placki - 22990 przepisów (strona:820/1533)

Cukiniowy sos do pizzy z passatą pomidorową Jamar 175

chilli 6 dużych ząbków czosnku zioła - bazylia, oregano, tymianek, odrobina melisy i rozmarynu, natka pietruszki  Przygotowanie: Cukinię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane.  Ja swoją starłam w urządzeniu elektrycznym na tak zwaną papkę. Cebulę kroimy w kostkę. Cukinię i cebulę wrzucamy do garnka i gotujemy, aż wszystko zmięknie i się

Życie zaczyna się w kuchni
Pierogi z serem i miętą 200

uznania garść świeżej mięty Przygotowanie: Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Okrawamy po kawałku, rozwałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy krążki. Biały ser łączymy z niewielką ilością soli, dodajemy cukier, śmietanę i posiekaną miętę. Wszystko dobrze ugniatamy widelcem, ucieramy łyżką. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczano-gryczane z tuńczykiem i warzywami 174

kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy. Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa kroimy. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, delikatnie natłuszczamy olejem i nakładamy ciasto ziemniaczano-gryczane formując placki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 st. C. Układamy plastry żółtego sera. Nakładamy tuńczyka, sos, warzywa i jeszcze raz sos. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Jeżynowe pierogi z serem 224

odstawić na 20-30 minut twaróg wymieszać z żółtkiem i cukrem. Jogurt wymieszać z różanym cukrem, umieścić w lodówce  ciasto podzielic na 3 części. Kolejno cienko rozwałkować każdy placek, foremką wycinać krążki, nakładać po łyżeczce twarogowego farszu i dokładnie zlepić brzegi. Zlepione pierogi układać na ścierczce lub na blacie/ desce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości osolonej wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem pomidorowy z cytryną. 165

zgrubienia od ogonka. Zmiksuj blenderem na gładką papkę wlej do rondla. Cytryny umyj dokładnie szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce ( na tej stronie na której trzesz ziemniaki na placki ziemniaczane ), wyciśnij sok. Otartą skórkę i sok dodaj do pomidorów, wsyp cukier żelujący i wymieszaj wszystko dokładnie razem. Naczynie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Następnie rondel postaw

Przepisy i porady kulinarne
Pieczarki smażone 169

albo koperek. Podaję na ciepło lub zimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion(...)dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu! Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese lub do placków ziemniaczanych. The post Pieczarki smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 126

proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK GOTOWANY Z MALINAMI I GALARETKĄ PRZEKŁADANY KRUCHYM CIASTEM 155

najbardziej fotogeniczne smakołyki, które można przygotować. Pięknie wychodzą na zdjęciach, a do tego osłodzą każdą, nawet tę najgorszą chwilę. Poza tym - nie znam żadnej osoby, która widząc ładny kawałek placka bądź owocowe szaleństwo w pucharku, nie dostanie ślinotoku i nie zapragnie tych słodkości.    I my jesteśmy takimi łasuchami. Uwielbiamy desery owocowe, z alkoholem, ciasta z kremem, zwykłe

W kuchni Karmel-itki
NALEŚNIKI Z PIECZONYMI JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I SOSEM WANILIOWYM 146

garnka z żurawiną, dodajemy nasionka wanilii, cukier, 1 łyżkę masła i prużymy wszystko na małym ogniu aż jabłka zmiękną, a powstałe płyny odparują. Na naleśniki nakładamy porcję jabłek, zwijamy placki jak krokiety i podsmażamy z dwóch stron na maśle. Na talerz nalewamy sos waniliowy, na to kładziemy po i przekrojonym naleśniku, dekorujemy owocami i posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne Fantazje Marioli
Placuszki nadziane brzoskwiniami 151

Dziś zapraszam Was na pyszny pomysł na śniadanie. Będzie syto, smacznie i owocowo. Póki mamy jeszcze dostęp do świeżych owoców powinniśmy z tego korzystać ile się

Słodkie okruszki
Czekoladowy tort z cukinii 152

kawałek ciasta. Zapomniałam już jak smakuje owsianka  czy kasza ugotowana na mleku... Ale! Uczę się tutaj pieczenia zupełnie innych słodkości niż tradycyjne cista przeznaczone na poranny posiłek. Wegańskie placki kokosowe, pełnoziarniste bułeczki, chlebki bananowe czy magiczne czekoladowe ciasta z... cukinią ! Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do spożywania gorących śniadań. Tym bardziej cieszą mnie przepisy, które teraz poznaję

Gawron w rosole
Batoniki z masłem orzechowym, migdałami i żurawiną 230

minut w temperaturze 150 stopni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia w formie. Po wyjęciu z formy warto zebrać nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.  Po całkowitym wystudzeniu pokroić placek na 12-14 batoników

Kulinarne Inspiracje
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 176

ciasto,będzie się trochę kleić ale prosze się nie przejmować i stopniowo dodawać mąkę pszenną. Dzielimy naszą kulkę na równe kawałki mi wyszło prawie 14 szt.i wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty kolor pod przykryciem.Wtedy lepiej rosną i serek żółty w środku się bardziej rozpuści. I gotowe podajemy na ciepło

Mała w garnku miesza
Racuchy drożdżowe z jabłkami 234

posypane cukrem pudrem, choć tym razem polałam je syropem klonowym i wyszło PRZEPYSZNIE. A zapach podczas smażenia - nieziemski ;) I choć dzisiejszy przepis to nic odkrywczego, każdy bowiem przygotowuje te placki wg podobnej receptury, to jednak dzielę się nim z Wami, ponieważ lubię dzielić się tym co dobre i sprawdzone ;) A może jest ktoś, kto jeszcze nie smażył takich racuszków

Opowieści z piekarnika
Knedle ze śliwkami 158

kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem

Lena Gotuje

Proponowane wyszukiwania