Kukurydziane sowy to pyszne placki na śniadanie. Myślę, że przypadną do gustu dla najmłodszych! Placuszki usmażyłam na patelni na formie w kształcie sowy. Foremkę zakupiłam w biedronce. Ale myślę, ze możecie użyć każdy kształt. Kwestia wyobraźni i kreatywności :). Mniaam! # dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: Na główne ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki zgniecionych
Gotuj z MąkąPlacuszki kakaowe z płatków kukurydzianych z kakao i miodem a'la ciasteczka, pieczone w piekarniku to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Są bardzo pożywne i smaczne
Kuchnia MagdaLenyłyżki cukru pudru skórka z limonki płatki kokosowe Przygotowanie: babeczki: Wszystkie składniki na babeczki zagniatamy a ciasto schładzamy w lodówce przez ok.30 min. Po tym czasie wałkujemy je na placki o 1 cm grubości i wypełniamy nimi foremki do babeczek posmarowane masłem i oprószone bułką tartą. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem,przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą
Bon appetit mon amiecydru łyżka miodu łyżeczka musztardy sarepskiej olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojone na większe kawałki umyte i osuszone żeberka (moje są wielkości – na oko – placka ziemniaczanego Przypraw solą, pieprzem, obiema rodzajami papryk i majerankiem i smaż z obu stron na średnio – większym ogniu przez około 2 minuty na każdej stronie. W garnku
Zasmakuj Kuchnicukrem waniliowym i odstawić do wystygnięcia.Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodać mleko i przesiane mleko w proszku-wszystko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa placki.Na pierwszy placek wyłożyć krem i przykryć drugim.Polać polewą i udekorować wedle uznania. Składniki na polewę: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami orzechów) 60 g masła W garnuszku roztopić
Anielskie wypiekinią nie przepadają. Dla nich własnie mam dzisiejszy przepis, który raczej przypomni czas letni. Kotleciki z brokuła to doskonała alternatywa dla standardowych kotletów mielonych. Podobnie jak kotlety z kalafiora , placki z kalafiora czy placuszki z dyni doskonale sprawdzą się jako lunch do pracy. Można przygotować z nimi sycącego burgera wegetariańskiego czy podać jako samodzielny posiłek z sosem curry
Życie ze smakiemMargarynę siekamy z mąką, cukrem, margaryną i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa równej wielkości placki .Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy ciasto i wykładamy na nie jabłka, na jabłka wykładamy drugie ciasto i delikatnie dociskamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiliDziś miałam ochotę na coś słodkiego. Zaczęłam kombinować z produktami, które mam w domu. Oczywiście (prawie) zawsze mam mąkę i jaja, więc wybór był łatwy. Postanowiłam
Zasmakuj Kuchnipuszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i rozciągam na placek grubości 1,5 cm. Wykrawam koła za pomocą małego kieliszka i większego i układam na desce podsypanej mąką w odstępach, bo urosną. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Do głębokiego garnka
wesoła kuchniamiejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać
Walijskie PichcenieSkładniki : Tortilla Szynka Ogórek Papryka Sałata lodowa lub kapusta pekińska Serek biały (np. czosnkowym, łososiowy lub szczypiorkowy) Wykonanie : Placki tortilli smarujemy serkiem. Na serek nakładamy sałatę, następnie szynkę, paprykę i ogórka. Zwijamy mocno w rulonik. Następnie owijamy w folię aluminiową i jeszcze mocno dociśnąć żeby potem zawijaski nam się nie rozpadały. Wkładamy do lodówki
Olga Piecze i Gotujemigdały, cynamon i kilka kropli olejku. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu 3 minuty. Następnie schłodzić. Wyjąć ciasto z lodówki, kawałki wielkości orzecha włoskiego formować na płaskie placki nadziewać farszem migdałowym i zlepiać w kule. Aby kule były jednolitej wielkości można sobie pomóc kieliszkiem do jajek. Jego boki opruszyć mąką, następnie wylepić ciastem włożyć farsz i zalepić
Jadło i czytadłowiększej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron, posyp cukrem
Zasmakuj Kuchniwyrobić ciasto, można mikserem lub robotem z końcówkami do ciasta. Następnie schładzamy ciasto przez 30 minut w lodówce. 2. Schłodzone ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części i wałkujemy na placki o grubości 5 mm. Następnie wycinamy kółka z dziurką. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190-200 stopniach przez około 15-20 minut. Następnie studzimy
Gotowanie...to proste !Nie da się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne Racuchy
Zasmakuj Kuchni