placki - 22990 przepisów (strona:796/1533)

Placki ziemniaczane z chili 132

Przepis mojego taty, placki wyszły smaczne a zarazem są proste w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 1 kg Papryczka chili 1 szt. Natka pietruszki ½ pęczka Jajko 1 szt. Cebula czerwona ½ szt. Mąka ziemniaczana ½   szklanki Sól i pieprz do smaku Jogurt naturalny (typu greckiego) Cukier trzcinowy Smalec lub olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce

Tradycyjna Kuchnia
Orientalny kurczak z sezamem i makaronem sojowym 237

Kurczaka zjadamy jako kotlety, sos, placki, pieczonego czy duszonego :)  A może spróbować jego wersji z sosem sojowym i makaronem? Bardzo lubię to połączenie, ponieważ robi się je błyskawicznie, jest do tego sycące i pyszne :) Wy tez lubicie takie klimaty na talerzu? :) Składniki: duża podwójna pierś z kurczaka 2 duże łyżki sezamu  duża marchewka 1 czerwona papryka

ChilliJemy
Kasza jaglana 118

Wietnamu czy Peru zupełnie są do ich niepodobni. DODATKOWO w książce znajdziemy ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.Kilka prostych składników i gotowe! Kiedy poznasz mechanizm robienia śniadań, będziesz sam tworzył swoje własne. Dziś na śniadanie kasza jaglana z dodatkami

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto marchewkowe z imbirem 91

Szybki i prosty przepis na placek do kawki. Składniki: Mąka pszenna 1 filiżanka Cukier trzcinowy 1 filiżanka Starta marchewka 1 ½ filiżanki Olej  2/3  filiżanki Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Soda oczyszczona 1 łyżeczka Imbir mielony 1 łyżeczka Cynamon mielony ½ łyżeczki Jajka 2 szt. Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Bakalie opcjonalnie Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki babanowe z kokosowym sosem 101

barwnik, ponownie mieszamy dokładnie do uzyskania ładnego koloru. Barwnika użyłam do połowy ciasta w ilości dużej szczypty, ponieważ używam barwników w proszku nabrałam na czubek małej łyżeczki do herbaty. Placki smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej teflonowej patelni z obu stron. Jeżeli placuszek pokryje się pęcherzykami to znak że powinniśmy go przekręcić na drugą stronę. 100 ml mleczka kokosowego gotujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe bułki na hamburgery 164

kroić je dopiero po całkowitym wystudzeniu. *** Z tego przepisy możemy również przygotować bułeczki w wersji mini, które będą idealne jako koreczki na imprezie. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Z niego wykrawamy za pomocą kieliszka malutkie bułeczki. Następnie postępujemy tak jak w przypadku zwykłych bułek, czyli ostawiamy je do wyrośnięcia (wystarczy 30 minut), smarujemy jajkiem z mlekiem

PatiGotuje
Nadziewany placek naleśnikowy - propozycja na kolację 124

znowu porcja ciasta. Jeszcze tylko na wierzch trochę bułki tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Z tej porcji wychodzą 3 placki. Smacznego

Tylko pysznie
Faworki kryzysowe – z przepisu mojej Babci 187

uzyskania większej kruchości można kilkukrotnie uderzyć nim o blat stołu – znakomicie pomaga pozbyć się trudnych emocji ;) Rozwałkować bardzo cieniutko, musi prześwitywać przez nie światło. Gotowe placki nakłuć widelcem. Pokroić w prostokąty. W każdym kawałku zrobić na środku pionowe, podłużne nacięcie i przełożyć przez nie jeden koniec, formując faworki. Dokładny schemat

Patchwork
Naleśniki - przepis podstawowy 344

obchodzony jest dzień naleśnika. Trochę jakby nasz Tłusty Czwartek, tylko że wtorek:) Dobra okazja, by usmażyć stos cieniutkich delikatnych naleśników, a później całą rodziną zasiąść do stołu. Te proste placki z jajek, mąki i mleka są tak uniwersalnym daniem, że spotkamy je niemal w każdej kuchni świata. Rosyjskie bliny, francuskie crepes, węgierska palacsinta albo austriackie palatschinken, etiopska yndżera, hinduska

Obiad gotowy
Oponki pieczone 318

kawałki zimne masło oraz jogurt naturalny, a także ekstrakt waniliowy - wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - schłodzone ciasto podsypać mąką, rozwałkować na placek grubości około 1cm - z ciasta wyciąć kółka, np. szklanką, a w środku każdego kółka wyciąć dziurkę (jak w oponkach, ja robię to plastikową nakrętką) - tak uformowane oponki ułożyć

Smakołyki Bereniki
Pissaladiere, czyli cebularz po francusku 214

zawsze, nie tylko od święta! Ja tym razem temat potraktowałam bardzo luźno, i po inspirację zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka.  Muszę przyznać, że od dawna miałam ochotę na ten francuski przysmak

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z porem i boczkiem 163

Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek i szynkę kroimy na paseczki. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek. Gdy nieco się wytopi dodajemy cebulę oraz pory (w razie

Smaki Na Talerzu
STRUCLA BAKALIOWA 151

pomarańczy lub mandarynek. 6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. 7. Rozwałkowujemy je na owal o wymiarach 35cm x 24cm. 8. Placek smarujemy roztopionym masłem. 9. Za pomocą noża tniemy boki na cienkie paski- zostawiając miejsce na środku na nadzienie 10. Na środek nakładamy nadzienie bakaliowe i zaplatamy struclę. 11. Ciasto

Marcepanowa kuchnia
PIZZA BEZ DROŻDŻY 470

lepkie(w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę wody) 4.Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładami nim formę. 7. Smarujemy wierzch pizzy sosem i układamy ulubione dodatki. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15-20 min. Domowy sos pomidorowy: ½ szkl. passaty

Marcepanowa kuchnia