placki - 22990 przepisów (strona:788/1533)

Domowe hamburgery wołowo-wieprzowe. Sos do hamburgerów. 261

lśniąca i w miarę jednolita. Całość musi być wyrazista, lekko pikantna i wyczuwalnie słona (ale nie przesolona ;-)). Natłuszczoną olejem dłonią urywamy część masy i formujemy kulkę, którą spłaszczamy na placek. Tak przygotowany kotlet kładziemy w rozgrzanej grillownicy, opiekaczu czy na patelni (a nawet możemy upiec w piekarniku) i smażymy na złoty kolor przez kilka minut. Mięso nie może być

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą 155

rzadka, możesz ją wstawić do lodówki, aby stężała. Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle  Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi. Następnie szklanką lub radełkiem odkrój nadmiar ciasta, formując sfogliatelle. Możesz również całe ciasto rozwałkować i powycinać okręgi. Wtedy nałóż czubatą

Food Square
KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 135

składniki - mieszamy i doprawiamy do smaku.  Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym zieleniną  Smacznego :) fot. Moja Książka

Moja Książka Kucharska
Bułeczki przytulone nadziane porzeczką 523

kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje - i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 12 równych części i uformować z nich kule. Każdą rozwałkować na stolnicy na okrągły placek, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę dżemu - lub 2 łyżeczki, dla łasuchów cukierniczych :) - dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało. Tak przygotowane bułeczki ułożyć zlepieniem do dołu w formie wyłożonej

Grunt to przepis!
Tarta z jarmużem i łososiem 133

pieprzem. Wszystko wymieszaj. Pora sparz wrzątkiem i pokrój na drobne plasterki.Łososia rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze

I LOVE LIFE
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 223

kruche i delikatne, nie zależy nam na długim mieszaniu, wygniataniu i uwalnianiu glutenu – za długo wyrabiane ciasto zacznie się ciągnąć.   Zarabiamy ciasto szybko na kuchennym blacie, spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychał i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – można je bez problemu zamrozić

Karo in the Kitchen
"Greckie" placuszki rybne 134

opakowania i widelcem ugniatamy na jak najmniejsze kawałki, dodajemy jajka, olej, mąkę, zioła, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie. Porcję masy kładziemy łyżką na patelni i smażymy placuszki. Placki smażymy beż uzyia dodatkowego tłuszczu. Z tej porcji powinniśmy otrzymać

Życie zaczyna się w kuchni
Weganskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem 169

zagniatamy kolejne 5 minut. Ew. możemy lekko podsypać maka, nie zagniatamy zbyt długo. Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy z niego kółka (szklanką lub wykrawaczką). Na każde kółko nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi. Powstałe pierożki smarujemy olejem. Blachę wkładamy do pieca nagrzanego do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Spring rolls, czyli świeże sajgonki 175

energicznie wmieszaj całość. Rozgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu i wylej na nią masę jajeczną – bez dodatku tłuszczu. W przypadku patelni o średnicy 24 centymetrów powinien uformować się placek na tyle cienki, że wystarczy smażyć go tylko jednej strony – nie trzeba go przewracać. Smaż, aż wierzch solidnie się zetnie. Wtedy odstaw omlet razem z patelnią do ostygnięcia

Niedzielny kucharz
Puszysty omlet kakaowy :) 168

oleju kokosowego  Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz oleju!) przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj za pomocą łyżki.  Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wylej masę, uformuj okrągły placek i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż kolejne ok. 5 minut. Obserwuj, aby omlet się nie przypalił. Czas

Zdrowie na języku :P
Pieczeń Pork Wellington 184

drobniejsze kawałki. Przestygnięte łączymy z jajkiem.  Schab smarujemy musztardą.  Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na taką wielkość, by można zamknąć w środku mięso. Środek placka smarujemy masłem i układamy kilka plastrów szynki, pozostawiając po 5 cm luzu z każdej strony. Na szynkę układamy farsz grzybowy. Na grzyby kładziemy schab. Ciasto zawijamy wokół mięsa jak kopertę

Poezja Smaków - blog kulinarny
ORZECHOWIEC 135

szczyptę soli.  2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.  3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę. 5. Roladę wkładamy do natłuszczonej  formy (najlepiej keksówki). 6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia. 7. Pieczemy około 45 minut

Marcepanowa kuchnia
#3 – Wielkopolska 118

której gospodynie przygotowują zupę cebulową czy zalewajkę. Pomidory i oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało kto wie, że Wielkopolska słynęła z wybornego pszenicznego piwa, które będzie bohaterem jednego z dwóch dań, które przygotowałam ramach tego

Życie ze smakiem
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 121

drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu). 7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami. Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 257

ciastami, które wszystkim posmakują są te, które wykonuje się jak najprościej. W przypadku tej szarlotki, nie ma kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący.  Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK  Przepis znajdziecie tutaj . Te ciasto jest też może kojarzyć się z innymi świętami, ale również sprawdzi się ono na Wielkanoc. Wyraźny smak śliwki świetnie sprawdzi się do kawki

Zdrowie i pysznie na talerzu