placki - 22990 przepisów (strona:791/1533)

SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM 802

ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem kajmakowy: Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik. Krem śmietanowo-serowy: Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier

słodki bratek
Surówka z kalafiora, jabłka i natki pietruszki 208

się zjeść pół kwiatu kalafiora do jakiegoś ciekawego filmu, zamiast popcornu. Jeśli nie lubicie jego surowej wersji, nic nie szkodzi, gotujcie, parujcie, pieczcie lub przygotujcie sobie przepyszne kalafiorowe placki . A dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować, moja surówka z kalafiora z recepturą poniżej. Składniki na 2 porcje : 1 młody kwiat kalafiora 1 duże, soczyste i twarde jabłko 1/4 pęczka

Dietolog
Podpłomyki domowe żytnie 147

Najstarsza forma pieczywa, rodzaj prymitywnego pieczywa ( jak czytam w Wikipedii) w postaci małego placka.  Przygotowywali je Słowianie a w końcu płynie w nas słowiańska krew.  Chlebki bardzo nam smakowały.  Jedliśmy ze wszystkim co mieliśmy w domu.  Składniki:  szklanka mąki żytniej sól ok 1/2 łyżeczki woda 1/4 szklanki Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić

AZgotuj!
Naleśniki czekoladowe 155

Gryczane, czekoladowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym polecają się nie tylko na śniadanie. Naleśniki: 50 g mąki gryczanej (ok. 3 czubate łyżki) 1 łyżka kakao 1/2 szklanki

Kucharzyca
KARPATKA + FILMIK 149

mąka się sparzy i zagotuje. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu miksujemy ciasto z jajkami aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.  Dwie blaszki wykładamy papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę zmniejszamy i dalej

Kulinarne Fantazje Marioli
Kruche jajeczka z brzoskwiniami 158

składniki na ciasto kruche siekamy ze sobą, a następnie ugniatamy do uzyskania kształtnej kuli. Owijamy folią spożywczą i na godzinę przekładamy do lodówki. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy na placek o grubości ok 4mm i foremką wycinamy kształt jajek (wysokość moich to ok 7cm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Karkówka po cygańsku 903

Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa turecka bułka do kebaba 276

gładką kulę i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ładnie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 1-1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz robimy dziurki widelcem.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Gotuj z Mąką
Chaczapuri 1962

Chaczapuri jest przysmakiem kuchni gruzińskiej. Jemy je mieszając żółtko z serem i masłem które układamy po wyjęciu z piekarnika. Placek jemy odrywając końce i maczając je w nadzieniu. Jada się go z reguły na śniadanie albo na obiad. ciasto: 300 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 40 g oleju 250 ml letniej wody

wesoła kuchnia
Ciasteczka na zakwasie z bakaliami bez cukru 140

bakalii przełamany kwaskowatością wspaniale razem do siebie pasuje.  Wypróbujcie koniecznie, są bardzo proste, zdrowe i smakują wyśmienicie. Podaję przepis na dwie duże blachy, na których upieczecie dwa cienkie placki 36x24cm.  Zakładam, że zakwas macie już gotowy, a zatem: Wieczorem nastawiacie mąkę z zakwasem i zostawiacie na całą noc w proporcjach: - 30 dag mąki żytniej - 20 dag mąki

Apetyczna babeczka
Bezmleczne puszyste placuszki (na bazie napoju owocowego) 219

Dziś zapraszam Was na pyszne bezmleczne puszyste placuszki (na bazie napoju owocowego) . Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie czy kolację, a nawet słodszy deser. Wszystko to

Słodkie okruszki
rogaliki drożdżowe z nutellą 164

masło i razem jeszcze wyrabiamy około 5 minut. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. 3. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na połowy.Jedną część rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra. Za pomocą formy do tortów wykrawamy koło, które następnie dzielimy na 8 trójkątów jak na zdjęciu. Na każdy trójkąt dajemy po pół łyżeczki nutelli

zjem to blog kulinarny
drożdżówki z rabarbarem i budyniem 154

pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko

zjem to blog kulinarny
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 179

gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości

Moja Książka Kucharska
Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami 227

bułeczek. Piec około 25 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Drożdżówki dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" . Razem ze mną wypiekały: BOŻENA - Zakręcona drożdżówka z makiem DOROTA - Placek drożdżowy

Kuchenne zapiski Edyty