placki - 22990 przepisów (strona:794/1533)

PIKANTNE PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z KURCZAKIEM 132

zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wałkujemy na duży placek i za pomocą ringu wycinamy okręgi jak na pierogi. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego , podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, a następie wrzucamy pokrojonego w kostkę, oczyszczonego

Ostra na Słodko
#13 Placuszki kokosowe z marmoladą 164

przygotować, więc robię coś na szybko, bądź owsiankę wieczór wcześniej. Ostatnio jednak miałem wolny poranek, więc mogłem w końcu zrobić coś na ciepło. I tak powstał kokosowe placki!  Potrzebujemy: 300ml mleka kokosowego (może być 250ml mleka krowiego lub pół na pół kokosowe i krowie) * 200g mąki pszennej  łyżeczka proszku do pieczenia  łyżka miodu 2-3 jajka

Taste of imagination
Jaglanka z granatem 130

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - tego chyba nie trzeba nikomu powtarzać. JA bardzo lubię śniadania na ciepło: owsianki, placki, naleśniki. A od dziś moim faworytem jest jaglanka! Polecam każdemu, kto jeszcze nie jadł. Składniki: 3/4 szklanki mleka 5 łyżek płatków jaglanych, szczypra soli, łyżka miodu, łyżeczka masła półowocu granatu Przygotowanie: Mleko podgrzewamy wraz z miodem,solą oraz

Lena Gotuje
Pizza... 104

hakami do ciasta, potem wyrabiamy ręcznie.  Po wyrobieniu odstawiamy przykryte na minimum 30  minut, żeby urosło, potem lekko zagniatamy i dzielimy na 4 części, z których zrobimy placki na blachę do pizzy. Ciasto wałkujemy, wykładamy na natłuszczone i posypane bułką lub mąką blachy śr. 26-30 cm. Jak już ciasto jest w blaszkach, to smarujemy sosem pomidorowym

chleba naszego
Chrzanowa tarta wytrawna z białą kiełbasą i suszonymi pomidorami 177

czasie obieramy i kroimy w plasterki białą kiełbasę, pieczarki i cebule. Kukurydzę konserwową odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki siekamy. Po 30 minutach w lodówce wyjmujemy ciasto, wałkujemy placek o wielkości naszej blachy do tarty i wykładamy nim tartę lekko uklepując. Widelcem nakłuwamy ciasto przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, ale nie studzimy. Na podpieczone

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasteczka z kawałkami czekolady 203

ekstrakt z wanilii - składniki wymieszać, dodać połowę posiekanej czekolady, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce - po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na placek o grubości około 8mm - z ciasta wykroić niewielkie krążki - ciasteczka ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w każdym ciastku umieścić kilka dodatkowych kawałków czekolady, wciskając

Smakołyki Bereniki
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 260

Przekładamy ciasto do posypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, powinno podwoić objętość. Przekładamy wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką, wałkujemy placek na grubość ok pół centymetra. Za pomocą noża kroimy ciasto na kwadraty lub inne w inne kształty. Nakłuwamy je widelcem i odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy suchą patelnię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebki pita 151

minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240° wraz z blachami (lub jeśli posiadamy z kamieniem do pieczenia pizzy/chleba). Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek. Im cieniej rozwałkujemy tym lepiej nas się one otworzą w trakcie pieczenia. Układamy je na papierze do pieczenia i zsuwamy z papierem do gorącego piekarnika na nagrzane blachy. Pieczemy

PatiGotuje
Pancakes - amerykańskie naleśniki 135

patelnię na średnim ogniu. Nabierać małą porcję ciasta i wylewać na gorącą patelnię. Smażyć aż na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, obrócić i zarumienić z drugiej strony. Kolejne placki smażyć już na suchej patelni, nie trzeba dodawać tłuszczu. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pyszne Burrito 142

puszkę pomidorów. Czekamy aż wszystko się połączy i zgęstnieje. Nasze tortille podgrzewamy w parowarze lub piekarniku. Do farszu dodajemy fasolę, oraz kukurydzę i wszystko razem jeszcze podgrzewamy. Na placki kładziemy garść sałaty i farsz. Ja robiłam także wersję bez sałaty. Zawijamy ciasno w rulon i gotowe

Dominacja smaku
Domowy makaron orkiszowy 112

makaronu Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i  wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto  i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek oprószyć mąką, zwinąć w rulon. Kroić nożem  paski makaronu (szerokość zależny od Was i od dania z którym go zjecie). Rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Zagotować

AZgotuj!
Szarlotka pod croissantem 169

Smaczny i delikatny placek do dobrej kawki.  Składniki: Mąka pszenna 1 ½ szklanki Mąka ziemniaczana 5 łyżeczek Masło 8 dag Cukier trzcinowy 1 szklanka Jajka 2 szt. Jabłka 2 szt. Mleko 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 ¼ łyżeczki Sól ¾ łyżeczki Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy Ciasto croissant 1 opakowanie Cukier puder do posypki Wykonanie: Jabłka obrać

Tradycyjna Kuchnia
Szkockie placuszki ziemniaczane 143

stopniowo dosypywać mąki i zagnieść ciasto na plastyczną masę, która powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Stolnicę oprószyć ponownie mąką i ciasto ziemniaczane delikatnie rozgnieść lub rozwałkować na placek grubości około centymetra. Ciasto pokroić na trójkąty i smażyć na suchej patelni aż będą rumiane.  Placuszki ziemniaczane są najsmaczniejsze na ciepło, świeżo usmażone, można jednak zrobić je wcześniej

Codzienne Gotowanie
Faworki (chrust). 174

oraz białe wino. Zagniatamy gładkie ciasto, a następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy około 1 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na bardzo cieniutki placek, następnie wycinamy romby, nacinamy je w środku wzdłuż i przewlekamy koniec ciastka przez otwór. Tak przygotowane faworki odkładamy na ściereczkę. Gdy już wszystkie ciastka są gotowe nagrzewamy olej

Rozpustne gotowanie
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 130

Idealny przepis na smaczne placki na obiad. Składniki: Ziemniaki 5 szt. Grzyby leśne 3 szt. Cebula biała 1 szt. Papryka czerwona 1/3 szt. Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do smażenia Bułka tarta 1 łyżka Mąka pszenna 1 łyżka  Jajko 1 szt. Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę, paprykę, grzyby pokroić w  drobną kostkę i obsmażyć

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania