kulki olejem dajemy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ciasto ścierką. Ciasto powinno leżakować 20-30 minut, aż podwoi swoją objętość. Bierzemy i z jednej kulki robimy placek na pizze. Kwadratową, okrągłą - jak kto woli. Smarujemy przecierem pomidorowym (gdyby przecier był za gęsty warto dodać trochę wody), dodajemy nasze ulubione składniki i pieczemy pizze
W Moim Magicznym Domugładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane
Dieta Rozdzielna i ZdrowieJeśli kochasz wszelkiego rodzaju placki czy naleśniki, to pokochasz i te racuchy - totalny hit w naszym domu! :) Troszkę mnie tu nie było, a wszystko ze względu na chorobę Jimmusia. Na szczęście infekcja już powoli mija, a ja mam nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami nowym przepisem. Tym razem są to pyszne owocowe racuchy. Nie takie tradycyjne, drożdżowe
Cooking Monsterfarsz do mięsa mielonego dodajemy sprasowany czosnek, śmietanę i przyprawy do smaku. Następnie wyrabiamy farsz. ciasto Wszystkie składniki na ciasto łączymy z sobą i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 0,5 cm i wycinamy kółka (użyłam do tego małej miseczki) w środek krążka układamy dość sporo farszu, a następnie sklejamy jak pierogi. Pierogi smażymy
Niezły Młynekdodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. wymieszać i odstawić, aż drożdże ruszą. Pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach (większych niż te do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane). Startą pietruszkę przesypać na patelnię, dodać miód, masło i sok z jednej cytryny. Wszystko razem wymieszać i podsmażać na patelni aż zacznie pachnieć i lekko się przyrumieni. Pozostałe
Ukojenie Podniebieniaorzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach, gdy zmięknie przekładamy przygotowanymi masami. Masa
kgwjanczewoCiasto powinno być gładkie i elastyczne; jak je wyrobicie to zawińcie je w folię i odstawcie na pół godziny na bok; Przygotowanie farszu: ziemniaki zetrzyj na tarce jak na placki ziemniaczane, odcedź i przesmaż na rozgrzanym oleju wraz z drobno posiekaną cebulką, dopraw do smaku przyprawami; I już prawie gotowe… Rozwałkuj tylko ciasto, wykrawaj kółka, nakładaj farsz, zlepiaj
Zasmakuj KuchniJedliście może moje placki z serków waniliowych ? To jedne z najchętniej robionych placuszków na moim Blogu. Naleśniki z serkiem waniliowym, to cudowny sposób na pyszne śniadanie lub podwieczorek. Są bardzo proste do zrobienia, delikatne i aromatyczne. Naleśniki, które pokazałam na zdjęciach osłodziłam syropem klonowym i posypałam prażonymi orzechami laskowymi. Polecam również zrobić naleśniki z serkiem homogenizowanym i bananem
AniaGotuje.plciepło rozpływający się w ustach ser to coś niezastąpionego… Podaję składniki na dwie – trzy osoby do „pochrupania”, dowolnie możecie modyfikować i zwiększać składniki. Składniki: 2 placki tortilli 8-10 plastrów wędzonego żółtego sera – użyłam Boryny (Ceko) 2 łyżki tartego parmezanu sos pomidorowy: 2 pomidory bez skórki kilka kropel/ek tabasco – według upodobań sól, pieprz
Zasmakuj Kuchniwzrokowo prostokąt ciasta na 3 równe części). Wygląda to tak, że z jednej strony 1/3 ciasta musisz złożyć do środka i po przeciwnej stronie kolejną 1/3 do środka. Powstały placek ponownie rozwałkuj do uzyskania prostokąta o wymiarach 30 cm x 50-60 cm. Prostokąt pokrój na 16 pasków. Chwyć pasek ciasta za oba końce i skręć kilkukrotnie
Moja pasja smakujestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno
Codzienna kuchnia niecodziennaosobnej misce ugniatamy wszystkie składniki na ciasto. Należy je wyrabiać około 15 minut. Kiedy jest ono gotowe, wykładamy je na lekko posypaną mąka deskę i rozwałkowujemy na cienki placek. Wykrawamy kółka, odbijając je ze szklanki. Na wykrawane kawałki wykładamy po łyżce farszu i sklejamy dokładnie. Gotujemy pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powietrze
ChilliJemykroimy na małe kawałki. Dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy po dwie łyżki masy, formujemy owalne placuszki. Smażymy je z każdej strony na złocisty kolor. Sernikowe placki podajemy na ciepło. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Wspaniale smakują także polane kwaśną śmietaną. Ilość porcji: ok. 15 placuszków Czas przygotowania: ok. 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarysitka do parowania (lub -jeśli mamy- parowar- ja użyłam parowara dołączonego do Tefal Companiona ). Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, formujemy w kulkę i wałkujemy na okrągły placek o śr 10cm. Smarujemy olejem i składamy na pół. Układamy nad parującą wodą i pod przykryciem trzymamy ok 15 minut. Wieprzowina pulled pork: Za przygotowanie mięsa zabieramy się
Kuchnia w czekoladziePolędwiczki w kremowym sosie własnym podałam razem z plackami marchewkowo-ziemniaczanymi. To połączenie doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego obiadu – wspaniała alternatywa dla polędwiczek smażonych. Wbrew pozorom przygotowanie polędwiczek w takim pysznym sosie nie generuje dużo pracy, zrobicie je także dość szybko, bo w niecałą godzinę. Jeżeli panujecie wykwintny obiad, zróbcie te polędwiczki – gwarantuję, że każdy będzie
Kuchnia Bazylii