placki - 22990 przepisów (strona:788/1533)

Pani Walewska (Pychotka) -ciasto 450

blachy. Posmarować ciasto dżemem i wylać połowę ubitej piany. Posypać połową porcji orzechów. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35 minut. Tak samo upiec drugi placek. Krem 500 ml  mleka 2 żółtka 4 łyżki cukru 60 g mąki ziemniaczanej 200 g masła Odlać jedną szklankę mleka i wymieszać z nim żółtka, cukier i mąkę

O kuchni z uczuciem
Domowa pizza z rukolą i szynką parmeńską 699

minuty i zostawiamy do wystygnięcia. W sosie mogą pozostać kawałki pomidorów. Nie musi być całkowicie gładki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na okrągły placek o grubości około 1 cm. Brzeg zawijamy do wewnątrz. Pizzę smarujemy równomiernie sosem i układamy na nim dodatki (z wyjątkiem rukoli). Pizzę pieczemy przez około 15 minut w 220 stopniach

Dieta bez mleka
Domowe nachos z paluchami z szynką 173

papryka czerwona 20 dkg winogrono ciemne Nachos: Do miski wsypuję mąki, dodaję przyprawy, gorącą wodę, olej i mieszam widelcem. Ciasto zagniatam rękoma jak na pierogi. Rozwałkowuję na stolnicy na placek o grubości 1 mm. Wykrawam dowolne kształty, trójkąty, kwadraty. Układam na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiam do nagranego piekarnika góra dół temp 190 stopni i piekę około 7-10 minut

wesoła kuchnia
Gulasz/sos myśliwski 284

około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, plackami ziemniaczanymi lub kaszą *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Strogonow Artykuł Gulasz/sos myśliwski pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Tortille serowe zapiekane z sosem pomidorowym i serem gran primo 138

naszych biesiadach. I tak jest Gotowe danie fajnie jest posypać świeżą rukolą, bazylią czy dowolnymi kiełkami. Jest dodatkowy smak i kolorem pięknie robimy smaczny kontrast całej przystawce. Składniki: 4 placki tortilli (są średnie i duże, kupiłam te średnie) słoiczek pasty warzywnej Podravki „Relish” 200 g – zmiksowany: ogórek, papryka i koncentrat pomidorowy (kupiłam w Kauflandzie, pycha!) (zamiennie

Zasmakuj Kuchni
Makowiec świąteczny 314

dodajemy ubite białka i delikatnie wymieszać. CIASTO cd. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i dzielimy na 2 części,  formujemy kule. Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, wyłożyć masę makową zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu i zwijamy w roladę łączeniem do dołu, zlepiamy końce i podwijamy je na spód

Gotuj z Mąką
Tortilla z kurczakiem i rukolą 577

Pyszna przekąska która sprawdzi się na każdej imprezie -polecam bo znikną błyskawicznie.... Składniki: 1  filet z kurczaka 2-3 placki tortilli jedna czerwona papryka kilka plastrów żółtego sera 3-4 łyżki majonezu rukola sos słodko-ostry chilli(chiński) curry,kurkuma sól i pieprz łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: Filet koimy wzdłuż w plastry.przyprawiamy curry ,kurkumą ,solą i pieprzem

Swojskie jedzonko
Ciabatta w formie małych bułeczek 175

przejmujcie się również kształtem. Bułki odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłe miejsce. Bułki urosną w szerz. Rzadkie ciasto sprawi, że rozleją się po blaszce, jak placki. W górę urosną dopiero w piekarniku. Na dół piekarnika wkładamy kratkę z naczyniem żaroodpornym, z wodą. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 220 stopni. Bułki piec będziemy

Smak mojego domu
SERNIK Z CHOINKAMI 136

koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy.  5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę.  6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min.  7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki. MASA SEROWA: 1.  Ser miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami.  2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę

Marcepanowa kuchnia
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 164

Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem biedoty, ale stała się nią znacznie później

Kryzysowa Książka Kucharska
Reniferkowe brownie 148

przekładamy na blache wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20 minut do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu studzimy ciasto na kratce. Każdy placek tniemy na 6 kawałków. Ciemną czekoladę topimy w mikrofalówce. Przy jej pomocy „przyklejamy” uszy-precelki, biszkopt oraz oczy. Na środku biszkoptu przyklejamy czerwony nosek. Topimy białą czekoladę i wykałaczką

Kolizje Smaków
Pierogi z kapustą i grzybami 131

elastyczne i miękkie ciasto. W razie czego dodaję więcej mąki lub wody w zależności czy ciasto klei się do rąk czy nie. Podsypuję stolnicę mąką i wałkuję na cienkie placki. Wykrawam ozdobnym wykrawaczem do pierogów odpowiednie kółka z wzorkiem na brzegach. Kapustę szatkuję, przepłukuję i gotuję do miękkości w wodzie. Następnie dobrze odciskam z nadmiaru wody. Pieczarki kroję drobno

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kapustą i pieczarkami z rzeżuchą 138

masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek. Oto jak zrobić farsz: Kapustę zagotuj w wodzie do miękkości, około 30 minut na średnim

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka cynamonowe 188

łyżki cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiać na stopnicę. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cynamon, zimne pokrojone masło oraz jajko. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wyciąć ciasteczka. Jeżeli chcesz ciasteczka zawiesić na choince, należy przez upieczeniem zrobić dziurkę na zawieszkę za pomocą np. patyczka do szaszłyków. Ciasteczka przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Barszczyk czerwony z uszkami 294

oparzyć. Po chwili zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując jeszcze mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Rozwałkować na cienki placek, kieliszkiem  (śr.4,5- 5 cm) wykrawać kółka i nakładać farsz. Zlepiać uszka. Uszka gotować 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić. "Barszczyk" 1 kg buraków

Smakołyki Asi