oczkach, mąką, jajkami, koperkiem. Wlałem na patelnię olej, rozgrzałem na średnim ogniu. Łyżką nakładałem porcje mieszaniny na rozgrzany tłuszcz, lekko spłaszczyłem łopatką. Smażyłem placki po 3-4 minuty z każdej strony, do zezłocenia. Przełożyłem na papierowy ręcznik, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu
R'n'G Kitchendrożdży resztę składników. Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. Kroję ciasto na prostokąty. Na środek układam brzoskwinie z rodzynkami. Zawijam i układam łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem
MojaQchnia.plochoty wsadzać sobie widelca w oko?! Pomyślicie pewnie, że histeryzujemy, że wymyślamy i że cukinia jest spoko oraz w pytkie! Jest! Ja kocham cukinię, Najcierpliwszy wielbi placki z cukinii, ja kocham chlebek z cukinii. Tylko ta cholerna cukinia faszerowana mięsem spędza nam sens z powiek. Doszliśmy do wniosku, że jesteśmy dorośli, dzielni i nie będzie nas żadne warzywo zastraszać
ladykitchenPiersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami to kolejna propozycja wykorzystania dyni w codziennej diecie. Były już placki z dynią na słodko, salsa z dyni – tym razem czas na obiad z dynią. Ryż, kurczak, pieczarki i dynia. Składniki na: Piersi kurczaka w sosie z dynią i pieczarkami dwie duże pojedyncze piersi kurczaka lub... Więcej The post Piersi kurczaka
Magiczny Garnekwzdłuż, ale nie do końca, tylko tyle aby udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu. Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek, na środku ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem i polane roztopionym
Quinoa Raz!farszem, do zjedzenia na ciepło lub zimno, to dobry pomysł. O napojach cicho sza, ale wiadomo, że o suchym pysku źle się gada. Na jedno z poprzednich spotkań zabrałam placek z kapustą i klopsikami . Pamiętacie go? Był przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamisce wszystkie rodzaje mąki, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i posiekać. Dolać mleko, ocet i wsypać sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części, uformować w okrągłe placki i schłodzić w lodówce. Farsz : na rozgrzanej patelni stopić masło i oliwę, dodać cebulę, pokrojoną na półksiężyce, sól i cukier. Karmelizować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut często mieszając
Pieguskowa Kuchniaznów zmiksować. Odstawić na ok 10 minut, po tym czasie dodać olej, dobrze wymieszać, smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. * Twaróg dobrze utrzeć z ricottą, cukrem . * Na każdy placek naleśnikowy nakładać farsz twarogowy, składać w koperty. * Każdy naleśnik obsmażyć na rumiano z obu stron. Podawać z ubitą śmietaną i figami
Z Majeczką w kuchnisię bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać startym serem lub grzankami...a u nas były placki. Smacznego
chleba naszegozetknie. Po tym czasie dodać cayenne, słodką paprykę, tabasco i sofrito (albo passatę pomidorową), całość smażyć kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować, dużą filiżanką wycinać kółka. Na każdy "placek" kłaść łyżką farsz, posypać go tartym żółtym serem. Zalepić. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st. Świetnie smakują
Zielona Kuchniapomocy szklanki, kubka. Pozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę
Martyna Cooksciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy. Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon i zaplatamy bułeczkę. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 8-10 minut / 200C. Smacznego! Przepis powstał
Ostra na SłodkoBardzo lubię placki ziemniaczane ale niestety zazwyczaj ich zjedzenie odchorowuję, są zbyt ciężkostrawne. Dlatego też wolę kotlety ziemniaczane. Moja babcia była mistrzynią tychże i robiła rewelacyjny sos grzybowy, którym wszyscy się zajadali... smak nie do podrobienia, niestety :( W ubiegły piątek zrobiłam kotlety po swojemu. Nadałam im wygląd paluszków także Syncio nawet myślał, że je rybę hehe. Idealnie smakowały
Dzieje kuchennej Wiewiórywymieszać na gładką masę. Dodać mąkę sól i skrobię. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć środek obciążonym (np. fasolą) papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto
zadanie-gotowanieDziś zapraszam Was na pyszny i jak zawsze proste w przygotowaniu puszyste placuszki gruszkowo-jogurtowe . Przygotowałam je na deserze jogurtowym z gruszkami, który akurat znalazłam w
Słodkie okruszki